Procesul de faliment al clubului Gloria Bistrița împlinește 10 ani. Între timp, cele mai importante bunuri ale clubului, printre care și Stadionul Jean Pădureanu, încă n-au fost valorificate, în ciuda numeroaselor licitații organizate de lichidatorul judiciar. Primarul Ioan Turc a anunțat, de curând, că va lua un credit pentru achiziționarea stadionului.

Dosarul de faliment al clubului Gloria Bistrița împlinește imediat un deceniu. Acesta a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în 2013. Cu zeci de termene de judecată și peste 100 de societăți, persoane fizice și chiar instituții care-și așteaptă banii de la Asociația „Club Fotbal Gloria 1922” Bistrița, procesul pare departe de finalizare.

Ce mai are de vândut Gloria Bistrița pentru a-și achita datoriile istorice?  Potrivit evaluării lichidatorului, Gloria deţine două tribune cu o clădire pentru studio TV, o peluză în regim de înălţime P+1E, teren de joc, tabelă de marcaje, instalaţie de nocturnă, sistem de sonorizare, sistem de alimentare energie electrică, instalaţie de irigat terenul, instalaţie de încălzit terenul şi sistem de supraveghere video.

La acestea se mai adaugă o clădire administrativă care se întinde pe 780 de metri pătraţi şi care a fost evaluată la 1,3 milioane de lei şi trei autobuze, care ar valora, împreună în jur de 250.000 de lei.

În patrimoniul Gloria mai regăsim maşini de împrăştiat nisip, motocositoare, tractoare, aparate de fitness, aparatură de bucătărie, bunuri de inventar în valoare de 233.000 de lei şi echipament sportiv folosit care valorează 277.000 de lei.

Toate aceste bunuri mobile şi imobile valorează în jur de 40 de milioane de lei, potrivit celei mai recente evaluări. Deşi procesul de faliment a început în anul 2013, abia la începutul anului 2016 au fost organizate primele licitaţii de valorificare a acestor bunuri.

100 de persoane, SRL-ul și instituții așteaptă bani de la Gloria

În jur de 100 de persoane, societăți comerciale și instituții s-au înscris la masa credală sperând ca după valorificarea bunurilor clubului să își recupereze banii împrumutați sau datorați pentru prestări servicii.

Pe lista celor care vor să își recupereze banii de la clubul Gloria Bistrița regăsim societăți comerciale și persoane fizice din Bistrița-Năsăud, dar și din Argeș, Maramureș, Cluj, Teleorman, Prahova, Brașov, Timiș, Mureș, București, Dolj, Alba, Arad sau Galați.

De asemenea, pe listă și-au făcut loc Liga Profesională de Fotbal sau chiar licee. Entitatea cu cea mai mare sumă de recuperate este Administrația Finanțelor Publice, care s-a înscris la masa credală cu o datorie de 4,5 milioane de lei.

Urmează, controversatul milionar clujean Bela Urasi, care are de recuperate 1,6 milioane de lei, apoi Onișor Gheorghe ce speră să recupereze 1,5 milioane de lei și Nistoran Valerică cu datorii de 1,4 milioane de lei.

Comelf are de recuperat peste un milion de lei, iar Primăria Bistrița aproape 600.000 de lei. Clubul trebuie să le plătească foștilor jucători și angajați drepturi salariale în valoare de 1,4 milioane de lei.

Pe listă îl regăsim inclusiv pe Jean Pădureanu, decedat între timp. Acesta avea de recuperate 143.809 lei. Datoriile înregistrate de Gloria Bistrița ar ajunge la aproape 20 de milioane de lei.

Primăria Bistrița negociază de ani de zile preluarea stadionului

Municipalitatea intenționează să preia stadionul Jean Pădureanu de ani de zile. Această investiție a fost pe lista fostului primar Ovidiu Crețu, a aspirantului la fotoliului de primar Cristian Niculae și a actualului edil Ioan Turc.

Deși se vorbește de mult de preluarea stadionului, până acum nici măcar n-a fost făcută o evaluare corespunzătoare a bunului, cel puțin nu din partea municipalității, doar a administratorului judiciar.

La ultima conferință de presă, primarul Ioan Turc vorbește mai concret despre preluarea acestui bun. Acesta a confirmat că evaluarea cerută de Primăria Bistrița s-a încheiat, iar municipalitatea este gata să înceapă negocierile cu SCP Consult Management UV IPURL.

Administratorul judiciar a cerut pentru Stadionul Jean Pădureanu peste 8 milioane de euro. Acesta susținea că evaluarea bunului s-a făcut în cadrul procedurii falimentului.

