Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat din acest an în Bistriţa-Năsăud a fost cu mult sub aşteptări – 58,9% – faţă de 2009, când procentul de promovabilitate a fost de 74,89%.
Inspectorul general şcolar, Mihai Mureşan, susţine că unul dintre factorii principali care au determinat rezultatele foarte slabe din acest an de la bacalaureat a fost şi faptul că probele de competenţe digitale, susţinute în premieră în acest an şcolar, nu au contat la media generală, fiind notate doar cu calificative.

În Bistriţa-Năsăud, sub 60% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să treacă cu bine de examenul de bacalaureat şi să se gândească mai departe la înscrierea în învăţământul superior.
Din cei 3.144 de tineri care s-au înscris la examen, s-au prezentat 3.057, iar 83 au absentat. Din cei prezenţi, 1.800 au fost declaraţi admişi, 1.256 au fost respinşi, trei au fost eliminaţi deoarece au încercat să copieze, iar un altul a fost eliminat din cauză că era corigent.
Cea mai mare medie obţinută anul acesta la bacalaureat, şi din păcate unica de acest fel, a fost 10, ea fiind obţinută de una dintre elevele Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa. Alţi 267 de candidaţi au obţinut medii între 9 şi 9,99, 414 au avut medii între 8 şi 8,99, 542 elevi  – medii între 7 şi 7,99, iar 576 au obţinut medii între 6 şi 6,99.

Colegiile cu renume s-au menţinut la înălţime

Cea mai bună promovabilitate, de 99,05%, a fost obţinut de Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud. Aici din cei 106 absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat doar unul singur a ratat. Media maximă obţinută a fost 9,83.
La Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, promovabilitatea a fost de asemenea foarte bună, de 96,77%, din cei 182 de candidaţi înscrişi la examen fiind respinşi doar doi.
Din cei 214 absolvenţi ai clasei a XII de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat 202, 11 au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat. Promovabilitatea a fost de 94,39 %.
Şi la Grupul Şcolar Economic Năsăud situaţia este una foarte bună, aici 92,48% din cei 133 de candidaţi reuşind să promoveze examenul de maturitate.

Mulţi chemaţi, puţini aleşi

La polul opus, cu rezultate foarte slabe în ceea ce priveşte promovabilitatea sunt însă foarte multe dintre instituţiile de învăţământ liceal bistriţene. Spre exemplu, la Colegiul Tehnic Infoel,unde media maximă obţinută a fost totuşi una foarte bună – 9,60 – sub 50% dintre candidaţi au promovat bacalaureatul. Astfel, din cei 272 de absolvenţi înscrişi, 127 au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat.
La Grupul Şcolar „Henri Coandă” Beclean dintr-un total de 65 de candidaţi, doar patru au promovat bacalaureatul, aici şi media cea mai mare fiind de doar 7,61.
La Grupul Şcolar Telciu, situaţia este similară, şi aici tot patru, din cei 67 de absolvenţi înscrişi la bacalaureat, reuşind să promoveze. Media maximă obţinută aici a fost de 6,95.
La Grupul Şcolar Lechinţa au reuşit să îşi ia examenul de maturitate doar cinci candidaţi, dintr-un total de 55, 40 fiind respinşi, iar alţi patru nu s-au prezentat. Cea mai mare medie a fost de 6,35.
De asemenea, la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa, din cei 204 absolvenţi înscrişi la bacalaureat, 70 au reuşit să-l promoveze, 121 au fost respinşi, 12 nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat din examen, deoarece a încercat să copieze. Media maximă a fost de 8,06. Şi la Grupul Şcolar Agricol din Beclean, unde cea mai mare medie a fost de 8,93, au reuşit să promoveze examenul doar 33 de tineri, dintr-un total de 159, fiind respinşi 115, 10 nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat, tot din cauză că a încercat să copieze. La Grupul Şcolar Forestier Bistriţa situaţia este una sumbră. Aici din cei 184 de candidaţi, au promovat bacalaureatul doar 59, 118 fiind respinşi, în timp ce şapte nu s-au prezentat. Aici media maximă a fost de 8,56.
Promovabilitate de doar 44,55% a fost înregistrată la Grupul Şcolar Feldru, unde din cei 202 candidaţi la bacalaureat au reuşit să ia examenul doar 90, în timp ce 108 au fost respinşi, iar patru nu s-au prezentat. Cea mai mare medie a fost de 8,06.
Nici la Grupul Şcolar din Căianu Mic rata de promovabilitate este deloc mulţumitoare, deşi media cea mai mare a fost de 8,91. Astfel, din cei 30 de candidaţi fiind respinşi 17, în timp ce doi nu s-au prezentat la examen.
Doar 21,84% promovabilitate a fost înregistrat şi la Grupul Şcolar Maieru, unde din cei 206 absolvenţi înscrişi la bacalaureat au fost respinşi 146, iar 15 au renunţat să se mai prezinte. Cea mai mare medie obţinută aici a fost de 7,98.
Lista rezultatelor obţinute de absolvenţii bistriţeni poate continua, însă rezultatele obţinute în acest an de absolvenţii celor 25 de unităţi de învăţământ liceal din judeţ nu sunt de natură a aduce o satisfacţie.

