Scandalurile în stradă între clanurile de ţigani, de fapt adevărate mini-conflicte armate, lasă indiferente autorităţile locale, creând premisele unor viitoare confruntări sângeroase, iar acest fapt, paradoxal, nu mai miră pe nimeni. A devenit o regulă ca anumite neînţelegeri dintre diferite grupuri de ţigani, mai ales anumite litigii comerciale sau personale, să fie rezolvate cu tot balamucul şi circul specific etniei: bâte, topoare şi urletele de rigoare.

Duminică, 10.09.2017, pe la orele amiezii, o parte a pietonalului din Bistriţa, plin la ora respectivă de oameni, părinţi şi bunici cu copii de mână, a fost transformat într-un adevărat câmp de luptă între două grupări de ţigani, iar forţele de ordine care au intervenit fiind complet depăşite de situaţie. De parcă nu era de ajuns acest lucru, acţiunea în sine a acestor forţe, iar imaginile camerelor de supraveghere aflate în zonă o dovedesc din plin, a fost de o stângăcie şi o penibilitate cum rar se poate vedea.


Inevitabil, cercetările autorităţilor, poliţie şi procurori în astfel de situaţii, în care sunt implicate clanuri ţigăneşti, se lasă de regulă fără nici un fel de urmări, nişteamenzi derizorii şi lucrurile rămân la fel, cu potenţial de dezvoltare ulterioară imprevizibilă. Este şi cazul întâmplării petrecute pe pietonalul bistriţean.Sunt de notorietate legăturile acestei etnii cu diverşi aleşi locali dar şi cu anumiţi magistraţi care s-au predat la propriu în faţa acestora prin non-combatulpe care îl promovează, dovedit de neluarea măsurilor legale care se impun.În ciuda faptului că ceea ce s-a întâmplata duminică pe pietonalul din centrul Bistriţei a creat o stare de pericol iminent pentru opinia publică, atât reacţia forţelor de ordine, dar mai ales a celor de aplicare a legii, poliţie, jandarmerie şi parchet, dar şi servicii de informaţii,demonstrează din plin non-combatul acestora.

Potrivit unor surse din rândul oamenilor legii, problema cu care se confruntă autorităţile locale este aceea ca indivizii care declanşează aceste conflicte scapă de fiecare dată doar cu amenzi de maximum 200 lei, iar principalul motiv invocat de judecători, când totuşi sunt prezentaţi în faţa unei instanţe, este că nu reprezintă pericol social.

De monitorizarea grupărilor violente ţigăneşti s-au ocupat până deunăzi cei de la ”doi şi un sfert”, folosind toată gama de mijloace specifice, dar şi colaborarea cu poliţia şi cu cei de la DIICOT,ceea ce a permis promovarea pe masa judecătorilor a multor dosare.Dar surpriză, condamnările au întârziat să apară, mai mult inculpaţi fiind puşi în libertate. Mai nou, de problema respectivă se pare că se ocupă SRI, iar „rezultatele” se văd: conflictele provocate de găştile violente de ţigani devin o regulă, punând în pericol comunităţile unde au loc.Desigur, sună bine că SRI, printre alte misiuni, are drept scop protejarea valorilor democratice şi asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept, preventiv şi anticipativ.

 

Pe pietonal cu toporul

Ziua, în amiaza mare, două grupuri ţigăneşti s-au luat la bătaie pe cea mai populată arteră pietonală a Bistriţei, fără ca cineva să aibă habar de acest lucru, speriind şi oripilând zecile de oameni, părinţi şi bunici aflaţi la plimbare cu copiii şi nepoţii, producând o emoţie puternică în rândul opiniei publice. Mai poate fi vorba în această situaţie de acţiune preventivă şi anticipativă din partea celor cu atribuţii în acest sens, respectiv SRI local şi cei de la ”doi şi un sfert”?

