Gurschi Vasile, bărbatul trimis în judecată pentru că l-ar fi agresat pe profesorul bătăuș de la Șanț, Vasile Maternik, a fost achitat de Judecătoria Năsăud. Ultimul cuvânt îl va avea însă Curtea de Apel Cluj. Gurschi Vasile ar fi părintele unei eleve agresate de către fostul profesor de sport, Vasile Maternik.

Gurschi Vasile, trimis în judecată în toamna anului 2018 pentru că l-ar fi agresat pe profesorul de sport Vasile Maternik, a fost achitat de Judecătoria Năsăud. Incidentul s-a produs în 2017, iar procurorii n-au putut demonstra că Gurschi este cel care l-a agresat pe Maternik, chiar la școala din Șanț unde acesta activa.

„În data de 21.09.2017, în jurul orelor 12:05, profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik se afla pe o bancă în fața școlii și fuma. La un moment dat, de acesta s-a apropiat inculpatul care, sub pretextul că vrea să îl salute, l-a lovit cu pumnul în față de mai multe ori, persoana vătămată căzând jos. După ce s-a ridicat, inculpatul a continuat să îl lovească de mai mult ori cu piciorul în piept și în umărul drept și de această dată persoana vătămată căzând peste un gard, după care inculpatul a plecat de la fața locului”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Certificatul medico-legal a confirmat faptul că Maternik a fost agresat, prezentând leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur – pumn, palmă sau picior și posibil cădere. Legiștii au stabilit că Maternik are nevoie de 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

Presupusul agresor a negat că l-ar fi lovit pe Maternik

Bărbatul judecat că l-ar fi pus la punct pe profesorul de sport care de-a lungul carierei a agresat fizic mai mulți elevi de-ai săi, a negat că l-ar fi lovit pe Maternik, susținând că nu s-a întâlnit în acea zi cu el.

„Inculpatul a negat în mod constant comiterea faptei, atât în faza de urmărire penală, cât și în cursul judecății, când, audiat nemijlocit de instanță a declarat că, la data de 21.09.2017, în jurul orei 12:00, s-a deplasat la școala din localitatea Șanț, unde este elevă fiica sa, pentru a o aștepta pe aceasta când ieșea de la școală, însă, la acea dată, nu s-a întâlnit cu persoana vătămată și nu a lovit-o pe aceasta”, se mai arată în rechizitoriu.

Bărbatul a susținut că era acasă împreună cu mama și concubina sa și făceau mâncare. Acesta a fost însă văzut la școală la ora respectivă de către martori oculari. Niciunul însă nu l-a văzut lovindu-l pe Maternik. Gurschi Vasile a refuzat testul poligraf și a fost amendat cu 1.000 de lei de către polițiști pentru disturbarea liniștii publice la școală.

Culmea, amenda a primit-o în urma sesizării lui Maternik, polițiștii nefiind la fața locului și nediscutând cu vreun martor care ar fi asistat la vreun scandal. În aceste condiții, judecătorii de la Năsăud l-au achitat pe bărbat.

„Coroborând întreg probatoriul administrat în cursul judecății, instanța reține că, în cauză, nu rezultă cu certitudine că, la data de 21.09.2017, în jurul orei 12:00, inculpatul a lovit persoana vătămată, producându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare, din punct de vedere medico-legal, 40-45 zile de îngrijiri medicale. Pentru a se putea dispune condamnarea este necesar ca probatoriul administrat în tot cursul procesului penal să confirme dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost comisă de inculpat cu vinovăția cerută de lege. (…) În cauză, în urma evaluării întregului material probatoriu administrat, instanța apreciază că nu a fost dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă, împrejurarea că fapta pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, a fost cu adevărat săvârșită de acesta. Martorii nu au fost de față în momentul în care persoana vătămată a fost lovită, pentru a fi în măsură să confirme susținerile acesteia în sensul că inculpatul i-ar fi aplicat loviturile”, precizează judecătorii năsăudeni în motivarea sentinței.

În același proces, Vasile Maternik a cerut și daune materiale în valoare de 9.000 de lei și daune morale de 30.000 de euro. Întrucât bărbatul n-a fost găsit vinovat pentru lovire, acesta nu trebuie să plătească nici daunele cerute:

„În cauză, având în vedere faptul că instanța apreciază că se impune achitarea inculpatului pentru săvârșirea faptei de lovire și alte violențe, întrucât probele administrate în cursul judecății nu confirmă că inculpatul a comis fapta pentru care a fost trimis în judecată în dauna părții civile, constatăm că nu sunt întrunite condițiile instituite de art. 1357 C. civ. pentru angajarea răspunderii civile delictuale în persoana inculpatului, astfel că, instanța va respinge acțiunile civile exercitate de partea civilă”, mai spune instanța.

Maternik ar fi lovit-o pe fiica presupusului său agresor

Deși instanța a apreciat că între Maternik și presupusul său agresor n-ar fi existat nicio stare conflictuală, se pare că profesorul de sport ar fi agresat-o pe fiica lui Gurschi Vasile.

Se întâmpla în același an, în luna februarie. Maternik ar fi tras de păr o elevă din clasa a VII-a chiar pe holurile școlii din Șanț. La scurt timp după, profesorul l-ar fi lovit cu piciorul în fund și pe un băiețel.

Părinții copilei de 13 ani au depus atunci plângere penală împotriva lui Vasile Maternik și în ciuda dovezilor clare ale comportamentului deviant al profesorului și a antecedentelor avute, acesta a continuat să predea.

Exasperat de faptul că justiția și Inspectoratul Școlar nu îl îndepărtează pe profesor de la catedră, părintele copilei agresate l-ar fi luat la bătaie. Maternik ar fi fost provocat la „luptă” de către acesta, care a și câștigat „bătălia”.

„A ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 21 septembrie, cu fractură de humerus. Bărbatul nu a necesitat internare și a fost lăsat la domiciliu”, preciza la acea dată purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Mihaela Mastan, pentru Gazeta de Bistrița.

În 2021, Vasile Maternik era condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și trei ani de supraveghere, timp în care profesorul bătăuș nu mai avea voie să predea în vreo școală din țară. Vasile Maternik mai avea o condamnare de 4 luni de închisoare cu amânare, pentru purtare abuzivă, pentru incidentul din 2017.

După mai bine de un an, în octombrie 2018, Maternik o comite din nou și ia la palme un alt elev, care juca fotbal pe terenul de sport cu alți colegi. Copilul alerga după minge și din greșeală s-a izbit de profesorul de educație fizică.  Scăpat de sub control, profesorul de sport l-a lovit pe copil cu palmele peste urechi.

În martie 2019, dascălul agresa o copilă de clasa a V-a. Copila a fost zgâlțâită și trasă de păr de către profesor. Nu și-a domilit furia și a început să lovească cu catalogul de catedră până l-a rupt și a spart un ghiveci de flori.

A fost reclamat de părinți și s-a ales cu un nou dosar penal pentru două fapte de purtare abuzivă și una de distrugere, care i-a și adus condamnarea din 2021.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.