La mai bine de patru luni de la constituire, în jurul noului consiliu judeţean scandalurile sunt deja la ordinea zilei. Atacări în contencios administrativ, plângeri penale şi cererea dizolvării, cam la asta se rezumă activitatea mai marilor judeţului. Din tot acest scandal, nimeni nu pare să iasă învingător, în timp ce judeţul nu are decât de suferit.
Şi dă-i şi luptă!
Acuzaţiile politicienilor din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nu mai contenesc, iar cele două tabere, respectiv PD-L şi PSD-PNL, nu vor sub nicio formă să cedeze. Ultimele discuţii aprinse au avut loc pe fondul majorărilor tarifelor la apă şi canalizare, solicitate de către Aquabis. SC Aquabis SA a cerut majorarea tarifelor cu 14 bani pentru metrul cub de apă potabilă şi cu 6 bani pentru canalizare, aceste majorări cuprinzând şi TVA-ul de 19% în cazul serviciilor prestate populaţiei.
Prefectura la atac
Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ dispoziţia semnată de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu. Conform declaraţiei prefectului Ioan Szilagyi, această dispoziţie este ilegală, o asemenea decizie neputând fi luată decât de către consilierii judeţeni. „Este adevărat că Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ, deoarece legea spune că numai Consiliul Judeţean poate da această dispoziţie. Aşa spune legea, iar noi trebuie să o respectăm” – a declarat pentru Gazeta de Bistriţa prefectul Ioan Szilagyi. Situaţia creată în interiorul CJ BN este de asemenea în vizorul prefectului care susţine că tot acest bâlci va avea o posibilă finalitate doar după alegerile parlamentare „Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie. În ceea ce priveşte cererea de dizolvare a consiliului judeţean, dacă este legală noi suntem de acord cu ea. Totuşi cred că doar după alegeri se vor rezolva problemele. Din păcate din tot bâlciul acesta judeţul are de pierdut” – declară prefectul Szilagyi.
Dizolvarea CJ BN
Preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, susţine în continuare că tabăra PSD-PNL este de vină pentru situaţia creată în acestă instituţie. Acesta a afirmat într-o conferinţă de presă că aceşti consilieri nu au făcut decât să blocheze activitatea acestui for administrativ şi sunt interesaţi doar de nominalizarea celor doi vicepreşedinţi. Pentru rezolvarea acestui scandal soluţia găsită de Liviu Rusu este dizolvarea acestui for administrativ, acţiunea sa bazându-se pe articolele 55 şi 99 ale Legii nr. 215/2001. În aceste articole de lege se face referire la faptul că forul legislativ poate fi dizolvat în cazul în care nu se întruneşte timp de două luni consecutiv. Subprefectul Mica Oprea face însă câteva precizări legate de acest aspect: “Depinde de cine şi cum este interpretată legea. În mod legal, consiliul judeţean se dizolvă de drept dacă timp de două luni consecutiv acesta nu se întruneşte. De asemenea, legea spune că acest consiliu trebuie să se întrunească lunar, însă şedinţa trebuie convocată” – a precizat pentru Gazeta de Bistriţa Mica Oprea.
Unici în ţară
Actuala situaţia a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este unică la nivel naţional, însă din păcate nu pare să aibă o finalitate în viitorul apropiat. Scandalurile vor continua cu siguranţă, deoarece consilierii judeţeni nu vor fi convocaţi în şedinţă ordinară de către preşedintele Liviu Rusu decât luna viitoare. Acum însă în plină campanie electorală, în prag de alegeri, partidele politice cu scopul de a atrage cât mai multe voturi în propria ogradă nu se feresc să arunce cu acuzaţii şi să găsească vinovaţi pentru acestă situaţie de fapt. Însă întotdeauna aceşti vinovaţi se află în tabăra adversă.
Iulia Balazs