Scandalula izbucnit în zona covrigăriei Gigişi a angrenat două grupuri de ţigani, unul din judeţul Mureş, din cei cunoscuţi sub apelativul de ”gabori cu pălărie” sau”ceternari”, stabiliţi în Bistriţa chiar în zona respectivă, şi celălalt din Jelna. Martorii oculari au povestit că gaşca de ţigani din Jelna au sosit în trombă într-o maşină de culoare albă în partea de sus a pietonalului, înarmaţi cu bâte şi răngi, inclusiv topoare şi i-au atacat pe ”gaborii cu pălărie”, care se pregăteau să plece la un târg.

”Operaţiunea” găştii din Jelna se pare că a fost premeditată, fiindcă aceştia îi urmăreau pe gaborii cu pălărie”şi au hotărât să-şi rezolve disputele prin violenţă. Nu au ţinut cont de faptul că la acel moment al zilei zona era plină de oameni ieşiţi la plimbare cu copii şi nepoţi. Lumea s-a speriat, fiecare cu copii de mână şi încercând să-i protejeze au început să fugă îngroziţi de scenele de luptă care se desfăşurau în faţa ochilor, încercând să-i pună la adăpost.

O imagine surprinsă de o cameră de supraveghere din zona Domus, surprinde un ţigan cu un topor pe care îl agita printre oameni îngroziţi cu copii de mână, pe care ulterior l-a dat unei pirande care l-a ascuns sub fustă. Surpriza şi-a spus cuvântul, „gaborii cu pălărie” fiind altoiţi bine.Imediat după încheierea bătăii gaşca de ţigani din Jelna s-au urcat în maşină şi au dispărut.

tigani 2

Forţele de ordine, în aer

Conform zicalei ”şi bătuţi şi cu banii luaţi”, toate ponoasele au fost trase de ”gaborii cu pălărie”, oamenii legii sosiţi la faţa locului i-au considerat pe ei agresori şi i-au tratat ca atare.

Ţiganii bătuţi au fost cei care au sunat la 112 denunţând atacul la care au fost supuşi, semnalând şi faptul că unul dintre ei a fost înjunghiat cu un cuţit. Conform procedurilor, având în vedere situaţia de fapt, conflict armat între două grupuri de ţigani, trebuia anunţată poliţia naţională, jandarmii, forţe de intervenţie specială, ambulanţa.

Intervenţia a fost tardivă şi întârziată nepermis. Primii care au intervenit au fost cei de la Poliţia Locală, un echipaj al acestei formaţiuni inutile a Primăriei Bistriţa a încercat să aplaneze conflictul. De fapt acesta se terminase,însă izbucnise circul făcut de cei agresaţi.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, dar şi de cei aflaţi în apropiere cu ajutorul telefoanelor mobile spun totul despre intervenţia celor de la poliţia locală. Aceştia, dezorientaţi, cu o totală lipsă de profesionalism au încercat să-i reţină pe cei agresaţi şi să-i bage într-o autospecială de intervenţie a acestora, în loc să pornească în urmărirea agresorilor, gaşca din Jelna. Două ambulanţe au ajuns la faţa locului, dar şi un echipaj de la Poliţia Locală carea încercat să-i bage în dubă pe cei care au reclamat incidentul, în loc să-i caute pe agresorii lor. La final totul a degenerat într-o scenă demnă de un teatru al absurdului cu o Poliţie Locală complet depăşită, care nu ştia cum să procedeze. Ţiganii agresaţi de cei din Jelna s-au îmbrâncit minute în şir cu cei de la Poliţia Locală, cu ameninţări de o parte şi de alta, înjurături şi cuvinte obscene, spre stupefacţia celor care asistau înmărmuriţi la o scenă de un grotesc penibil. Situaţia a fost salvată, este un fel de a spune, odată cu intervenţia unui echipaj de la Poliţia Municipiului Bistriţa, ajuns la faţa locului după mai bine de 40 de minute, cu nimic mai breji decât ”colegii” de la Locală, în urletele unei femei cu o julitură la obraz, care îi acuza pe cei de la Poliţia Locală de lovire, şi a fiicei acesteia, care acuza că a căzut şi s-a lovit, şi cu intervenţia celor de la ambulanţă de a le acorda primul ajutor.

Între timp a sosit şi un echipaj de la Poliţia Judeţeană alertată de un apel telefonic al ginerelui femeii care acuza că a fost lovită de cei de la Poliţia Locală.Poliţiştii de la judeţ au luat-o pe femeie şi au dus-o la sediu pentru declaraţii.

