Anul 2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport, notează stirileprotv.ro.
Astfel vor fi scumpiri la benzină ca urmare a creșterii prețului accizeilor. Concret, litrul de benzină costă deja cu 29 de bani mai mult, iar cel de motorină cu 26 de bani.
Accizele au crescut și pentru tutun și alcool cu până la 10%, ceea ce înseamnă o scumpire la raft de până la un leu pe pachet.
Sunt scumpiri și la produsele bio și tradiționale, unde TVA s-a mărit de la 5% la 9%. De exemplu, o sticlă de kefir bio costă cu 30 de bani mai mult. Dăm mai mulți bani și dacă vrem să ne îndulcim. O cutie de bomboane vine la raft cu 2 lei mai scumpă, la fel și o sticlă de suc cu mult zahăr.
Pe de altă parte, dacă facem mișcare la sala de sport, plătim mai mult pe abonament, pentru că și în cazul lor TVA a sărit la 19%, față de 5%, cât era în 2023.
TVA s-a majorat și pentru locuințele sub 120.000 de euro – de la 5%, cât era până acum, la 9% – numai această diferență urcă prețul unei case, de exemplu, cu peste 4.000 de euro.
Pentru unele firme mici, impozitele se triplează, iar cele mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, plătesc cel puțin 1% pe cifra de afaceri sau 2% în cazul băncilor.
Motto:
„ACESTI IMBECILI CARE NE GUVERNEAZA „-
(Andre Santini -Manual Lucid si Autocritic pentru Uzul Oamenilor Politici, Editura Amarcord, 1999)
Titlul cărtii lui Andre Santini se potriveste perfect guvernărilor actuale. Premierul Marcel Ciolacu declarat de mai multe ori că nu vor creşte taxele şi impozitele anul viitor şi nici nu vor fi introduse taxe noi, ceea ce e o mare minciună. Ciolacu uită că guvernul și-a angajat răspunderea la finele lunii septembrie pentru Pachetul de măsuri fiscale care prevede taxe noi, taxe crescute, facilități eliminate care intră in vigoare cu incepere din 1 ianuarie, 2024, astfel:
-Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30% ;
-Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri;
-Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%;
-Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri;
-Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei;
-Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS;
-Crește TVA pentru anumite produse; (inclusiv creșterea TVA-ului pentru locuinte de la 5% la 9%)
-Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special;
-Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei;
-Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime;
-Cresc accizele la carburanți, țigări și alcool;
-Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%;
Fondul Monetar Internațional (FMI) a criticat taxa de 1% pe cifra de afaceri și a afirmat că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă.