Șapte foști parlamentari, în frunte cu Ioan Oltean, retras din viața politică în urmă cu câțiva ani buni, își vor pensiile speciale înapoi. În acest sens au deschis un dosar la Tribunalul Bistrița-Năsăud și au chemat în judecată Camera Deputaților și Senatul și secretarii celor două structuri.

Aparent n-au nicio treabă niciunul cu altul. Îi leagă o singură întâmplare: au rămas fără pensiile speciale, care  variau între 2.000 de lei și peste 12.000 de lei. Așa că cei 7 magnifici care au făcut parte din Parlamentul României reprezentând partide diferite în legislaturi diferite s-au aliat și-și cer înapoi pensiile speciale.

Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Bistrița-Năsăud chiar săptămâna trecută, în data de 14 aprilie. A fost chemat în judecată Parlamentul României, prin cele două structuri ale sale: Camera Deputaților și Senatul. De asemenea, au fost chemați în judecată și secretarii celor două structuri.

Pentru fiecare mandat de parlamentar (fie de senator, fie de deputat) se primește 2.000 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială se pare că trece de 12.000 de lei pe lună.

Până să fie tăiat acest privilegiu la începutul acestui an, nu mai puțin de 768 de foști parlamentari au încasat aceste pensii. Cheltuielile cu pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, ajungeau, potrivit unui calcul realizat de G4Media.ro, la circa 10 milioane de euro anual.

Ioan Oltean, cel mai longeviv parlamentar a deschis lista

Printre cei care au decis să își ceară confortabila pensie înapoi în instanță regăsim nume sonore, precum foștii deputați Ioan Oltean sau Ioan Țintean, dar și nume mai puțin cunoscute, care au prins un mandat de senator prin anii `90.

Astfel, lista este deschisă de cel mai longeviv deputat de Bistrița-Năsăud Ioan Oltean, pentru care activitatea din Parlament i-a fost job mai bine de 20 de ani. Ioan Oltean a prins șase mandate în Camera Deputaților, pe listele PDL și respectiv PNL. Contactat pentru a comenta decizia de a acționa în judecată Parlamentul, Ioan Oltean a refuzat vreo declarație pentru Gazeta de Bistrița.

Într-o emisiune online, Ioan Oltean preciza faptul că încasa 10.000 de lei sub formă de pensie. Întrebat dacă-l afectează faptul că a rămas fără această pensie, Ioan Oltean a susținut că nu și că are și o pensie obișnuită, care-i revine în urma activității de învățător și mai apoi de consilier juridic.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse la început de 2017, Ioan Oltean ar deține un teren de 2000 de metri pătrați în intravilanul localității Voluntari, două terenuri de 1.000 de metri pătrați și respectiv 3.000 de metri pătrați în Afumați și Tunari și unul în intravilanul Bistriței de 500 de metri pătrați.

Acesta ar mai deține trei apartamente, unul în Bistrița și două în București, dar și o casă de 200 de metri pătrați în Bistrița. Fostul deputat retras deja de 5 ani din politică declara că deține acțiuni de peste 500.000 de lei la Teraplast, dar și datorii la bănci și la o persoană fizică. La BRD are de returnat 20.000 de lei până în 2022, iar unei persoane fizice avea de-i returnat 75.000 de euro până în 2017.

Veniturile lui Ioan Oltean se compun, cel puțin oficial, dintr-o pensie încasată în urma activității sale de învățător și consilier juridic, dar și din profitul făcut cu un cabinet de avocatură, deschis de fostul parlamentar imediat după retragerea din politică și revenirea la Bistrița.

Țintean cumula două pensii cu un salariu baban

Pe lista celor care își cer pensiile speciale înapoi îl regăsim și pe Ioan Țintean, care a prins un mandat de deputat din partea PNL. Acesta a fost șef la Finanțele bistrițene, iar ulterior, pe când era la conducerea ALDE, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse anul trecut, pe când încă era vicepreședinte al CJ BN, Ioan Țintean deține un teren în Unirea și câteva hectare bune de teren agricol într-o comună din județul Mureș.