Şi ca tacâmul să fie complet, la spartul târgului şi-a făcut apariţia şi o echipă a jandarmeriei, dezorientată, neştiind ce s-a întâmplat. Pe post de ”cap limede” aceştia au încercat să facă lumină asupra celor întâmplate, stând de vorbă cu martorii aflaţi în zonă. Astfel,jandarmii au aflat că agresorii sunt un grup de ţigani din Jelna şi ar fi aceiaşi indivizi care au agresat mai mulţi taximetrişti undeva în zona Hanului în urmă cu mai mult timp. Acţiunea forţelor de ordine, fără o comandă unică, fără coordonare şi fără informaţii s-au comportat ca filmele comice cu ”Stan şi Bran”.

În cele din urmă cei de la formaţiunea de Pază şi Ordine de la Poliţia Municipiului Bistriţa au demarat o anchetă pentru a stabili starea de fapt şi eventualii vinovaţi.

În urma unor cercetări laborioase, vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere, poliţiştii, împreună cu procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa au reţinut şase persoane dintre cele şapte implicate în scandal, pe care le-au acuzatde tulburarea ordinii şi liniştii publice. Şi ceea ce era inevitabil să se întâmple, s-a întâmplat, fiindcă din motive deocamdată ascunse, peste întregul scandal care a oripilat şi îngrozit zeci de oameni pe pietonalul bistriţeans-a pus batista pe ţambal. Cazul a dispărut, nu mai există.

tigani 3

Semne de întrebare

Comunicatul emis de IPJ BN în legătură cu conflictul armat între cele două găşti de ţigani conţine câtva afirmaţii care ridică mari semne de întrebare şi este o dovadă clară privind intenţia de dezinformare a opiniei publice în legătură cu cele întâmplate, sau dacă nu este prostie, atunci este lipsă de profesionalism şi incompetenţă la pătrat.

”La data de 10 septembrie a.c., poliţia a fost sesizată cu privire la izbucnirea unui conflict spontan, între mai multe persoane, pe raza municipiului Bistriţa.Starea conflictuală a fost aplanată, persoanele în cauză fiind conduse la sediul poliţiei pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a iscat conflictul.În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că 7 persoane cu vârstele cuprinse între 21 şi 31 ani, ar fi săvârşit infracţiunile de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare.Faţă de 6 persoane a fost luată măsura reţinerii pentru 24 ore, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se arată în comunicatul IPJ BN.

Poliţia vorbeşte despre un conflict spontan, însă nici vorbă despre aşa ceva. Practic a fost o acţiune premeditată, o reglare de conturi în stil mafiot în urma unor dispute anterioare între cele două grupuri de ţigani. Cei din Jelna au venit înarmaţi, inclusiv cu răngi şi o secure pentru reglarea disputei. Instrumentul în cauză se vede foarte bine agitat de unul dintre ţigani printre părinţi şi copii de mână, ascuns ulterior. Poliţia mai afirmă că în urma cercetărilor, 7 persoane cu vârsta între 21 şi 31 de ani ”ar fi săvârşit infracţiunile de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare” (!!!?????). Cu certitudine martorii şi imaginile de pe camerele de supraveghere dovedesc că cei 7 chiar au săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi.

În final comunicatul mai conţine o afirmaţie care ridică mari semne de întrebare asupra profesionalismului poliţiştilor, prin afirmaţia că faţă de şase persoane a fost luată ”măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa cu propunerea  de luare a unei măsuri preventive”. Este bine ştiut faptul că poliţia nu poate lua măsura reţinerii pentru 24 de ore, acest lucru fiind de competenţa procurorului. În intervalul celor 24 de ore, Parchetul prezintă sau nu, pe cel reţinut unui judecător pentru luarea unei măsuri preventive.

