După ce am scos în evidență problemele existente la spațiile pe care le deține Emi Center, firma lui Gelu Drăgan, pe Drumul Cetății din municipiul Bistrița, dar și cele de la spațiul în care funcționează clubul Soho, a venit rândul unei alte firme din oraș, care deține pe Calea Clujului niște spații în care funcționează o vulcanizare, precum și o spălătorie auto – Anvelo Mital.

Spațiile de pe Calea Clujului, nr 94, din municipiu au fost construite după ce în 2015 a obținut de la primărie autorizația de construire necesară. Terenul respectiv, conform CF-ului, are o suprafață de 500 mp, și era cândva o livadă. În acte, mai este și acum, fiindcă în cartea funciară, clădirea construită nu apare.

Primăria își dă cu stângu-n dreptu

Cum a obținut certificatul de funcționare de la Primăria Bistrița este cel puțin ciudat, cum la fel de ciudate sunt răspunsurile primite de la municipalitate la întrebările adresate de Gazeta de Bistrița.

Un lucru este clar: după finalizarea imobilului de pe Calea Clujului niciun reprezentant al Primăriei Bistrița nu a fost prezent în comisia de recepție construcției. Nici măcar nu a fost solicitat. Asta cu toate că legea prevede că, după ce executantul lucrărilor a înștiințat investitorul că a finalizat toate lucrările prevăzute în contract, acesta din urmă trebuie să convoace o comisei de recepție a lucrărilor, din care, în mod obligatoriu, trebuie să facă parte și un reprezentant desemnat de către autoritatea administraţiei publice competente care a emis autorizaţia de construire/desfiinţare.

În plus, în dosarele municipalității nu există nici o copie a procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Cel puțin asta reiese din răspunsul primit de la Primăria Bistrița.

“În programul registratură al Primăriei municipiului Bistrița nu a fost identificată în perioada 2015 – 2023 o solicitare de desemnare a unui reprezentant al autorității administrației publice competente care a emis autorizația de construire în conformitate cu prevederile art.10 din HG nr. 273/1994 pentru aprobarea Regulamentului privind recepția construcțiilor, cu modificările și completările ulterioare, și, de asemenea, nu figurează ca înregistrată în perioada 2015 – 2023 comunicarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în conformitate cu prevederile art. 23 din hotărârea mai sus menționată, cu privire la imobilul edificat în baza Autorizației de construire nr. 117/2015”, este răspunsul transmis Gazetei de Bistrița, de Primăria Bistrița.

Fiindcă am vrut să știm care sunt actele care au stat la baza certificatului de funcționare, am întrebat tot primăria. Iar de aici aflăm că pentru obținerea documentului, la dosar a fost depus… și procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor aferent (??!!??).

“Punctul de lucru al societății Anvelo Mital SRL din Calea Clujului nr. 94 a fost autorizat inițial în 2016, pentru o perioadă de 5 ani, fiind emis Certificatul de funcționare nr. 5175/2016, iar în anul 2021 certificatul de funcționare a fost prelungit pentru o perioadă de 5 ani. Printre documentele ce au stat la baza emiterii Certificatului de funcționare nr. 5174/2016 a fost autorizație de construire  spălătorie auto și vulcanizare, precum și procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor aferent”, a răspuns municipalitatea.

Păi, dacă nu a fost prezent niciun reprezentant al primăriei în comisia de recepție la finalizarea lucrărilor și deci nici nu a semnat procesul verbal de recepție, cât de valabil este respectivul document? Întrebăm, nu dăm cu parul!

Pe de altă parte, ne așteptam ca primăria să ne spună că printre documentele depuse pentru obținerea certificatului de funcționare stă și actul de proprietate a spațiului, în speță CF-ul. Numai că și aici este o problemă, fiindcă în CF nu apare înscrisă și clădirea, ci doar terenul, adică… livadă.