Primarul Ioan Turc nu renunță la preluarea stadionului și vrea să ia un credit bancar în acest sens. Se pare că banii vor fi retrași doar dacă municipalitatea ajunge la un consens cu proprietarii stadionului.

„Neavând sursa de finanțare asigurată, nu putem începe negocierile pentru cumpărarea stadionului. Avem o valoare rezultată din raportul de evaluare. Raportat la această valoare, ne vom dimensiona și creditul pe care îl vom contracta. Bineînțeles, acest credit va fi contractat în formula unei linii de credit, deci în situația în care negocierile se vor solda cu succes vom trage banii, darcă nu, nu, fără ca această procedură să aducă vreun cost pentru municipalitate”, a explicat Ioan Turc, la ultima conferință de presă.

Deși se vorbea despre dărâmarea stadionului și utilizarea spațiului existent pentru a crea noi funcțiuni pentru Parcul Municipal, care a devenit neîncăpător, mai ales când vremea este frumoasă, Ioan Turc spune că obiectivul va rămâne în circuitul sportiv după preluare.

„Eu sper că vom ajunge la o concluzie, cred că toți cei interesați sunt cât se poate de conștienți de faptul că, practic, stadionul se ruinează an de an. Dorim să cumpărăm acest stadion pentru a-l reabilita și pentru a-l repune în circuitul public, în circuitul sportiv, cu o altă față. Deci noi nu dorim să cumpărăm stadionul pentru a face altceva acolo, nu dorim proiecte imobiliare, nu avem niciun fel de intenție decât aceea de a-l moderniza și a-l pune la dispoziția bistrițenilor într-o haină nouă”, a completat Turc.

Primăria Bistrița a avut prima tentativă de evaluare a stadionului încă din 2016, când a și întocmit o comisie tehnică formată din consilieri municipali și angajați ai Primăriei Bistrița.

Complexul a fost evaluat la acea vreme la aproape 40 de milioane de lei, iar Primăria Bistrița își anunța intenția de a achiziționa bunurile din incinta bazei sportive. Un an mai târziu, în 2017, lucrurile nu păreau să se fi mișcat deloc. Viceprimarul de atunci, Gelu Muthi susținea că nu știe nimeni dacă e legal sau nu realizarea unei expertize tehnice, fiind vorba despre un bun particular administrat de SCP Consult Management UV IPURL, prin Vasile Urs.

În 2020, Vasile Urs a organizat o licitație publică pentru vânzarea stadionului, însă nimeni nu s-a prezentat. Atunci, lichidatorul judiciar cerea pentru acest bun 30 de milioane de lei.

Între timp, pe stadion a pus mâna Ioan Horoba, care se ocupă de Fotbal Club Gloria. Acesta practic administrează stadionul. Una dintre „măsurile” impuse de Horoba a fost îngrădirea accesului celor care mai foloseau baza sportivă pentru a face mișcare în aer liber.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Achiziționarea stadionului „Jean Pădureanu” de către Primăria Bistrița ar putea fi o investitie benefică pentru oras. In toate marile orase, stadionul se află in apropiere de zona centrală , astfel incat oamenii să se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. Astfel de exemple sunt cazul unor arene precum, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, care au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică. In cazul stadionului Jean Pădureanu din bistrita se invocă starea precara a infrastructurii , ceea ce nu e decat partial adevarat . Odată cu lucrările la instalatia de nocturnă dată in folosintă in 2009, a fost refacută suprafata de joc la terenul central, aceasta fiind in prezent la standard european. Gazonul terenului central dispune de o instalatie de irigat automatizată, de o instalatie de incălzire modernă si de un drenaj conform normelor in vigoare. Pentru pregătirea si intretinerea terenurilor, clubul Gloria a achizitionat atunci si cele mai moderne utilaje. La tribuna a 2-a au fost modernizate spatiile de sub tribună: vestiare, săli, spatii de refacere, grupuri sanitare, sala de fortă. Spatiile aferente mass-media au fost renovate, ziaristii dispunand de cele mai bune conditii de lucru, inclusiv acces la Internet wireless. De asemenea au fost amenajate spatiile de sub peluză, unde a fost realizată cantina pentru sportivi, dotată cu bucătărie, săli de mese, grupuri sanitare si toate dependintele necesare. Toate acestea s-au făcut atunci cand clubul Gloria era pe cai mari in prima liga de fotbal . Evident aceste amenăjari mai trebuie si intretinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.