Biserica Evanghelică se pregătește să vândă două dintre clădirile pe care le are în proprietate. Este vorba despre o clădire unde funcționează o școala și alta în care funcționează o grădiniță. Cele două sunt situate în cartierul Viișoara și vor fi cumpărate de către municipalitate.

În urma negocierilor dintre proprietarul clădirii, adică Biserica Evanghelică și membrii comisiei de negociere din cadrul Primăriei Bistrița s-a stabilit ca prețul de achiziție a imobilului să fie 458.432 de lei, echivalentul a 92.000 de euro, la care se va adăuga TVA. Plata se va face în lei, integral, până la mijlocul lunii septembrie a acestui an, din bugetul municipiului.

În urma negocierilor pentru clădirea ce adăpostește școala s-a stabilit prețul de achiziție de 687.772 de lei, echivalentul a 139.000 de euro. Plata se va face în lei, tot până la mijlocul lunii septembrie, din bugetul municipiului.

Biserica Evanghelică nu mai are obligația să mențină funcția educativă

Se pare că cele două clădiri au fost retrocedate Bisericii Evanghelice în anul 2009. Aceasta a avut obligația să mențină funcțiunea educativă timp de 10 ani. Termenul a expirat însă în 2019, dar pentru că primea chirie de la Primăria Bistrița, Biserica Evanghelică nu s-a grăbit să valorifice clădirile.

„Având în vedere destinația imobilului ocupat de instituția de învățământ din sistemul de stat, conform prevederilor legale, proprietarul a avut oblicația menținerii afectațiunii de interes public pentru o perioadă de 10 ani, de la data emiterii deciziei. Prin urmare, în baza hotărârii nr. 213/29.10.2009, Consiliul Local al municipiului Bistrița a aprobat încheierea unui contract de închiriere între municipiul Bistrița și Parohia Evanghelică C.A. Bistrița pentru acest imobil, contract care a fost prelungit succesiv prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Bistrița”, se arată în proiectul de hotărâre care vizează achiziția clădirii școli și care s-a aflat săptămâna trecută pe masa consilierilor locali.

Școala are un regim de înălțime P+ Etaj și se întinde pe 300 de metri pătrați. Terenul din preajma imobilului are o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați. În prezent, Școala Gimnazială nr. 7 din Viișoara are un efectiv de 100 de elevi, distribuiți în 5 clase. Odată achiziționată, clădirea va fi reabilitată.

Grădinița are și ea un regim de înălțime P+Etaj și se întinde pe 134 de metri pătrați. Dispune și  de un teren de 2.200 de metri pătrați. Grădinița cu Program Normal Viișoara este frecventată de 35 preșcolari, împărțiți în două grupe, număr în creștere față de anul trecut.

„Conform adresei Școlii Gimnaziale nr. 7 Bistrița (n.r. care are în grijă și Grădinița cu Program Normal) pentru anul 2021, au existat mai multe cereri, dar nu s-a dispus de spațiu pentru realizarea procesului instructiv educativ în condiții optime, deoarece sălile de clasă sunt neîncăpătoare. În urma recensământului efectuat în localitatea componentă Viișoara s-a concluzionat faptul că numărul preșcolarilor este în creștere, preconizând pentru anul școlar 2022-2023 necesitatea funcționării a 3 grupe a câte 20 de copii fiecare”, se mai arată în documentele proiectelor de hotărâre.

Biserica Evanghelică înghite bani cu nemiluita

De când a fost preluată în administrare de Primăria Bistrița, cel mai de preț bun al Bisericii Evanghelice, monumentul-simbol din centrul Bistriței, înghite bani cu nemiluita.

Alocarea de fonduri importante a început pe vremea lui Crețu, care, zice-se a pus mâna pe Primăria Bistrița tocmai într-un moment de slăbiciune al contracandidatului său Vasile Moldovan, care s-a trezit, pe final de mandat, cu simbolul Bistriței în flăcări. Se întâmpla în 2008, când flăcările care au cuprins o schelă și mai apoi mare parte din monument, făceau înconjurul țării.

Încă de atunci, Biserica Evanghelică este într-un șantier continuu. Ovidiu Crețu se jura că va termina reabilitarea edificiului în mandatele sale, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Și acum, cu Turc la cârma orașului, Biserica Evanghelică se află tot în șantier.

Până să părăsească Primăria Bistrița, Ovidiu Crețu aloca în jur de două milioane de lei anual pentru modernizarea lăcașului de cult. La aceste sume s-au adăugat și 2,5 milioane de lei donate de Ministerul Culturii și Cultelor acum câțiva ani, 1 milion de lei de la nemții din străinătate și sute de mii de lei de la Consiliul Județean, Asociația Bistrița Medievală și Episcopia Evanghelică Sibiu.

Doar schelele folosite la lucrări au costat 250.000 de euro, în timp ce renumitul lift menit să atragă turiștii spre monument a costat 70.000 de euro. Asta în condițiile în care monumentul producea, în perioada în care era deschis, cu ajutorul liftului cel mult 20.000 de euro anual.

Ultimul proiect ce vizează Biserica Evanghelică a crescut cu 7 milioane în 5 ani

În 2022, Biserica Evanghelică se află tot în șantier. Ultimul proiect care are în centru monumentul este din 2017, fiind finanțat din fonduri europene. În prima fază, în 2016 s-a stabilit că pentru lucrările de intervenție la biserică este nevoie de 12,5 milioane de lei. Hotărârea adoptată atunci de Consiliul Local a fost modificată între timp de 3 ori, de fiecare dată crescând enorm costurile intervențiilor.

În 2021, valoarea proiectului a crescut de la 12,5 milioane de lei la aproape 20 de milioane de lei. Primăria Bistrița era nevoită să scoată din conturi pentru acest obiectiv  nu mai puțin de 7 milioane de lei.

Astfel, suma a crescut de la 12,5 milioane de lei aprobată inițial în 2016, la 16 milioane actualizată tot în 2016, la 17,5 milioane de lei în mai 2021 și la 19,5 milioane de lei, în noiembrie 2021.

Contribuția proprie a Primăriei Bistrița rămâne de 7 milioane de lei. Contribuția proprie este formată din cei 2% din valoarea proiectului, adică 258.000 de lei ce trebuie să îi suporte autoritatea locală, plus contribuția proprie la cheltuielile neeligibile în valoare de 6,8 milioane de lei.

Cheltuielile neeligibile includ: dotări pentru prevenirea și stingerea incendiilor, punct de informare și autoghid portabil. De asemenea, tot aici intră și restaurarea mobilierului istoric, a amvonului și a sistemului de sunet și lumini, precum și lucrările suplimentare apărute ca urmare a dispozițiilor de șantier, emise pe parcursul lucrărilor și a revizuirii de proiect tehnic.

Lucrările la Biserica Evanghelică au început în 2019 și trebuiau finalizate în 2021. Termenul a fost prelungit, după ce constructorul ar fi dat peste mai multe descoperire cu valoare istorică. Ce au făcut aceste descoperiri?! Au mai mărit o tură atât costul lucrărilor, cât și termenul de finalizare al acestora. Se pare totuși că lucrările trebuie finalizate anul acesta.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.