Bani ilegali la institutiile publice din Bistrita

Ilegalitati flagrante de evaziune fiscala la anumite societati si institutii publice care isi desfasoara activitatea pe raza judetului Bistrita-Nasaud. De la nerespectarea anumitor licitatii si pana la plati facute la marfa supraevaluata, dar si nerespectarea tuturor obligatiilor pe care le are institutia de control a finantelor publice sunt doar cateva ilegalitati surprinse de un raport al Curtii de Conturi.
De la 15 mii de lei si pana la 1,2 milioane sunt ilegalitatile comise de catre institutiile publice in judetul Bistrita Nasaud. Bataia de joc fata de banul public si indiferenta fata de incasarea la bugetul de stat a anumitor sume este o caracteristica aproape definitorie la institutiile bistritene.
Unul dintre cazuri este al persoanele cu handicap din Beclean, unde nu s-au depus arata actele contabile care sa dovedeasca legalitatea lor. Astfel, majoritatea persoanelor ar trebui sa fie din nou cercetate sa observe daca au primit fonduri datorita legii. 
Increderea in institutiile si societatile bistritene ar putea sa scada daca va uitati peste raportul Curtii de Conturi privind activitatea de pe raza judetului Bistrita Nasaud. Hidrocentrale SA, Hidroserb, Finatele dar si Spitalele judetene din Bistrita sunt institutiile care nu si-au facut treaba cum trebuie.
Un altu lucru care a sfidat legea a fost descoperit in cadrul societatii Hidrocentrale SA Sucursala Bistrita, unde oficialii institutiei nu au evidentiat in contabilitate a penalitatilor. Valoarea totala a acestor prejudicii se ridica la 15 de mii de lei, calculate la neincasarea la termenul scadent a unor facturi emise de E.On Gaz.

Una dintre problemele de la finante se refera la o ”minora” abatere de 713.000 lei, unde anumite firme au beneficiat de luxul de a nu fi controlate in legatura cu sumele transferate din Trezorerie. Suntem curiosi cum au ajuns acele firme sa primeasca acele modalitati de tratament special si daca vor fi cercetate in vreun fel de catre Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea si Reglementarea Achizitiilor Publice(ANRMAP) si alte institutii ale statului.
La Directia Generala a Finatelor Bistrita s-a constat neverificarea legalitatii si realitatii tranzactiilor derulate de societati comerciale care in anul 2010 au realizat cifra de afaceri semnificativa si care au inregistrat obligatii de plata datorare la bugetul consolidat de valori scazute sau inregistreaza TVA de rambursat. Valoarea estimativa a abaterii este de 713 mii lei. Nu s-a avut in vedere controlul modului de utilizare de catre agentii economici a sumelor transferate din Trezorerie, pentru plata drepturilor salariale, desi aceasta reprezinta o zona potentiala de risc, de sustragere de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul general consolidat statului. 

1,2 milioane de lei, inregistrati gresiti

Un alt exemplu de bataie de joc in ceea ce priveste banul public se refera la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, unde 1,2 milioane s-au inregistrat intr-o parte gresita. Nici amortizarea nu a fost facuta, conform raportului Curtii de conturi.
Alte ilegalitati s-au descoperit la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita Nasaud, unde un activ fix corporal in valoare de 1.275 mii lei, receptionat in data de 23.08.2010, nu a fost inregistrat in contul corespunzator(Cladiri) si pentru acesta nu s-a calculat amortizarea afetenta perioadei septembrie-decembrie 2010.
Banii statului nu sunt o problema pentru angajatii institutiilor statului. Astfel, indiferenta devine neglijenta in timpul serviciului din partea angajatilor finantelor din Bistrita. Suntem curiosi daca cineva din interiorul finantelor bistritene va chiar si plati pentru acest abuz.
In cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice(DGFP) Bistrita nu au fost aplicate sancţiunile legale tuturor angajatorilor care nu au depus la termen sau au depus cu intarziere declaraţia privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominala a persoanelor asigurate. Valoarea estimata a abaterilor a fost de 14.501 mii lei.
Abaterile s-au constatat la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca Braila, Calaraşi, Neamţ, Bistriţa-Nasaud. bugetul FNUASS nu a fost reintregit cu suma de 4.302 mii lei, ca urmare a
Neevidenţierii, neurmaririi şi neiniţierii procedurilor legale de recuperare a debitelor reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru pacienţii agresaţi sau accidentaţi este o caracteristica petrecuta in Casa de Asigura de Sanatate a Judetelor   Alba, Satu Mare, Spitalele Judeţene de Urgenţa Calaraşi, Valcea, Alba, Braila, Bistriţa-Nasaud, Spitalul Clinic de Urgenţa Bagdasar Arseni, Spitalul Oraşenesc Negreşti Oaş (Satu Mare), Spitalul Oraşenesc Beclean (Bistriţa-Nasaud), Spitalul de Urgenţa Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Urgenţa Sf. Pantelimon Focşani).
O alta problema este cum s-au platit anumite bunuri si servicii care nu au fost receptionate. Acest lucru s-a intamplat la un spital din Bistrita, dar si la altele din intreaga Romanie. Si de aceasta prejudiciul total nu este unul minor, suma ridicandu-se la valoarea de aproape jumatate de milion de lei.
Acceptarea la plata a contravalorii unor bunuri nerecepţionate şi servicii neefectuate, constand in: asistenţa juridica, servicii de transport, reparaţii curente supradimensionate in situaţiile de lucrari, tichete de masa necuvenite, in suma totala de 575 mii lei s-a petrecut la mai multe institutii printre care si una din Bistrita. Astfel, locatiile care au incalcat in felul mentionat legea sunt Spitalele Judeţene de Urgenţa: Bistriţa-Nasaud, Calaraşi, Spitalul de Urgenţa Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Urgenţa Sf.Pantelimon Focşani, Spitalul Comunal Vidra – Vrancea, Spitalul de Boli Cronice Crasna – Salaj).

Persoanele cu handicap din Beclean au primit bani ilegali

Nici macar stabilirea, constituirea si declaratea elementelor bugetului de stat nu este importanta pentru spitalul orasenesc din Beclean. Astfel, oficialii spitalului din Beclean se alatura unei companii de spitale ”selecte” care incalca legea fara limite si fara rusine. Oficialii spitalului au fost verificati de catre Curtea de conturi si au observat ilegalitati in ceea ce priveste varsamintele pentru persoane cu handicap.
Cu privire a obligaţiile cuvenite bugetului de stat şi bugetelor unitaţilor administrativ teritoriale curtea a observat ca anumite unitati nu s-au ocupat de stabilirea, constituirea si declararea la bugetul statului a obligaţiei financiare cu titlu de "varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" in suma de 368 mii lei (Spitalul Oraşenesc Beclean – Bistriţa-Nasaud, Spitalele Judeţene de Urgenţa Bistriţa-Nasaud, Targovişte, Braila, Calaraşi, Alba, Spitalul Oraşenesc Faurei – Braila, Spitalul Clinic de Urgenţa Bagdasar Arseni – Bucureşti, Spitalul Oraşenesc Taşnad – Satu Mare, Spitalul de Psihiatrie Zam – Hunedoara, Sanatoriu TBC Moroieni – Damboviţa, Spitalul Pneumoftiziologie Izvoru – Giurgiu).

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.