„Manageriată” de Gavril Tor, SC Turism Felix SA a ajuns un gropan de datorii, iar hotelurile din cea mai importantă staţiune balneară a ţării se degradează pe zi ce trece

Băile Felix, staţiune second-hand

De mai bine de zece ani, SC Turism Felix SA, una dintre cele mai importante firme de turism din ţară, cu o capacitate de cazare de circa două mii de locuri în hotelurile din Băile Felix, este condusă de acelaşi om: Gavril Tor. Deşi societatea s-a privatizat, teoretic, de câţiva ani, şi, în mod normal, echipa managerială a fostei întreprinderi de stat trebuia schimbată, acţionarul majoritar, Societatea de Investiţii Financiare „Transilvania” Braşov, l-a păstrat în funcţie

Staţiune pentru săraci

Între timp, sub Gavril Tor, Băile Felix, care înainte de `89 era catalogată ca un obiectiv turistic select, pentru pretenţioşi, a devenit o staţiune second-hand, cu hoteluri sordide, goale în cea mai mare parte a anului. Cei care se încumetă să vină la Felix sunt în cea mai mare parte pensionari, sindicalişti şi oameni cu venituri modeste. Te loveşti de ei peste tot, începând de la plăcintăriile şi piaţa din staţiune, de unde-şi târguiesc o masă cât mai ieftină şi până la cantinele-restaurant ale hotelurilor din reţeaua SCT Felix, hoteluri care oferă aproape aceleaşi condiţii ca pe vremea lui `nea Ceaşcă: camere neprimitoare, cu mobilier vechi şi mochetă aşişderea, aşternuturi dubioase, instalaţii sanitare “istorice”, servicii proaste, dar la preţuri mari, ofertă săracă şi de slabă calitate la restaurante, chelneri care îţi încarcă nota de plată. În hotelurile „privatizate” ale SCT Felix nu s-a mai investit aproape nimic, ele fiind cu greu menţinute în exploatare pentru sezonul estival. În aceste condiţii, turiştii străini au devenit o specie pe cale de dispariţie. Singurul hotel care a beneficiat de o „reabilitare”, şi care este preferat de puţinii străini care se mai aventurează să petreacă un sejur în Băile Felix, este „Termal”.

O privatizare nefericită

Cum a ajuns SCT Felix firmă privată, constituie şi azi un subiect aprig dezbătut. Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), Agenţia Română pentru Dezvoltare (ARD) şi Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Transilvania au decis ca privatizarea societăţilor comerciale din turism cu profil balneoclimateric să fie realizată ulterior unui schimb de acţiuni între FPS şi SIF Transilvania. Cele patru organisme au hotărât, în acest context, să încheie un protocol legat de un asemenea schimb de acţiuni, în care este implicată şi SCT Felix SA, societatea deţinătoare a majorităţii obiectivelor turistice din staţiunea Băile Felix. Conform protocolui, pachetul de acţiuni deţinut de FPS la SCT Felix SA (48,8% din capitalul social) a fost transferat în întregime în proprietatea SIF Transilvania. În schimbul pierderii controlului asupra acestei societăţi, FPS a devenit acţionar majoritar la societăţile ce gestionează staţiunile Buziaş, Lipova, Tuşnad şi Covasna, ale căror pachete majoritare de acţiuni erau deţinute de SIF Transilvania. Privatizarea societăţii de turism din Băile Felix a fost subiect de discuţie timp de mai mulţi ani. Iniţial, din cauza valorii mari a capitalului social, se intenţiona divizarea SCT Felix SA pe active iar apoi demararea unei privatizări “pe bucăţele”, în speţă pe fiecare complex hotelier în parte. O altă variantă susţinea privatizarea integrală a societăţii, prin vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut de FPS unui singur investitor. În acest context, protocolul încheiat între ANT, FPS, ARD şi SIF Transilvania a fost o adevărată lovitură de teatru, care a dat peste cap toate celelalte proiecte gândite pentru SCT Felix SA.
Potrivit chiar raportului de activitate al societăţii pe 2003, acţionariatul SCT Felix este următorul: SIF. Transilvania — 2.337.208 acţiuni (74,2594%), SIF. Oltenia — 361.594 acţiuni (11,4889%), acţionari — persoane fizice — 231.260 acţiuni (7,3478 %), Rieni Drinks SA — 212.841 acţiuni (6,7626%), Tor Gavril — 4.438 acţiuni (0,1410 %).

