Astăzi are loc de la ora 19, la Biserica Evanghelică din Bistrița, un concert simfonic extraordinar cu Noua Orchestră Transilvană sub  bagheta dirijorului Romeo Rîmbu și Corul Filarmonicii de Stat din Târgu – Mureș, sub bagheta dirijorului Vasile Cazan.

Dirijorul Romeo Rîmbu a studiat oboiul cu Prof.univ.dr. Aurel Marc la Academia de Muzică „Gh. Dima”, între 1978 – 1982, după care în 2010 obține titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, apoi ca dirijor susține peste 700 de concerte in Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia, Coreea de Sud, Turcia, cu diverse orchestre simfonice: Filarmonicile din Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureș, Târgoviște, Opera Română din Cluj, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii București, Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, Wupertaler Symphonieorchester, Korean Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New-York University’s Contemporary Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională a Moldovei, The Symphonic Orchestra of Athens, concertând în săli celebre ale lumii, precum: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Herculesaal din München, Teatrul Manzoni și Opera din Roma, Teatrul Ariaga din Bilbao, CRR Concert Hall, Istanbul, iar ca oboist a susținut circa 30 de concerte solistice cu diferite orchestre românești, inclusiv la Musikverein din Viena, iar cu numeroase formații concertează în Franța, Germania, Elveția, Spania, Grecia.

În program Nicolo Paganini-Concertul nr. 1 pentru  vioară și orchestră

solist: Gabriel Croitoru – vioară

Ludwig von Beethoven – Simfonia a 9-a – Oda bucuriei

Soliști: Claudia Bataragă – soprană

Ana Rusu – alto

Toni Barton – tenor

Sandor Arpad – bas

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

Simfonia a IX-a  este una din cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller și este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în  1827, Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia.

 

Concertul marchează împlinirea a 15 ani de la înființarea Noii Orchestre Transilvane a Societății de Concerte Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.