„Nici elevii nu s-au străduit prea mult”

Inspectorul general şcolar, Mihai Mureşan, recunoaşte că rezultatele obţinute în acest an de absolvenţii de liceu din Bistriţa-Năsăud sunt foarte slabe, mult sub aşteptări. Mureşan spune că o influenţă negativă au avut-o probele nou introduse în examenul de bacalaureat, de competenţe digitale şi care au fost notate doar cu calificative, necontând astfel la media generală finală. „Au fost lăsate doar cele trei probe scrise la bacalaureat şi care au contat la nota finală. Era normal ca în acest caz să se ajungă în final într-o situaţie în care să existe rezultate mult scăzute, fiindcă au fost elevi cu note între cinci şi şase, şi din cauza asta nu au putut promova examenul. Dacă era ca în anii precedenţi, un 8, un 9 sau un 10, pentru că astea erau notele preponderente la probele orale, ar fi salvat situaţia cu brio în astfel de cazuri în care la probele orale s-a obţinut nota 5. Este cât se poate de clar că aceşti factori şi-au spus cuvântul asupra procentului de promovabilitate de anul acesta”, a explicat generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN). „Este o chestiune nouă (n. r. – introducerea probelor de competenţe digitale), cu care absolvenţii de până acum nu s-au confruntat. (…) În plus anul acesta nu au mai fost publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei cele 100 de variante de subiecte posibile, care să fie la îndemâna absolvenţilor. Aşa nici elevii nu s-au străduit foarte mult”, a mai adăugat Mureşan.
În legătură cu notele foarte mici şi numărul mare de candidaţi respinşi la examenul de bacalaureat, Mihai Mureşan susţine că va fi elaborat un raport care va fi dezbătut în Consiliul de Administraţie al ISJ BN. „Va fi făcută o analiză de detaliu, poate şi cu participarea directorilor unităţilor de învăţământ, pentru a se da explicaţii vizavi de aceste rezultate foarte slabe, poate fără precedent de slabe. Trebuie, cu siguranţă, identificaţi toţi factorii care au contribuit la această situaţie şi înlăturaţi prin elaborarea unui plan de măsuri care să ducă la modificarea situaţiei privind procesul de învăţământ. La nivelul Consiliului de Administraţie al ISJ BN am discutat deja despre toate tipurile de inspecţii care se vor face în şcoli, pentru a fi siguri că lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi cel puţin din punct de vedere al prestaţiei cadrelor didactice lucrurile nu sunt puse sub semnul întrebării pentru viitorul examen de bacalaureat în aceste unităţi de învăţământ”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Mureşan.

Conducere… în aer

Cât priveşte rezultatele foarte slabe obţinute de grupurile şcolare din mediul rural, inspectorul general a explicat că aici mulţi dintre absolvenţi sunt de la învăţământul seral şi în plus numărul elevilor dintr-o clasă a ajuns chiar şi la 50, mult peste normele acceptate, dat fiind faptul că frecvenţa acestora la orele de curs a fost una scăzută. Mureşan a recunoscut însă că şi calitatea procesului de învăţământ de la aceste unităţi şcolare este una destul de scăzută, deşi nu are cunoştinţă ca la clasele terminale, cel puţin, să nu fi fost cadre didactice calificate. Pentru anul şcolar viitor, potrivit inspectorului general, au fost luate deja măsuri pentru a fi evitate situaţii ca în acest an.
În ceea ce priveşte elevul de clasa a XII-a, care deşi era corigent, s-a regăsit pe lista candidaţilor la examenul de bacalaureat, Mihai Mureşan a explicat că situaţia a fost generată de neatenţia conducerii şcolii, deşi diriginta clasei respective a comunicat corect numele elevilor corigenţi. Cu toate acestea, tânărul respectiv nu a fost scos din baza de date a celor care au participat la competenţele digitale, el regăsindu-se pe lista celor cu drept de participare la examenul de bacalaureat. „Noi am făcut o comisie de anchetă care a mers la şcoala respectivă şi a luat declaraţii de la toţi factorii implicaţi. Acum aşteptăm un raport şi vom vedea la ce concluzie va ajunge Consiliul de Administraţie al ISJ”, a mai adăugat inspectorul general, Mihai Mureşan.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.