Constructorii din județ continuă să se bazeze pe licitațiile publice și ajung chiar să se războiască în instanță sau pe la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) pentru proiectele pe care pun ochii. Este și cazul blocurilor de locuințe sociale din Viișoara, care i-a determinat pe cei de la Amicii Building să-i conteste pe cei de la Tomoroga Construct, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Primăria Bistrița continuă să ridice blocuri sociale în Viișoara, pentru cei mai săraci dintre locuitorii orașului. Ultima licitație organizată în acest sens, are o valoare de aproape 29 de milioane de lei și presupune ridicarea a două blocuri în maxim 24 de luni.

Cele două blocuri vor avea trei etaje plus mansardă, 78 de locuri de parare, din care 3 pentru persoane cu handicap, spații verzi, loc de joacă pentru copii pe 120 de mp. Acestea vor fi dotate cu lift și vor avea apartamente cu o cameră, cu două camere și cu trei camere. În total, în zonă vor fi construite cinci blocuri de locuințe colective:

„Se propune a se construi 160 de apartamente, grupate în 5 blocuri de locuințe colective, cu regim de înălțime P+3+M, pe o suprafață de 10.411mp, în cadrul cărora se va respecta următoarea proporție: 26% (42) apartamente cu o cameră, 25% (40) apartamente cu 3 camere și 49% (78) apartamente cu două camere”, se arată în documentația licitației organizate de Primăria Bistrița anul trecut.

Apartamentele sunt compuse din bucătărie, baie, debara, dormitoare și respectiv living-uri, dar și balcoane. Astfel, apartamentele cu două și trei camere au prevăzute câte două balcoane. Apartamentele sunt date în folosință semi-finisate, cu parchet laminat triplu strat de trafic intens în dormitoare și camerele de zi, gresie pe casa scării, balcoane și accese, dar și în băi, bucătării, holuri și debarale, În băi și în bucătării va fi faianță.

Bătaie pe contractul de aproape 29 de milioane de lei

Valoarea contractului ajunge la aproape 29 de milioane de lei, iar licitația a atras unii dintre cei mai importanți constructori din Bistrița-Năsăud. Astfel, s-au „bătut” pentru acest contract constructorii de la Amicii Building, dar și cel de la Tomoroga Construct.

Câștigători au fost desemnați cei de la Tomoroga Construct, prețul contractului ajungând la 23 de milioane de lei, iar Amicii Building nu s-a lăsat și a contestat rezultatul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cerând reluarea licitației.

Printre cele susținute de Amicii Building s-a numărat faptul că oferta celor de la Tomoroga Construct nu ar asigura respectarea reglementărilor obligatorii referitoare la condițiile specifice de muncă și de protecție a muncii și nu ar satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini când vine vorba despre paza șantierului.

Tomoroga Construct nu ar fi cuprins activitatea în graficul general propus de realizare a investiției publice și nici n-ar fi alocat bani pentru paza șantierului. De asemenea, constructorul nu ar fi specificat în oferta sa cantitățile de echipamente, precum și numărul de utilaje și personalul folosit pe fiecare activitate.

Amicii Building, care s-a clasat pe locul al III-lea la această licitație a încercat să desființeze și oferta celor de le locul al II-lea, respectiv asocierea Lucicor Prod SRL și Campeador. Ofertantul de pe locul al II-lea nu ar fi autorizat pentru desfășurarea activităților de instalare a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracției și nici n-ar avea persona autorizat pentru execuția instalațiilor de utilizare a gazelor naturale.

De asemenea, ofertantul de pe locul II nu ar avea un inginer cu specializare instalații în construcții atestat de ANRE, iar din oferta sa ar lipsi durata de garanție acordată lucrării și nici costul aferent colectării deșeurilor. Nici ofertantul de pe 2 nu ar prezenta cantitățile de echipamente, utilaje și personal și nici cantitatea de manoperă alocată pe fiecare activitate cerută de fișa de date a licitației.

CNSC respinge contestația Amicii Building și menține câștigătorul

„Subscrisa Amicii Building SRL, în temeiul disp. art. 8,9,10 din Legea 101/2016 formulăm prezenta contestație solicitându-vă să admiteți contestația astfel cum este formulată de subscrisa și pe cale de consecință să dispuneți: anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii nr. 99957 din data de 9.10.2023 emisă de autoritatea contractantă, a proceselor verbale de evaluare, a Raportului procedurii înregistrate cu nr. 99826/09.10.2023 și a tuturor actelor subsecvente emise ulterior în temeiul acestora, în ce privește oferta depusă în procedură de asocierea Tomoroga Construct SRL – Tobimar Construct SRL și ofertantul asocierea Lucicor Prod SRL – Campeador SRL. Să dispuneți obligarea autorității contractante la reluarea procedurii, prin reevaluarea ofertelor antemenționate”, susține Amicii Building în contestația făcută la CNSC.

Amicii Building nu a fost singurul constructor care a contestat rezultatele licitației. I s-a alăturat și East Coast Construction and Remodeling SRL. Deși contestația a fost înregistrată în 19 octombrie anul trecut, Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor s-a pronunțat abia luna aceasta și a respins contestația formulată de cele două firme:

„În temeiul prevederilor art. 26 alin (1) teza I din Legea nr. 101/2016, respinge excepțiile invocate de intervenientul Tomoroga Construct SRL, prin care s-a invocat nulitatea contestațiilor depuse de Amicii Building SRL, respectiv East Coast Construction and Remodeling SRL. În temeiul art 26 alin (6) din Legea nr. 101/2016, respinge ca nefondate contestațiile formulate de Amicii Building SRL și de East Coast Construction and Remodeling SRL în contradictoriu cu Municipiul Bistrița”, este decizia luată de CNSC.

Deocamdată, războiul a rămas aici și nu s-a mutat în instanță, însă nu ar fi mare lucru ca decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să fie contestată și acolo.

Aceasta nu este prima licitație care are drept obiect construirea de blocuri sociale la care participă Amicii Building. În 2021, Amicii Building punea mâna pe licitația în valoare de 6,5 milioane de lei, pentru construirea unuia dintre blocurile sociale din Viișoara. Constructorul a ridicat un bloc similar, cu 3 etaje și mansardă, cu două scări și 30 de apartamente.

Pentru anul 2022, Amicii Building a raportat o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei, cea mai mare de la înființare, și un profit net de 3,7 milioane de lei. Constructorul are peste 100 de angajați, iar în anul cu pricina a raportat și datorii de peste 17 milioane de lei.

Tomoroga Construct a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 21,2 milioane de lei și un profit net de 5,5 milioane de lei. Firma cu doar 20 de angajați pare să fi făcut un salt important de la un an la altul, având în vedere faptul că în 2021 a raportat o cifră de afaceri de puțin peste 7 milioane de lei și un profit de doar 600.000 de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.