Muncitorii de pe un şantier din sudul Poloniei au găsit, recent, îngropat un mesaj într-o sticlă, scris de nişte prizonieri din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Sticla ce conţinea mesajul scris cu creionul era ascunsă în peretele clădirii utilizate ca adăpost împotriva raidurilor aeriene. Nota găsită conţine numele a şase polonezi şi al unui francez, toţi având vârste între 18 şi 20 de ani.
Lagărul de concentrare Auschwitz
Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de – al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populaţiei evreieşti din Europa şi nu numai a acesteia. Peste 1,6 milioane de oameni au fost exterminaţi în acest lagăr. El a fost, ca în marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS.
Camerele de gazare
În lagărul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare şi crematoriile se aflau în interiorul lagărului deoarece acesta a fost construit într-o localitate ocupată de germani şi transformată în lagăr de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportaţi fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiţi la muncă "în folosul naţiunii germane", ei nefiind trataţi ca şi conaţionalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiţi la golirea camerelor de gazare.
Mesaj „de dincolo”
Muncitorii care lucrau la o clădire ce aparţinuse fostului lagăr de concentrare nazist Auschwitz – Birkenau au descoperit, luna aceasta, o sticlă conţinând un mesaj scris în urmă cu 65 de ani de către şapte prizonieri, au declarat, la începutul săptămânii trecute, oficiali ai muzeului de la Auschwitz.
Expeditorii
Potrivit agenţiei PAP, numerele prizonierilor şi numele lor sunt: 12063 Albert Veissid din Lyon (Franţa), 121313 Bronislaw Jankowiak din Poznan (vestul Poloniei), 130208 Stanislaw Dubla din Laskowice (sud-estul Poloniei), 131491 Jan Jasik din Radom (centru), 145664 Waclaw Sobczak din Konin (centru), 151090 Karol Czekalski din Lodz (centru), 157582 Waldemar Bialobrzeski din Ostroleka (nord-est). Purtătorul de cuvânt al muzeului, Jerzy Mensfelt, a precizat că se ştie că doi dintre cei care semnează mesajul au supravieţuit războiului.
Albert Veissid
Albert Veissid, un deportat francez al cărui nume figurează în mesajul descoperit a declarat că nu îşi "aminteşte de această sticlă", chiar dacă nu a uitat nici un detaliu din lagărul nazist.
Exterminarea
În 1935, Hitler a introdus Legile de la Nürnberg, care i-au privat pe evreii germani de cetăţenie şi de toate drepturile civile. În discursul său de introducere a legilor, Hitler a spus că dacă "problema evreiască" nu poate fi rezolvată de aceste legi, atunci "aceasta trebuie dată prin lege pe mâna Partidului Naţional-Socialist pentru o soluţie finală (Endlösung)." Expresia "Endlösung" a devenit un eufemism nazist standard pentru exterminarea evreilor. În ianuarie 1939, Hitler a spus, într-un discurs public: "Dacă evreimea internaţională financiară din şi din afara Europei mai reuşeşte o dată să împingă naţiunile într-un alt război, consecinţa nu va fi bolşevizarea pământului şi deci victoria evreimii, ci anihilarea (vernichtung) rasei evreieşti din Europa".
Noemi Constantin
W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE BARBIERIT,MODELAT SI ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.