În iunie 2013, Laura Monika SZILAGYI (24 de ani în prezent) a înfiinţat o societate cu un nume pompos – BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL (CUI: 31730145), sediul social iniţial al acesteia fiind în municipiul Bistriţa, Piaţa Morii nr.15A, judeţul Bistriţa-Năsăud, scrie Supervizor.ro.

 

Cu un capital social de 200 lei şi având ca obiect principal de activitate “intermedieri în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane”, societatea deţinută şi administrată oficial de Laura Monika SZILAGYI reuşeşte să realizeze – în cele aproape 7 luni de activitate din 2013 – o cifră de afaceri de 31.441.152 lei şi un profit net de 323.424 lei, cu 11 angajaţi. Totuşi, existau câţiva indicatori financiari care ar fi putut să dea de gândit finanţiştilor încă de atunci:

  • datorii de 38.512.612 lei şi creanţe de 38.834.874 lei
  • active imobiliare – 0 (zero)
  • stocuri – 0 (zero)
  • suma din casă şi conturi – 1.362 lei

Pe 24 decembrie 2013, chiar în ajun de Crăciun, sediul social al firmei este mutat în Iaşi, str. Mihai Sturza nr.22, et.3, ap.4.

În 2014, cu numai doi angajaţi, BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL reuşeşte să obţină un profit net de 1.009.529 lei, la o cifră de afaceri de 45.845.911 lei, dar demn de remarcat este faptul că datoriile urcă la 72.723.651 lei, iar creanţele la 73.981.207 lei. Stocurile şi activele imobilizate au rămas “pe zero“, iar suma din casă şi conturi a ajuns la 75.597 lei. Aceste valori arată că aproape toate veniturile şi cheltuielile se regăsesc în creanţe, respectiv datorii, ceea ce sugerează că tranzacţiile raportate au existat doar pe hârtie, nu şi “în fizic”.

Insolvenţă de 222.684 lei, faliment de 46.675.025 lei!

La sfârşitul lunii noiembrie 2014, intră în firmă, în urma unei majorări de capital social (de 20 de lei), Elena DOBREA (48 de ani) din Bucureşti, aceasta preluând şi funcţia de administrator, de la Laura Monika SZILAGYI. În ianuarie 2015, SZILAGYI se retrage total din societate, părţile sociale deţinute de aceasta fiind preluate de bucureşteancă.

După un an de la schimbarea patroanei, mai exact pe 7 ianuarie 2016, DGRFP – ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI depune la Tribunalul Iaşi o cerere de deschidere a insolvenţei împotriva societăţii BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL, “în vederea recuperării unei creanţe în cuantum de 222.684 lei, reprezentând datorii către bugetul de stat” (Dosar nr.55/99/2016).

Datorii de aproximativ 50.000 de euro la o cifră de afaceri de 10 milioane euro (în 2014, că pentru 2015 nu a fost depus bilanţ) nu reprezintă cine ştie ce, aşa că solicitarea Fiscului a părut puţin “răutăcioasă”. Numai că – SURPRIZĂ! Fiscul a solicitat şi a fost înscris în tabelul creditorilor cu 46.675.025 lei, sumă care figurează în tabelul definitiv, ceea ce înseamnă că nu a fost contestată de debitoare. Asta în condiţiile în care BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL a atacat cu apel sentinţa de deschidere a insolvenţei, pronunţată de judecătorul sindic Alexandru MIŢICĂ pe 19 februarie 2016. Apelul a fost respins recent (pe 30 septembrie 2016) pentru că apelanta debitoare nu a achitat taxa de timbru judiciar, în valoare de 100 lei!