Neregulile de la spațiile Emi Center, confirmate de polițiștii locali

Așa cum am precizat mai sus, Gazeta de Bistrița a mai adus în atenție faptul că municipalitatea închide adesea ochii la neregulile din zona urbanismului, dar și cum respectă legea unii agenți economici bistrițeni. Unul dintre aceștia este Emi Center, firmă ce aparține omului de afaceri Gelu Drăgan, care a închiriat ilegal spații pe care le deține pe Drumul Cetății și care figurează drept depozite, unor firme care le-au transformat în spații comerciale ori de birouri.

Recent, Poliția Locală a purces în control în zona cu pricina, iar rezultatele au confirmat ceea ce Gazeta de Bistrița a semnalat anterior.

“Extinderea pe orizontală a unei comunități se face nu doar prin apariția unor noi zone de locuințe susținute de huburi de educație, ci și prin dezvoltarea activităților economice în imediata lor proximitate.

Dar, pentru că orice dezvoltare sănătoasă trebuie sa respecte o serie de norme, și evoluția activităților economice nu poate avea loc decât în conformitate cu normele legale în vigoare. Iar încălcarea reglementărilor legale atrage după sine aplicarea unor sancțiuni de către instituțiile abilitate s-o facă.

În situația de mai sus s-a aflat societatea comercială proprietară a imobilului de pe Drumul Cetății nr. 65-71, cunoscut ca fiind fosta „Filatura”. Aceasta, ignorând prevederile legale ce impuneau obținerea unei autorizații de construire, a efectuat în ultimii ani o serie de modificări constructive în imobilul al cărei proprietar este, modificări pentru care a fost sancționat de către colegii noștri din cadrul biroului Control Comercial și Disciplina în Construcții, prin procesele verbale de contravenție întocmite de aceștia dispunându-se și intrarea în legalitate.

Cum a reacționat cel prins cu ocaua mica? Nici că i-a pasat, ci mai mult, a închiriat spații în imobilul cu destinație de «fabrică» unor agenți economici, omițând să-i înștiințeze că destinația spațiilor respective nu permite desfășurarea activităților pe care aceștia intenționau să le desfășoare.

Și-așa ajungem în zilele noastre, în care toți agenții economici cu activitate în fosta «Filatura» funcționează ilegal, fără certificate de funcționare eliberate de Primăria municipiului Bistrița și fără branșamente la utilități specifice activităților lor, întrucât fără o modificare de destinatie, nici furnizorii de utilități nu pot face bransamente de gaz, electricitate, apă sau instalații sanitare. Așadar, riscul e dublu: atât pentru cei ce-și desfășoară activitatea în acele spații, cât și pentru clienții ce le trec pragul în necunoștință de cauză.

Ce facem în scopul soluționării acestei probleme? Tot ce legea ne permite. Din păcate, atunci când dialogul este respins sistematic prin refuzul supunerii prevederilor legale, singura soluție prevăzută de lege pentru a fi aplicată de către Poliția Locală este sancționarea repetată a celor ce-și desfășoară activitatea economică fără a deține certificate de funcționare și înștiințarea tuturor celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, în scopul luării măsurilor pe care le vor considera necesare.

În anul 2023, au fost întocmite de către polițiștii locali din cadrul Biroului Control Comercial și Disciplina în Construcții

– 2 procese verbale de contravenție pentru creare de goluri în fațada clădirii și trepte de acces, cuantum amenzi 15.000 lei, contravenient fiind societatea proprietară a clădirii;

– 19 procese verbale de contravenție pentru funcționare fără certificat de funcționare eliberat de către Primăria municipiului Bistrița, contravenienți fiind agenții economici aflați în chirie în clădirea din Drumul Cetății 65-71.

În toate cazurile, prin procesele verbale au fost date și termene de intrare în legalitate”, a scris Poliția Locală Bistrița pe pagina sa de Facebook.

Gazeta de Bistrița

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.