Saptamâna care tocmai s-a încheiat a fost una la fel de încarcata din punct de vedere politic la fel ca si precedenta.

Chiar daca ecoul boicotarii constituirii noului consiliu municipal din 20 iunie s-a stins cu greu, deoarece din aceasta cauza noul primar ales al municipiului, Ovidiu Cretu (PSD), nu a putut depune juramântul pentru a-si intra din acea zi în atributii, iata ca avem de saptamâna trecuta un nou primar cu drepturi depline, viceprimari si consiliu municipal.

Dupa doua runde

Dupa o saptamâna de suspans, bistritenii se pot lauda ca au consiliu local care va începe curând sa munceasca cu mult elan pentru acest municipiu.

Astfel, pe 25 iunie, cei opt consilieri ai PD-L, sapte ai PSD, cinci ai PNL si unul al UDMR au fost validati si au depus juramântul în aceste functii. Dupa acest moment a urmat sa depuna juramântul primarul ales, social-democratul Ovidiu Cretu, care astfel a întrerupt domnia la Primaria Bistrita a democrat-liberalului Vasile Moldovan. Si cum primarul nu poate activa fara cei doi viceprimari, consilierii si-au desemnat candidatii. Pentru aceste functii au existat patru propuneri, George Avram (PSD) si Cornel Iliesi (PD-L) pentru viceprimar 1, si Florin Gaurean (PNL) si Gheorghe Tuta (PD-L), pentru viceprimar 2.

Dintre cei patru propusi, alesii locali i-au votat pe George Avram (12 voturi) si Florin Gaurean (13 voturi) drept viceprimar 1, respectiv viceprimar 2. Astfel, prin votul acordat celor doi, a fost consfintita victoria aliantei dintre filialele judetene ale Partidului Social-Democrat si Partidului National-Liberal.

Sef nou la Consiliu judetean

Si la Consiliul judetean avem un presedinte nou, cu drepturi depline.

Liviu Rusu, candidatul PDL BN la sefia legislativului judetean a obtinut aceasta functie în urma alegerilor din 1 iunie, câstigând cursa electorala cu 45.846 de voturi, cu aproximativ 6.000 mai multe decât Gheorghe Marinescu, fostul presedinte al institutiei.

Democrat-liberalul Liviu Rusu a depus, la începutul saptamânii trecute, juramântul în calitate de presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si, odata cu acesta, consilierii judeteni alesi si-au primit certificatele de validare în functii.

Desi evenimentul a fost unul important, ochii tuturor sunt atintiti asupra sedintei de constituire a noului consiliu judetean. Sub impresia recentului boicot al consilierilor municipali alesi ai Partidului Democrat-Liberal se fac acum calcule si se emit ipoteze care mai de care mai nastrusnice, legate de o posibila cumparare de voturi pentru ca democrat-liberalii sa obtina majoritatea în forul legislativ judetean, ipoteza emisa, de altfel si pentru consiliul municipal, dar care s-a dovedit a fi doar o furtuna într-un pahar cu apa. Cei vizati în acest caz, se pare ca sunt consilierii liberali, care au batut palma imediat dupa finalizarea primului tur de scrutin cu social-deomocratii, ambele partide fiind foarte interesate de obtinerea celor doua posturi de vicepresedinti ai Consiliului Judetean.

Reprezentantii celor trei partide prezente în actualul consiliul judetean resping orice idee de acest fel, cu atât mai mult cu cât în cazul în care vreunul dintre alesi ar încalca comenzile liderilor lor, ar risca în mod automat retragerea sprijinului politic din partea formatiunii din care fac parte, urmata de pierderea postului de consilier.

Pentru functiile de vicepresedinti ai Consiliului judetean, pâna acum sunt vehiculate doua nume din partea celor doua partide, care aliate formeaza majoritatea în acest for legislativ: Gheorghe Marinescu (PSD) si Mihai Bumbu (PNL).

Remember 2004

Acum patru ani, desi decedata Alianta DA a avut un numar mare de alesi în consiliul judetean, nu a reusit obtinerea postului suprem în aceasta instututie. Pe atunci Alianta mai avea nevoie de cel putin patru voturi pentru a obtine majoritatea. Desi miza pe sprijinul celor doi consilieri conservatori, Ionel Tompa si Gheorghe Pop, si al celor trei de la România Mare – Constantin Pamfiloiu, Maria Ulecan si Traian Morariu Alianta DA a luat plasa. În afara lui Morariu, care a demisionat din randurile PRM, restul au votat alaturi de PSD, pentru ca presedintele Consiliului Judetean sa fie Gheorghe Marinescu. Alegerea acestuia a fost unul dintre cosmarurile democratilor si al liberalilor. Bineînteles, drept rasplata pentru votul lor, Tompa si Pamfiloiu au obtinut vicepresedintia CJ.

Încercarile de a-l îndeparta pe Marinescu de la conducere au fost multe, culminând cu demisia consilierilor Aliantei DA din cadrul consiliului judetean în 2006. A urmat o serie lunga de procese, victoria fiind când de o parte, când de cealalta. În cele din urma, razboiul dus împotriva lui Marinescu a fost unul cu obiectiv neatins, având în vedere ca primavara acestui an a fost una eminamente electorala.

Promisiuni si juraminte

Acum democrat-liberalii au obtinut ce si-au dorit cel mai mult – presedintia Consiliului Judetean. E drept, victoria nu este una deplina, având în vedere ca au pierdut municipiul.

Deocamdata alesii locali, dar si cei de la nivel judetean promit ca vor reprezenta interesele tuturor cetatenilor municipiului sau ai judetului, dupa caz.

Liviu Rusu a promis ca va face tot ceea ce îi sta în putere sa se achite de obligatiile care îi revin fata de electorat. De cealalta parte, desi înca nu a fost ales de colegii consilieri drept vice al CJ, Gheorghe Marinescu îl asigura pe Liviu Rusu de tot sprijinul sau.

Fostul secretar de stat în Ministerul Constructiilor, Transportului si Turismului, ales si el consilier judetean din partea PD-L, în cuvântarea sa din cadrul festivitatii depunerii juramântului de catre Liviu Rusu, a afirmat ca „Puterea nu se împarte!”. Cine va avea într-adevar puterea în Consiliul Judetean vom vedea saptamâna aceasta. La municipiu s-a vazut foarte clar.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.