Facturi de 15 milioane euro pentru diminuarea TVA

Între timp, administratorul judiciar desemnat de instanţă, C.I.I. APETRI MĂRIOARA, a propus şi a obţinut intrarea debitoarei în faliment, dar deosebit de interesante sunt afirmaţiile practicianului, incluse în raportul privind cauzele insolvenţei: “folosirea societăţii în cauză pentru a crea avantaje fiscale în favoarea unor terţi prin emiterea de facturi care comportă TVA şi impozit pentru debitoare, mărind pasivul debitoarei şi diminuând taxele şi impozitele terţilor cărora admnistraţia debitoarei le-a emis facturi fără a urmări şi încasarea contravalorii acestora”.

În condiţiile în care, după cum spune, C.I.I. APETRI MĂRIOARA nu a primit niciun document de la debitoare, rezultă că, cel mai probabil, aceste concluzii privind emiterea facturilor în scopul eludării taxelor de către alte firme au fost trase în urma unor investigaţii ale Finanţelor.Ţinând cont că Fiscul ştie pe numele căror firme au fost emise facturi de peste 15 milioane de euro, ar trebui să dea ceva de treabă şi procurorilor!

Din păcate, raportul emis de Mărioara APETREI trage o concluzie pripită: “vinovată de ajungerea societăţii în stare de insolvenţă se face administratora statutară, dna DOBREA ELENA”. Sărind peste faptul că se spune administrator, nu “administratora” (de ce nu “administratoarea”?!), merită remarcat faptul că administratorul judiciar (devenit lichidator) nu ţine cont de faptul că facturile despre care vorbeşte au fost emise (şi) în perioada în care firma era deţinută de Laura Monika SZILAGYI, iar vânzarea firmei pare a fi avut drept scoptransferarea unor responsabilităţi/vinovăţii.

 

Încă o ţeapă pe drum, plus alte 36 milioane lei pierdute de Fisc

 

Finanţiştii ieşeni, eventual şi procurorii, ar trebui să urmărească cu atenţie activitatea unei alte societăţi care pare a avea aceleaşi intenţii ca şi BEIRO. Este vorba de BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII-TRADERO SRL (CUI: 21087396), firmă înfiinţată la Bacău, în 2007, sub numele TRANS ALEXCLAU SRL.

În noiembrie 2015, numele firmei este schimbat, sediul social este mutat în satul Zăiceşti, judeţul Botoşani, iar administrator şi asociat majoritar devine… Elena DOBREA! Şi drept “bonus”, se înfiinţează un punct de lucru în municipiul Iaşi, str.Mihai Sturza nr.22, et.3, ap.4. Curios este faptul că obiectul principal de activitate a fost schimbat în “fabricarea sucurilor de fructe şi legume“.

Ţinând cont de această nouă “bursă europeană de investiţii”, rezultă că Elena DOBREA sau cine se foloseşte de persoana cu acest nume are de gând să continue activitatea (infracţională?) derulată de BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL şi poate nu ar fi rău ca Fiscul să nu mai aştepte până se adună datorii de 10 milioane de euro.

În ceea ce o priveşte pe prima patroană, Laura Monika SZILAGYI, aceasta mai are în portofoliu două falimente. Cel mai “subţire” este al societăţii GOLDEN MIST SRL (CUI: 26358518), aici Fiscul fiind înscris la masa credală cu numai 8.655.166 lei. La celălalt, CREDFIN INVEST SRL (CUI: 23200962), Finanţele Bistriţa s-au înscris la masa credală cu o creanţă de 26.368.875 lei, dar ulterior au mai adăugat 1.418.875 lei.

Dacă presupunem că ţeapa de BURSA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII – BEIRO SRL îi aparţine în totalitate acestei individe (care oficial domiciliază în satul Aluniş din judeţul Mureş), putem spune că, până acum, Laura Monika SZILAGYI “i-a tras-o” statului de 83.117.941 lei (18,68 milioane euro, la cursul actual) Ţinând cont că a împlinit 24 de ani în iunie 2016, rezultă ori că este “precoce”, ori că e scoasă la înaintare de nişte specialişti în astfel de tranzacţii. Totuşi, cel mai important este faptul că… statului îi place!

 

sursa: Supervizor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.