În Unirea și-a și ridicat o casă de 239 de metri pătrați, la care se adaugă o casă de 70 de metri pătrați în județul Mureș și spații comerciale în Bistrița, care se întind pe 134 de metri pătrați.

În bancă, Țintean are peste 100.000 de lei în trei conturi deschise la BCR. Acesta nu figura în 2020 cu datorii și încasa de la Consiliul Județean, lunar, peste 11.000 de lei. De asemenea, acesta mai și o pensie normală de 2.840 de lei, la care se adăuga cea specială de 4.000 de lei. Astfel, la un calcul simplu realizăm că fostul președinte al Consiliului Județean mergea acasă, lună de lună, anul trecut și anul precedent cu 17.800 de lei, însumând un salariu și două pensii.

Veniturile erau completate de închirierea a două spații comerciale, care îi aduceau anual 24.000 de lei. Pentru anul 2019, acesta a declarat că a câștigat din vânzarea de cereale peste 30.000 de lei.

Ioan Țintean nu a putut fi contactat pentru a oferi o poziție cu privire la acest proces.

Pe lista celor care s-au aliat cu Ioan Oltean și Ioan Țintean pentru a-și recupera pensia specială înapoi îi regăsim pe Ioan Sonea, care a avut trei mandate de deputat, ceea ce înseamnă că pensia lui specială se apropie de 10.000 de lei. Acesta a fost ales în 1992 pe listele PUNR, fiind reales și în 1996 și în 2000.

Pe listă în regăsim și pe Emil Rus, care a prins un mandat de deputat în 2000, pe listele PRM, dar și pe Viorel Ilișiu, senator PUNR în legislatura 1992-1996 sau pe Viorel Pupeză, fostul președinte al PSD BN, care a prins un singur mandat de deputat. Gazeta de Bistrița a reușit să ia legătură cu Viorel Pupeză pentru a comenta subiectul.

Potrivit fostului președinte și deputat al PSD BN, Viorel Pupeză, tot ce își doresc cei implicați în proces este să se anuleze ordinul respectiv.

„Decizia a fost una individuală, nu ne-am «aliat». Am mers la un birou de avocați din București și am depus o cerere și așa a început totul. Mie în luna februarie mi-a intrat ultima pensie”, a mai completat Viorel Pupeză, care a ținut să precizeze că el încasează și o pensie normală.

Culmea și Emil Scurtu, fostul director de la APIA până anul trecut, și-a cerut pensia specială înapoi. Acesta a fost senator în legislatura 1992-1996, pe listele PDAR. Potrivit ultimei sale declarații de avere depusă anul trecut, acesta deține mai multe terenuri: două agricole în Bistrița și respectiv Maramureș de 14.200 de metri pătrați și respectiv 20.000 de metri pătrați și unul în intravilan de 897 de metri pătrați.

Are un apartament de 85 de metri pătrați în Bistrița, cumpărat la Revoluție, o casă de 100 de metri pătrați în Maramureș, un apartament de 87 de metri pătrați în Cluj-Napoca și o casă de 183 de metri pătrați în Bistrița.

Soția acestuia deține părți sociale la Societatea Agro Tritticum SRL, în valoare de peste 110.000 de lei. Nu lipsesc nici datoriile, fostul șef de la APIA având de rambursat până anul acesta un credit de 135.000 de lei.

De la APIA, Scurtu încasa lunar 8.400 de lei. Acesta a omis să specifice în declarația de avere și cât încasa sub formă de pensie specială.

Pensiile speciale au fost introduse în 2015, raționamentul fiind că parlamentarii nu cotizează la pensii și deci nu li se recunoaște perioada respectivă în momentul în care ies la pensie. Foștii parlamentari s-au bucurat doar cinci ani de aceste venituri, pensiile speciale fiind abrogate începând cu luna februarie. La nivel național, peste 100 de foști parlamentari și-au cerut în instanță pensiile speciale.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.