Cel mai interesant eveniment al momentului, bacalaueatul este în plina desfasurare. Ministrul Adomnitei se vrea vigilent si ataca elevii clujeni si banateni. La Cluj, situatia e linistita, iar absolventii nu par speriati de atacurile ministrului.
În cursul saptamânii trecute 6.507 absolventi de liceu au sustinut probele examenelor de bacalaureat. În prima zi de examen, la proba orala la limba si literatura româna s-a înregistrat primul incident important, când un candidat de la Colegiul Tehnic din Turda a fost eliminat pentru tentativa de fraudare.
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Victoriana Boscaneanu a declarat ca rezultatele obtinute de catre elevii clujeni au fost foarte bune, mult peste media pe tara. Majoritatea dintre acestia au obtinut, de fapt, note cuprinse între 7 si 10. Surprinzatoare au fost notele foarte mari obtinute la aceasta proba, doar în prima zi de examinare aproape un sfert dintre cei care chestionati obtinând nota maxima si tot pe atât calificative cuprinse între 9 si 10.
Totusi, atmosfera din liceele românesti a fost tulburata de atacul dur al ministrului educatiei, Cristian Adomnitei împotriva unor asa-zise surse din minister care au facut posibila aparitia pe Internet a subiectelor pentru proba orala înainte de examen.
Liniste aparenta la Cluj
Potrivit agentiei de presa Mediafax, inspectorul sef al ISJ Cluj, Hadrian Arion, institutia a sesizat Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj si Ministerul Educatiei si Cercetarii vizavi de incidentul legat de descoperirea subiectelor de la limba si literatura româna înainte de ziua examenelor.
Ministrul Educatiei, aflat la Timisoara, a anuntat ca, la rândul sau, a sesizat Ministerul de Interne si DIICOT-ul „dupa ce a primit sesizari legate de scurgeri de informatii privind subiectele de la examenul de bacalaureat, dintre care unele s-au verificat”, potrivit agentiei de presa citate. Aceeasi sursa a precizat ca „a fost contactat Serviciul de Protectie a Informatiilor- Divizia de Criminalitate Informatica din cadrul MIRA si DIICOT, dupa ce a fost sesizat ca exista scurgei de informatii privind subiectele de bacalureat”
Victoriana Boscaneanu, în schimb, a declarat ca situatia de la Cluj nu este chiar atât de neagra pe cât pare si ca s-au facut cercetari în cazul elevilor asupra carora s-au gasit subiectele, iar lucrurile nu sunt pe atât de grave pe cât a anuntat ministrul. Ea a precizat ca absolventii au intrat în posesia subiectelor prin intermediul Internetului si ca pe biletele de examen apareau cca. 300 de întrebari si teme de tratat, iar rezolvarea si memorarea acestora în câteva zile erau, practic, imposibile. Ea a subliniat ca, asemenea zvonuri nu fac altceva decât sa agite spiritele candidatilor care, si asa, sunt suspusi presiunilor normale examenelor.
Inspectorul sef-adjunct al Clujului a mai precizat ca, pe toata durata examenelor li s-a recomandat unitatilor scolare sa ia masuri de prevenire a incidentelor datorate caldurii, sa le asigure absolventilor apa si sa organizeze probele orale în sali racoroase, dotate cu ventilatoare. Aceleasi conditii sunt recomandate si pentru probele scrise ale examenelor care se vor termina pe 5 iulie.
Ligia Popa