Consiliul Local al municipiului Bistrița întocmește și în acest an o comisie specială care să o evalueze pe Floare Gaftone, secretarul general al Primăriei Bistrița. Între timp, aceasta se judecă cu primăria, din cauza calificativului primit anul trecut. Floare Gaftone s-a plâns la ultima ședință de Consiliu Local faptul că va merge acasă cu 10% mai puțin din salariu, dacă va primi un calificativ mai prost ca cel de anul trecut.

Activitatea secretarului general al municipiului, Floare Gaftone va fi în continuare evaluată de o comisie special desemnată în acest sens. Comisia este formată din consilieri locali, iar în urma unei ședințe la care ia parte și Floare Gaftone și a unui raport pe care aceasta îl prezintă, se decide cum și-a făcut treaba.

Anul trecut, comisia special desemnată a evaluat-o pe Floare Gaftone cu calificativul „bine”, iar aceasta nemulțumită a contestat evaluarea în instanță. Dosarul a fost înregistrat în 18 octombrie, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar primul termen de judecată a fost stabilit abia la mijlocul lunii aprilie a acestui an. Este greu de crezut însă că instanța se va pronunța chiar la primul termen de judecată, astfel că Floare Gaftone mai are de așteptat până va primi o soluție.

Nemulțumiți, consilierii au dat de înțeles la ultimele ședințe de Consiliu Local că anul acesta calificativul va fi mai slab decât cel de anul trecut, pentru că Floare Gaftone continuă să blocheze proiecte în oraș. Practic, acum consilierii locali vor evalua performanțele profesionale ale Floarei Gaftone de anul trecut, iar în 2023 nu prea au existat ședințe de Consiliu Local fără scandal, în centrul căruia era, de cele mai multe ori secretarul general al municipiului, care, părea să aibă o plăcere în a pune bețe în roată proiectelor municipalităților, dar și ale altor dezvoltatori imobiliari.

Un calificativ slab i-ar aduce Floarei Gaftone cu 10% mai puțin la salariu

Secretarul general al municipiului Floare Gaftone a precizat la ultima ședință de Consiliu Local, de la care nu a lipsit circul, că un calificativ mai slab decât cel de anul trecut i-ar aduce o diminuare a salariului. Ar fi vorba despre o diminuare cu 10%.

„Așa cum știți pentru activitatea desfășurată în anul 2022, comisia a acordat calificativul de «bine», după un interviu de peste 4 ore, cu toate că eu am făcut un raport amănunțit cu privire la activitatea desfășurată. Calificativul «bine» nu mă îndreptățește, având în vedere implicarea, volumul de muncă și seriozitatea cu care am dat dovadă în exercitarea atribuțiilor din fișa postului. Pe rolul instanței de contencios administrativ este dosarul cu termen 18 aprilie 2024, dosar în care eu am contestat calificativul «bine». Am aflat că la ultima ședință ordinară a Consiliului Local s-a discutat despre activitatea mea și s-au folosit expresii de genul: «calificativul o să fie mai prost decât anul trecut». Un calificativ mai prost decât anul trecut înseamnă o diminuare a salariului secretarului cu 10%, aspect cu care categoric nu sunt de acord. A lua 10% din salariul secretarului este dacă nu ilegal, este imoral. Consider cu tărie că evaluarea nu a fost făcută într-un mod corect”, a precizat Floare Gaftone la ultima ședință de Consiliu Local.

O altă propunere a venit din partea consilierului Cristian Munthiu, care a și făcut parte din comisia de evaluare. Acesta a cerut ca evaluarea și ședința de evaluare a secretarului municipiului să fie făcută publică. În conflict a intrat și viceprimarul Sorin Hangan, cu care adesea Floare Gaftone se ceartă în ședințele de Consiliu Local:

„Pentru o mai bună evaluare, întotdeauna trebuie să ne raportăm la părerile celorlalți. Faptul că doamna secretar a contestat acea evaluare nu înseamnă că la noi nu primează principiul de nevinovăție sau de corectitudine a comisiei care își va continua activitatea și în acest an. Doamna secretar face mereu comparație între veniturile domniei sale și ale unui demnitar. Eu nu am decât să spun că nu mi-am stabilit personal această indemnizație, de viceprimar, am găsit-o aici, cu indexările pe care legislația românească le face. De fiecare dată înțeleg domnia sa crede că munca, responsabilitatea și ceea ce a făcut să ajungă aici întotdeauna este mai presus de asta. Ce să înțeleg ? Că un viceprimar e undeva la talpa pantofului doamnei secretar și nu are voie să aibă voie salariul mai mare?” a replicat viceprimarul Sorin Hangan.

Salariul Floarei Gaftone, mărit anul acesta

Între timp, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a fost și un proiect de hotărâre care prevede o creștere a salariilor angajaților din Primăria Bistrița. Culmea, cea mai mare creștere salarială este întâlnită la Floare Gaftone.

Anul trecut, Floare Gaftone avea un salariu brut de 15.768 de lei, iar anul acesta, brutul a crescut la 16.557 de lei, cu 800 de lei mai mult. Secretarul municipiului nu va pleca însă cu 800 de lei în plus la salariu, ci doar cu puțin peste 400 de lei în plus. Netul este de 9.686 de lei, însă este vorba doar de salariul de bază, fără sporuri și alte bonusuri.

Potrivit celei mai noi declarații de avere, Floare Gaftone deține împreună cu soțul său un teren agricol de 2.000 de mp în Vatra Dornei, un teren agricol de 652 de mp în Bistrița. La acestea se adaugă și o casă de vacanță la Vatra Dornei, de 130 de metri pătrați, construită de Floare Gaftone și soțul său în 2001. Floare Gaftone mai deține și o vilă de 170 de metri pătrați tocmai în parcul municipal, în zona zero a orașului. Aceasta a fost achiziționată în anul 2007.

Secretarul municipiului conduce un Volkswagen din 2007 și are un credit de 100.000 de euro luat la Alpha Bank în anul 2007, care are data scadentă anul 2030.  Potrivit aceleiași declarații de avere, Floare Gaftone nu deține niciun leu sau euro în vreo bancă. La veniturile de peste 9.000 de lei ale secretarului general se adaugă și pensia de general a soțului său de peste 6.000 de lei.

Familia Floarei Gaftone nu este străină de scena politică, soțul acesteia fiind membru al Partidului Social-Democrat, pe listele căruia a și prins un fotoliu de consilier județean. În 2014, Ioan Gaftone a spus adio Partidului Social-Democrat.

Soții Gaftone au doi băieți gemeni, care nu sunt nici ei străini de scena politică. Dacă unul dintre ei e mai discret, în special din cauza slujbei sale, fiind angajat al Direcției Generale Antifraudă, celălalt este membru de partid de ani de zile.

George Gaftone este avocat și este asociat al fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Preț de 10 ani, George Gaftone a fost membru al PNL. Acesta s-a înscris în PNL chiar în anul în care tatăl său Ioan Gaftone spunea adio Partidului Social Democrat.

George Gaftone a participat la toate campaniile electorale alături de PNL, însă după ultimele alegeri, acesta nu s-a mai implicat, nemaifăcând parte nici din conducerea formațiunii politice. Acesta a ocupat funcția de prim-vicepreședinte în organizația județeană a PNL. În 2023, cu noi alegeri care bat la ușă, George Gaftone a schimbat macazul și s-a înscris în PSD. Mișcarea a fost făcută chiar în prima luna din anul 2023.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.