Dorin Debucean este noul director al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Acesta a fost numit în functie de catre ministrul Ludovic Orban, dupa ce a decis demiterea lui Mihai Grecu. Debucean nu este strain de Cluj, el fiind absolvent al Universitatii Tehnice din oras. El va prelua frâiele CNADNR într-un moment foarte greu, institutia fiind atacata fatis din toate partile, cercetata de catre Directia Anticoruptie si în fata unor facturi apreciabile.
Profitând de o greseala a lui Mihai Grecu, Ludovic Orban, ministrul Transporturilor a decis destituirea acestuia si avansarea lui Dorin Debucean în functia de director al CNADNR. Orban a fost intrigat de modul în care Grecu l-a tratat în ultima perioada si a profitat de ocazie pentru a-si arata autoritatea. Fostul director adjunct al Companiei a fost si este una dintre cele mai contestate personaje din institutie. De la numirea sa “cu cântec”, din luna iunie a anului trecut, pâna acum, el a fost considerat ca fiind un pion al americanilor, un intrus al companiei Bechtel într-un post de conducere cheie a acesteia.
Cu o saptamâna înainte, primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a propus înfiintarea unei sucursale a CNADNR în Cluj-Napoca. Paradoxal, pe CV-ul noului director al companiei apare acelasi oras, el fiind absolvent al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din oras, studii completate ulterior, printre altele, si printr-o bursa oferita de antreprenorul general al Autostrazii Transilvania, firma Bechtel.
Radu Berceanu a cerut, în urma cu câteva saptamâni, demisia lui Mihai Grecu din functia pe care o detinea, afirmând ca, daunele produse de tânarul sclipitor promovat de Tariceanu se ridica la 3 miliarde de euro. Fara îndoiala el nu se gândea ca locul sau va fi luat de cineva si mai “pro-americani”, ca si Debucean…
În aceste conditii, compania care afirma în luna martie ca nu mai dispune de fonduri pentru continuarea autostrazii, a reusit sa obtina banii necesari, ba chiar mai mult, pentru a-i multumi pe cei de la Bechtel. De asemenea, cu noul director, relatiile dintre CNADNR si compania americana, cu siguranta, se vor îmbunatati si mai mult…daca se mai poate.
Debucean- omul potrivit la locul potrivit
În urma cu aproape un an, Debucean a fost numit într-una dintre cele mai importante functii din CNADNR, aceea de director adjunct si sef de proiecte. El afirma la acea data ca a fost ales în urma prezentarii unui Curriculum Vitae care i-a impresionat atât pe directorul de la acea data a Companiei, Mihai Grecu, cât si pe ministrul Ludovic Orban.
Radu Berceanu, senator democrat si fost ministru al transporturilor a declarat ca “numirea lui Debucean s-a facut doar pe criterii politice, el fiind un membru marcant al Partidului National Liberal din Bihor”. Chiar în actuala campanie electorala, proaspatul director al CNADNR nu se ascunde când e vorba de vot si îl sustine fatis pe candidatul liberal pentru fotoliul de primar al Oradiei. Numele lui Debucean apare pe lista sustinatorilor lui Ilie Bolojan, candidatul PNL la Primaria Oradea, alaturi de al altor personalitati din judet. Voci din judet vad în numirea lui Debucean la CNADNR un pas înainte pentru “obtinerea” de fonduri importante pentru campania fostului secretar de stat si cred ca tandemul se va folosi de aceasta functie pentru a stoarce “bani” pentru campanie.
Fost bursier Bechtel, înlocuit cu fost angajat Bechtel
Ulterior, dincolo de apartenenta politica, lui Debucean i-a fost imputat si trecutul sau ca fost angajat al companiei amercane Bechtel. El a fost angajat al Bechtel Internationl INC reno Nevada SUA, ca inginer de structuri între iunie-septembrie 2004 si inginer la Departamentul de Control si Asigurarea Calitatii pâna în 2005. Desi el afirma ca nu a mai fost angajat din 2005 al firmei americane exista, se pare, documente semnate de acesta si de dupa aceasta data.
Acelasi Radu Berceanu a afirmat pentru Gazeta ca Debucean face parte din grupul angajatilor Companiei afectati de vântul americanizarii. Senatorul democrat l-a acuzat pe Debucean ca are o pozitie partinitoare în relatiile cu Statul român si ca nu si-a uitat “fostul stapân” de la Bechtel, ceea ce ar parea normal cu atât mai mult cu cât, americanii l-au “rasplatit” pe acesta pentru serviciile sale nici mai mult, nici mai putin decât cu o vila construita pe plaiurile bihorene, dupa cum bine stiu oradenii.
Cooptarea lui Debucean în echipa CNADNR a fost cu atât mai ciudata cu cât, potrivit articolului 6, alineatul 3, al notei de fundamentare a contractului de construire a Autostrazii Transilvania, “partile nu vor angaja, nu vor recruta sau nu vor încerca sa recruteze personal si muncitori dintre personalul si muncitorii celeilalte parti”.
Senatorul Berceanu a mai afirmat ca reprezentantii Bechtel sunt musafiri obisnuiti ai Companiei Nationale a Drumurilor si ca angajati ai CNADNR le sunt total fideli americanilor. Cel mai cunoscut dintre acestia pare a fi tocmai…Dorin Debucean.
Vremuri tulburi la CNADNR
Dorin Debucean a devenit director al CNADNR într-o perioada extrem de tulbure pentru aceasta. Ludovic Orban a anuntat ca a initiat o investigatie ministeriala care sa vizeze legalitatea platilor catre compania antreprenor general al autostrazii. Potrivit acestuia, raportul final este pe cale sa se finalizeze si va fi dat publicitatii peste maximum trei saptamâni.
În acelasi timp, Radu Berceanu a depus o plângere la Directia Nationala Anticoruptie iar aceasta îi ancheteaza, deja, pe reprezentantii CNADNR: Trei dintre membrii conducerii companiei si-au dat demisia în ultima perioada, presati, din câte se pare, de investigatiile DNA. Astfel, Constantin Gheorghe, George Cârjan si Emilian Pascanu, sefii de proiect ai autostrazii Transilvania, si-au înaintat demisiile pentru a nu fi cercetati de catre Directia mentionata pentru cresterea nejustificata a preturilor. CNADNR a aprobat, de fapt, plata unor sume considerabile pentru Bechtel desi firma de consultanta, Scetaroute nu a avizat cea mai mare parte dintre lucrari.
Mai mult, potrivit unui cotidian central, majoritatea celor din conducerea CNADNR s-au temut de functia cea mai înalta din institutie. Din câte se poate observa, chiar si Mihai Grecu, fostul director, a ezitat în ultima perioada sa mai semneze documente importante data fiind presiunea si atentia celor de la DNA. Aceleasi surse mai afirma ca Ludovic Orban ar fi încercat în prealabil sa ofere functia celoralati directori adjuncti din companie dar acestia ar fi refuzat-o categoric. Singurul care a acceptat, date fiind radacinile viguroase din “problema” a fost tocmai Debucean. La urma urmei, dat fiind faptul ca DNA cerceteaza tocmai legaturile dintre CNADNR si Bechtel, bihoreanul nu mai are nimic de pierdut…
Ligia Popa