Propunerea de modificare constituțională făcută de președintele francez Emmanuel Macron pentru acordarea unui statut de autonomie insulei Corsica a generat discuții referitoare la autonomia maghiarilor din Transilvania și a secuilor. Katalin Szili, consilier principal al premierului ungar Viktor Orban, a subliniat că modelul insulei Corsica este un exemplu relevant, care ar putea consolida dorințele de autonomie ale comunităților maghiare și secuiești, conform informațiilor furnizate de G4Media.
Reluarea discuțiilor despre autonomia teritorială în Transilvania vine pe fondul tensiunilor majore din Spania, unde amnistia acordată de guvernul de stânga liderilor autonomiști catalani, condamnați pentru separatism, a provocat proteste masive de stradă. Consilierul principal al premierului maghiar, Katalin Szili, a declarat că este plină de speranță că președintele Emmanuel Macron a inițiat autonomia Corsicii și a corsicanilor în Franța, potrivit agenției de presă MTI, citată de Rador Radio România.
Acesta ar putea fi chiar un bun exemplu pentru UE și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor, a mai spus oficialul ungar într-un discurs la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest. În schimb, ea şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone. Instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, politicile publice legate de acest subiect fiind apanajul exclusiv al guvernelor.
Astăzi, în întreaga lume există comunități maghiare, a spus Szili, amintind că la ședința Comisiei Naționale de Coeziune a Parlamentului ungar, şi vicepremierul Zsolt Semjén a subliniat că maghiarii care trăiesc în diasporă au un rol la fel de important în politica naţională a Guvernului ca şi maghiarii care trăiesc în comunităţi compacte în mai multe zone din Bazinul Carpatic. În discursul său, Katalin Szili a prezentat situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate, afirmând că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare cu această ţară. Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Corsica, a propus, la sfârșitul lunii septembrie, „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”. Editor : A.C.