De asemenea, comunicatul Poliţiei mai ascunde un aspect deosebit de grav, prin lipsa de omisiune. Cei care au intervenit primii la acest scandal au fost cei de la Poliţia Locală, iar pe imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede clar cum unul dintre ţiganii participanţi la conflict ameninţă pe un poliţist local cu securea. Este un caz clar de ultraj pe care poliţia îl trece sub tăcere din motive deocamdată neştiute. În comunicatul poliţiei nu se vorbeşte nimic de acest lucru, de parcă episodul respectiv nu ar fi existat.Desigur, dacă se doreşte, el se poate şi proba cu zecile de martori care au văzut acest lucru şi bineînţeles cu imaginile de pe camera de supraveghere care a surprins episodul respectiv.

 

Clanul Varga din Floreşti

Episodul din 10 septembrie de pe pietonalul bistriţean, nu este unul singular. Nu numai în Bistriţa clanurile ţigăneşti violente fac legea sub ochi îngăduitori ai autorităţilor. Este de notorietate cazul clanului Varga din Floreşti, comuna Nimigea, din care doi membrii ai acestuia, fraţii Petru Daniel şi Bobby Marian, au fost cercetaţi pentru furt calificat, jaf, agresiune şi prostituţie. Cel mai violent dintre cei doi, Bobby, în anul 2010 pe când se afla în Italia, a bătut şi jefuit un cetăţean italian, iar în 2014, la Cluj, cu o violenţă rar întâlnită a desfigurat un student din Huedin.Bobby şi-a găsit sfârşitul la câteva luni după episodul Cluj, într-un accident violent de maşină.

tigani 4

Bătaie între ţigani, în Năsăud

Nu cu mult timp în urmă o gaşcă de ţigani din Dipşaau făcut un scandal uriaş într-un bar din această localitate, şi l-au lovit cu un par în cap pe un localnic, lovitură în urma căruia bărbatula decedat.

Sătenii din Dipşa spun că ţiganii sunt puşi mereu pe scandal, iarcând a avut loc episodul cu pricina, aceştia au venit la barul respectiv înarmaţi cu pari, după ce şi-au ascuns maşinile pe nişte uliţe lăturalnice. Cazul fiind soldat cu decesul unei persoane, a fost cercetat de Parchetul de pe lângă tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Un alt caz a avut loc în Năsăud, într-un bar situat la subsolul unei clădiridin imediata vecinătate a magazinuluiLidl, când doi ţigani au atacat un tânăr, membru al aceleiaşi etnii,pe care l-au tăiat cu un cuţit în zona genunchiului. Mai mult, scandalul a continuat la Spitalul Orăşenesc din localitate, în încăperea unde primea îngrijiri medicale ţiganul rănit. A fost nevoie ca efective mărite de poliţie întărite cu jandarmi să păzească spitalul, cât şi barul unde a avut loc agresiunea din cauza ţiganilor puşi pe scandal. Toate aceste evenimente s-au petrecut sub ochii speriaţi şi îngroziţi ai populaţiei din oraş, a cadrelor medicale şi bolnavilor din spital.

tigani 5

Taximetrişti atacaţi

Nu demult un alt caz a şocat opinia publică din Bistriţa de data aceasta, tot scandalul pornind de la refuzul unor taximetrişti de a transporta un grup de ţigani, aflaţi sub influenţa alcoolului. Ţiganii dezlănţuiţi au atacat pe taximetrişti cu răngi şi cu pietre şi au distrus patru autoturisme. Agresorii în număr de trei au fugit de la faţa locului, dar ulterior au fost identificaţi şi reţinuţi.

Din păcate asemenea evenimente în care sunt implicate găşti violente de ţigani au loc cu o ritmicitate care dă de gândit, iar autorităţile, cei în drept să gestioneze asemenea situaţii, servicii secrete, poliţie, parchet şi judecători, asistă neputincioşi, cu  o pasivitate şi neimplicare greu de înţeles.

5 COMENTARII

  1. Mă voi Românilor cum sunteți când treceți granita tari faceți tot felul de porcarii și cum sunteți tratați de gazde ca niste gunoaie sunteți mai răi ca toți țigani va e ciuda pe țigani că sunt mai deștepți că voi de aceea vb tăceți și nu mai faceți ura de rasa că voi ați vândut tara românească voi nu vedeți că nu mai aveți nimic nu țigani au vânduți și voi ați vânduți români

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here