Basescu a promulgat raspunderea magistratilor
La inceputul saptamanii trecute, cand protestantii bucuresteni aruncau cu pietre in jandarmii care raspundeau cu bastoane si gaze lacrimogene, Traian Basescu a promulgat o lege care ii va face mai atenti pe judecatori. Presedintele a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza Presedintia.
Este o vorba de o lege extrem de contestata. In 20 decembrie PSD a atacat la Curtea Constitutionala legea care extinde abaterile disciplinare in cazul magistratilor, intrucat ar incalca o serie de prevederi constitutionale, printre care cele care stabilesc ca justitia este unica, impartiala si egala pentru toti si se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Curtea Constitutionala a decis sa valideze Legea raspunderii magistratilor, fapt care a generat discutii in sedinta de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) hotarase sa ceara Presedintiei retrimiterea Legii raspunderii magistratilor in Parlament, pentru a fi reluate dezbaterile in raport de argumentele sustinute de sistemul judiciar.
Dupa votul din Parlament, Consiliul Superior al Magistraturii sustinea ca legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor. "Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor", afirma CSM. Catalin Predoiu afirma, la momentul adoptarii modificarilor legilor 304 si 317, ca este nevoie de cenzura in privinta derapajelor justitiei si de extinderea titularilor dreptului de actiune in ceea ce priveste initierea cercetarii disciplinare a magistratilor prin includerea ministrului Justitiei, a procurorului general al Romaniei si a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Judecatorii spun ca legea ii ataca
Aparitia si intrarea in vigoare a acestei legi ii pune in dificultate pe magistrati pentru ca, daca pana acum, doar CSM putea face o ancheta judiciara asupra unui judecator sau procuror, din acest moment judecatorii pot fi tinta unor anchete venite pe filiera politica. Noutatile aduse maresc sfera abaterilor de care magistratii s-ar putea face vinovati, modifica prevederile legale care reglementeaza sanctiunile pentru judecatorii si procurorii care comit abateri, ducand suspendarea din functie cu maxim jumatate de an, introduce formularea de „buna reputatie" intre cerintele pentru a fi magistrat, defineste „reaua-credinta" si „grava neglijenta in exercitarea functiei". Chiar daca aceste cerinte pot fi privite ca firesti pentru ca un judecator sau un procuror sa fie mentinut sau sa avanseze in functie, magistratii sunt nemultumiti de faptul ca in proiect au fost inserate o serie de norme care ar putea duce la subordonarea politica a magistratilor. Spre exemplu, proiectul prevede ca Inspectia Judiciara raspunde in fata ministrului Justitiei sau a Prim Procurorului Romaniei, persoane numite pe criterii politice, care pot face sesizari impotriva magistratilor sau chiar derula actiuni disciplinare.
Principalele nemultumiri ale magistratilor din CSM vizavi de proiectul ministerului privind raspunderea magistratilor sunt legate de faptul ca magistratii ar putea fi trasi la raspundere pentru “orice actiune care aduce atingere imaginii justitiei, indiferent daca este sau nu in timpul serviciului”, a declarat Cristi Danilet, membru CSM
Magistratul clujean Dana Garbovan, fost sef al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) spune ca legea raspunderii magistratilor, initiata de Ministerul Justitiei si ministrul Catalin Predoiu, va avea un efect invers decat cel scontat, adica de a responsabiliza magistratii in hotararile pe care le vor da pe viitor. “Desi proiectul putea fi unul bun, chiar foarte bun, exista mai multe puncte slabe, doua dintre ele fiind insa atat de grave, in opinia mea, incat proiectul, daca va deveni lege, va avea efecte opuse celor aratate de initiatorul sau. Nu vom avea o justitie responsabila si puternica, ci o justitie slaba si, paradoxal, iresponsabila, pentru ca centrul de decizie in cauze sensibile si dificile va putea fi mutat de la judecator la alte institutii”, spune magistratul clujean.
Judecatorul sa fie tras la raspundere cand nu recunoaste drepturile
Judecatoarea Dana Garbovan considera ca “sunt perfect de acord ca un judecator trebuie sa raspunda in caz de eroare grosolana, cum ar fi mentinerea unei persoane in arest pe o perioada mai mare decat cea legala, nemotivarea hotararii etc, insa nu sunt de acord cu angajarea raspunderii judecatorului pentru modul in care interpreteaza legea si analizeaza probele, pentru ca in acest caz am submina insasi fundamentul menirii sale. Daca e adevarat ca independenta presupune responsabilitate, tot atat de adevarat e ca linia dintre cele doua este extrem de subtire. In ceea ce priveste condamnarile CEDO, o privire atenta arata ca acest subiect este de fapt unul pur demagogic. Milioanele de euro sunt despagubirile datorate de statul roman fostilor proprietari si nu consecinta unor erori judiciare. Daca a existat o eroare judiciara ea a constat tocmai in faptul ca judecatorul roman nu a recunoscut el insusi direct aceste drepturi, trecand peste legislatia interna”, este de parere judecatorul clujean.
Cine a “nascut” raspunderea magistratilor
Ministrul Catalin Predoiu a incercat sa impuna promovarea acestui proiect legislativ si in urma cu cativa ani, cand a cerut avizul consultativ fostilor membri ai CSM. Din nefericire pentru el, vechea conducere CSM s-a tinut tare si nu si-a dat avizul pentru acest proiect. Pentru ca si acum a intampinat probleme, lui Predoiu i-a sarit in ajutor Emil Boc care si-a angajat raspunderea pentru aceasta lege. In linii generale, proiectul de lege va oferi posibilitatea justitiabilului sa puna sub semnul intrebarii o solutie emisa de un judecator. Nemultumirea magistratilor consta in faptul ca li se pune sub semnul intrebarii rationamentul si echitabilitatea in baza carora au decis intr-un proces. Judecatorii accepta ca pot fi trasi la raspundere daca li se dovedeste reaua-credinta, nemotivarea unei hotarari, sustragerea unor probe sau neanalizarea lor, dar nu sunt de acord cu atragerea raspunderii pentru modul in care ei interpreteaza legea.
Razvan Robu