Betlar Construct, investitorul imobiliar care se pregătea să ridice nu mai puțin de 4 blocuri pe strada Grănicerilor, 3 cu 4 etaje și două retrase și unul cu 3 etaje și unul retras, „taie din înălțime” și vine cu un proiect mai prietenos cu zona, după ce vecinii au ajuns chiar să protesteze și chiar să îl cheme în judecată. Noul proiect depus al Agenția pentru Protecția Mediului prevede o clădire cu 16 apartamente, cu două etaje și mansardă.

Betlar Construct nu renunță la proiectul imobiliar de pe strada Grănicerilor, proiect ce i-a adus un protest din partea vecinilor din zonă, dar și procese în instanță. Dezvoltatorul imobiliar vine însă cu un alt proiect, un pic mai prietenos cu zona, tăind serios din etaje.

Potrivit documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, constructorul vrea să facă un bloc cu 16 apartamente, cu două etaje și mansardă. Cădirea va avea subsol, parter, două etaje și un etaj retras. Suprafața construită propusă este de 364 de metri pătrați, iar 371 de metri pătrați sunt destinați spațiilor verzi.

Sunt prevăzute 15 locuri de parcare, dintre care 10 supraterane și 5 locuri subterane. Terenul are o suprafață de 1.220 de metri pătrați. Conform PUG, se află în subzona L2, subzonă de locuire individuală cu regim de înălțime maxim P+2. În prima fază, constructorul a vrut să „fenteze” Planul Urbanistic General printr-un Plan Urbanistic Zonal de… derogare.

Noul proiect a primit undă verde rapid inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului, instituția hotărând că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului:

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 01.02.2023, că proiectul Construire locuință colectivă D(S)+P+2E+ER(M) de mici dimensiuni, marcare și semnalizare acces, realizare împrejmuire și amenajări exterioare, propus a fi amplasat în municipiul Bistrița, str. Grănicerilor, nr. 21A, judeţul Bistriţa-Năsăud, nu se supune evaluării impactului asupra mediului”, a decis Agenția pentru Protecția Mediului.

Betlar Construct visa la 4 blocuri cu 4 și 6 etaje

Betlar Construct pregătea 4 blocuri de locuințe pe strada Grănicerilor. Acestea trebuiau să aibă 4 și respectiv 6 etaje: 3 cu regim de înălțime D+P+4E+2Er și un imobil cu regim de înălțime D+P+3E+Er. Proiectul a primit girul consilierilor locali și aprobările necesare de la Primăria Bistrița încă din vara anului 2021.

Vecinii de pe strada Grănicerilor au făcut plângeri peste plângeri peste tot, în încercarea de a stopa acest proiect. În cele din urmă s-au adresat instanței. Printr-un dosar înregistrat în toamna anului trecut, Peter Adrian Dorel a cerut anularea actului emis de Consiliul Local, practic autorizațiile pentru ridicarea blocurilor.

Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat în luna mai a acestui an și a respins cererea bistrițeanului. Ba mai mult, l-a obligat și la cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de lei. Descurajați, oamenii au lăsat-o în voia sorții.

Potrivit documentației proiectului respectiv aprobate și de Agenția pentru Protecția Mediului, pe mai bine de 6000 de metri pătrați urmau să fie ridicate 4 blocuri: 3 cu regim de înălțime D+P+4E+2Er și un imobil cu regim de înălțime D+P+3E+Er.

Acestea totalizau 150 de apartamente. Constructorul se angaja să asigure 1865 mp (adică 30%) spațiu verde și să amenajeze 120 de locuri de parcare pentru cei care doreau să achiziționeze apartamente aici.

Pentru a putea ridica clădiri atât de înalte, constructorul a avut nevoie de o derogare la Planul Urbanistic General, sub forma unui Plan Urbanistic Zonal. Conform Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița, terenul  de 6.216 mp este situat în intravilanul municipiului Bistrița, subzona de locuire individuală cu regim de construire discontinuu cu înălțime maximă de P+2, în afara zonei protejate și parțial zonă mixtă (locuințe cu regim înalt, instituții și servicii). Constructorul a cerut prin PUZ încadrarea terenului în zona L3, care îi permitea să ridice acolo blocuri și cu 6 etaje.

Un consilier local a acuzat dezvoltatorul că face presiuni

Modul cum a trecut acest proiect prin Consiliul Local al municipiului Bistrița este cel puțin bizar. Proiectul a fost pus la dispoziția consilierilor cu doar două ore înainte de ședința respectivă.

Cum s-au desfășurat lucrurile și ce presiuni s-au făcut, a dezvăluit consilierul USR Nicolae Pavelean. Acesta a relatat într-o postare pe Facebook faptul că inclusiv asupra sa s-ar fi făcut presiuni de către dezvoltator pentru a vota favorabil.

„Din analiza pe care am făcut-o în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, reiese faptul că unii indicatori urbanistici ai proiectului nu se încadrează în reglementările Planului Urbanistic General al Bistriței.(…) Pentru mine proiectul PUZ Grănicerilor nu este justificat pentru că nu reprezintă altceva decât o derogarea de la reglementările existente.(…) am ascultat și punctul de vedere al dezvoltatorului care la rândul său și-a spus și el doleanțele, însă într-un mod mult mai dur aș putea spune și spre deosebire de cetățenii din vecinătăți. Acesta a încercat să ajungă pe orice căi și prin intermediul oricăror cunoștințe, la consilierii locali și să îi influențeze să voteze pentru proiectul său. Personal, am rămas surprins după ce am fost chemat la o întâlnire cu o persoană pe care nu aș putea să spun că o cunosc foarte bine. Totuși a îndrăznit să îmi ceară să votez pentru PUZ Grănicerilor, spunându-mi că este rudă cu dezvoltatorul căruia i-ar fi foarte greu și nerentabil să mai reducă regimul de înălțime al clădirii. Ce nu a știut dezvoltatorul este că la mine e simplu, argumentele tehnice, argumentele de legalitate sunt cele care primează în orice discuție însă cele legate de faptul că ne cunoaștem sau suntem prieteni sau chiar rude, nu merg. Dacă ar fi venit să mă lămurească că acest proiect respectă toate reglementările ar fi fost de apreciat, dar să vii să ceri votul doar așa pe ochi frumoși nu merge”, a explicat consilierul într-o postare pe Facebook.

Ciudat este faptul că deși proiectul a primit vot nefavorabil în comisiile reunite (care au avut loc cu doar câteva minute înainte de ședința efectivă), consilierii s-au răzgândit în acele 15 minute dintre voturi și-au decis să susțină proiectul.

Printre obligațiile impuse constructorului prin avizul de oportunitate se numără: consultarea publicului pe parcursul elaborării propunerilor. Informarea și consultarea publicului urma să se facă înainte de transmiterea documentației pe circuitul tehnic de avizare.

 Expunerea unui afiș în holul primăriei. Panouri de informare pe terenul în cauză, dar și dovada notificării în scris privind intenția de realizare a obiectivelor din PUZ a proprietarilor terenurilor vecine cu zona studiată.

Ei bine, oamenii din zonă susțin că tocmai asta nu s-a respectat, nu au fost informați.

„Vecinii direcți nu au fost înștiințați în legătură cu noul proiect. Nu s-a pus niciun panou în zonă cu varianta de proiect votată. Din acest punct de vedere s-a încălcat flagrant legislația”, se arată într-una dintre plângerile depuse la Primăria Bistrița.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.