Deputatul neafiliat Iacob Puşcaş propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Senat, ca tinerii care se căsătoresc şi familiile cu cel puţin trei copii să beneficieze de o primă în valoare de 15.000 de lei.

Potrivit propunerii, statul acordă tinerilor în vârstă de până la 35 de ani inclusiv susţinere în vederea întemeierii familiei.

„Tinerii vor primi din partea statului, cu ocazia încheierii căsătoriei, prima pentru recunoaşterea contribuţiei aduse societăţii prin căsătorie. Cuantumul primei este de 15.000 de lei. În cazul divorţului intervenit în primii cinci ani de la încheierea căsătoriei, foştii soţi vor restitui prima de căsătorie, fiecare în proporţie de 50% din cuantum”, stipulează articolul 10 al propunerii de lege.

Acest ajutor se acordă dacă ambii soţi sunt la prima căsătorie.

De asemenea, în momentul în care o familie devine numeroasă, adică are în componenţă cel puţin trei copii (inclusiv adoptaţi), beneficiază de aceeaşi primă în cuantum de 12 salarii minim brute pe economie.

Familiile numeroase beneficiază şi de o alocaţie suplimentară, în cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie, adică 625 de lei.

Condiţiile pentru ca o familie să beneficieze de această măsură sunt: toţi copiii să aibă vârsta sub 18 ani; toţi copiii să frecventeze cursurile învăţământului de stat obligatoriu; toţi membrii familiei să aibă acelaşi domiciliu în România şi să locuiască împreună; părinţii să se îngrijească de creşterea şi educaţia copiilor şi cel puţin unul dintre părinţi să facă dovada unui venit pentru care se plătesc contribuţii la stat.

Soţii familiei numeroase sunt scutiţi de la impozitul pe veniturile obţinute din salarii, iar dacă desfăşoară şi alte activităţi producătoare de venit în afara celui salarial vor fi scutiţi cu 50% din valoarea impozitului datorat.

 

De asemenea, în cazul familiilor numeroase, mama beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

„Prin excepţie de la prevederile Codului fiscal, TVA pentru produsele de igienă şi îngrijire destinate copiilor în vârstă de până la şase ani inclusiv este de maximum 5%”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Senatul va dezbate propunerea de lege în calitate de primă Cameră sesizată, informează agerpres.ro.

56 COMENTARII

  1. ,,Bani pentru ”Prima Căsătorie”. Statul poate acorda 15.000 de lei tinerilor” Deci se dau banii astia pana la urma sau nu? Se acorda sau nu? Pentru ca ar fi chiar un ajutor bun pentru oamnei… raspundeti oamenilor daca e asa sau nu. Multumesc!

  2. Eu nu cred asa cva nu va dati seama cati se vor cununa nu mai ca sa ia bani astia :)) asta este ultima vrajeala a lor :)) eii cum mai fura daca ne da noua atatia bani au luato razna …… o sa faca foamea daca ne da noua bani astia si nu eii cat cardu rile lor astia au intrecut or ce masura cu furatu lor ….

  3. daca eu am 52 eu am 39 de ani si sotul 52 nici el nici eu nu am fost casatoriti niciodata si ne casatorim cu acte de ce lege din partea statului benificiem?nu trebuie sa fie si o astfel de lege pt cei trecuti de 35 de ani?sau noi trecuti de 35 de ani suntem ca si decedati? as vreau sa stiu si eu dc pt noi e freo lege in vigoare care ne da un sprijin sa stiu sa mi conving sotu care nici nu vrea sa auda de aasa ceva

  4. Buna ziua ! Ajutati.ma si pe mine cu un raspuns daca se poate ,eu m.am casatorit in august 2016 se putea lua banii pt prima casatorie ? Si ce trebuia sa fac ?

  5. salut eu am 30 si sotia 25 avem 3 copii traim din ajutor social iar primaria de la tinosu nea spus ca daca noi ne cununam ei nu au bani sa ne dea ca sunt amariti ce naiba???? si suntem de 10 ani impreuna ambi la prima casatorie ma pot cununa in alta localitate adica sa merg la alta primarie ? mi se va acorda acest ajutor? tare miar prinde ca sunt in constructie cva multumesc !!

  6. Buan ziua la toata lumea eu am avut cununia civila pe 2 sept am depus actele in data de 21/09/2017(Atentie actele se depun acum la Unirii unde este a fost Billa acum e market carrefour intrarea ce-a mare indiferent de sectorul de care apartineti valabil doar ptr cei din Bucuresti) Acumsa vedem ca 21 luna oct pica sambata speram sa ai bage ceva mai dev

  7. Eu vreau sa fac cununia anul acesta suntem la prin căsătorie și eu și comcubinul putem beneficia de aceasta suna de 15. 000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.