„Bilanţul” mandatului lui Tor: datorii de 43 de miliarde

Sub conducerea lui Gavril Tor, SCT Felix a ajuns un gropan de datorii.
În 1999, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, societatea avea o cifră de afaceri de 81.124.826.000 lei, avea 822 de salariaţi şi datorii de 17.289.018.000 lei, valoarea activelor fiind, la acea vreme, de 103.931.071.000 lei (!). La sfârşitul lui 2000, datoriile erau de „numai” 16.075.148.000 lei. În 2001, ca urmare a „managementului performant” al lui Gavril Tor, acestea au crescut spectaculos, la 43.018.872.000 lei (!!!). La finele lui 2003, debitele SCT Felix erau de 43.098.695.000 lei. Deci, după cum se poate constata, un „progres” semnificativ!

Lauda de sine…

Cu toate acestea, Raportul de Gestiune al Consiliului de Administraţie
privind exerciţiul financiar pe anul 2003 este unul triumfalist şi redactat într-o manieră ce aminteşte „realizărili” şi „depăşirea planului cincinal” din epoca ceauşiştă.
Documentul, publicat pe site-ul www.felixpa.com, este, practic, o odă la adresa managerului şi a consiliului de adminsitraţie.
„…Din anexele prezentate privind situaţia ocupării capacităţii de cazare pe total societate în perioada 1990-2003, rezultă o tendinţă de creştere a numărului de turişti români precum şi a gradului de ocupare. Gradul de ocupare în anul 2003 a fost mai mare cu 5,1% faţă de anul 2002 , iar pe hoteluri a variat între 25,95% la hotel Internaţional şi de 67,52% la hotelul Poieniţa. Cel mai bun grad de ocupare a fost obţinut hotelul Poieniţa — 67,52 %, Lotus — 54,56%, Mureş — 53,87%, Unirea — 43,55%, Nufărul — 41,72%, aşa cum rezultă din situaţia ocupării capacităţii de cazare pe anul 2003 anexată. Hotelurile de trei stele au realizat un grad de ocupare cu mult inferior mediei gradului de ocupare realizat de hotelurile de două stele , respectiv 40,85% hotel Termal şi 25,95% hotel International… Cheltuielile cu salariile realizate în anul 2003 au fost de 54,8 mld. lei, iar salariul mediu a crescut în aceeaşi perioadă de la 4.308.473lei la 4.728.454 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 9,747%… „…În domeniul folosirii mai eficiente a forţei de muncă am acţionat pentru introducerea sistemului de salarizare în funcţie de realizări, ca urmare, aproape la toate compartimentele a crescut interesul faţă de muncă… Rezultatele economice obţinute dovedesc că politica economică şi strategia pe termen scurt concepută şi aplicată de consiliul de administraţie al societăţii a fost eficientă şi a condus la asigurarea surselor financiare proprii pentru realizarea programului de investiţii, reparaţii capitale şi curente precum şi la crearea fondurilor pentru plata salariilor şi la realizarea unui profit considerabil, de peste 10,6 miliarde lei” etc. etc.

Servicii proaste, clienţi pierduţi, indisciplină

Nu prea înţelegem care profit, când la sfârşitul lui 2003, SCT Felix avea datorii de peste 43 de miliarde. Singura investiţie vizibilă este modernizarea hotelului „Termal”. În plus, chiar în raport se recunoaşte faptul că, la finele lui 2002, societatea era înglodată în datorii.
„…Datoriile la sfârşitul anul 2002, se ridicau la 43.098.695.000 lei, din care clienţi încasaţi în avans — 1.909.230 mii lei, datorii comerciale — 28.157.475.000 lei, ca urmare a politicii creditelor comerciale planificate şi 13.031.990.000 lei plăţi în curs pentru cheltuieli cu personalul, garanţii pentru personal, asigurări sociale, şomaj, contribuţii la asigurările sociale de sănătate, alte impozite şi taxe curente, creditori” — se arată în document..
„În zona turistică a staţiunii, îndeosebi în sezon, apar probleme deosebit de grele legate de menţinerea curăţeniei, întreţinerea spaţiilor verzi, a căilor de acces, a gazonului, precum şi a dezvoltării acesteia. Cu toate că anual achităm Primăriei Sânmartin taxe şi impozite substanţiale, aceştia nu se implică deloc, nici prin lucrări de întreţinere, nici prin investiţii şi nici prin menţinerea în stare de funcţionare a zonelor pietonale şi transport din subordine . Tot ce se găseşte în această zonă este întreţinut şi reparat de societate, iar cheltuielile sunt suportate din veniturile societăţii”.
Dar nota finală a raportului este, bineînţeles, triumfalistă.
„În sinteză, Consiliul de Administraţie a realizat principalele obiective propuse pentru anul 2003, respectiv  realizarea şi depăşirea prevederilor BVC, realizarea şi depăşirea indicatorilor de performanţă stabilită prin contractul de administrare” „ se spune în document. Ce „realizări” a avut, în realitate, managerul Gavril Tor şi ce „bucurii” au avut şi au chiar şi azi turiştii cazaţi în hotelurile SCT Felix, veţi putea citi într-unul din numerele viitoare ale Gazetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.