Regia de apă și canal din județ a organizat o licitație cel puțin interesantă. Cu mai bine de un milion de lei își cumpără 5 SUV-uri și 3 autoutilitare. Fiecare autoturism costă zeci de mii de euro, cele mai scumpe fiind autoutilitarele. Potrivit specificațiilor tehnice ale autoturismelor din caietele de sarcini, Aquabis ar urma să își cumpere mașini de teren „la modă” promovate intens de dealerii auto.
Anul trecut, furnizorul de apă-canal Aquabis, a început demersurile pentru a-și înnoi parcul auto. În acest sens a organizat o licitație publică, în valoare de peste un milion de lei, pentru achiziționarea de autoturisme.
Este vorba despre cinci autoturisme de teren și trei autoutilitare. Licitația a fost împărțită în două loturi: unul dedicat celor cinci SUV-uri și altul celor trei autoutilitare. Valoarea primului lot este de 480.000 de lei. Acesta este singurul care și-a găsit câștigător, pentru lotul al doilea continuând licitația.
Patru din cele cinci mașini de teren sunt pe motorină și au cutie de viteză manuală. Printre dotări se numără tapiserie confort, oglinzi retrovizoare reglabile electric, geamuri electrice pe față și spate, asistență la parcare cu spatele, sistem de monitorizare presiuni pneuri, asistența la frânarea de urgență, sistem de asistență la coborârea pantei, volan îmbrăcat în piele, computer de bord, cameră video marșarier, faruri cu aprindere automată.
A cincea este pe benzină, are tapiserie textilă, sistem de frânare de urgență automat, asistență la frânare de urgență computer de bord, închidere centralizată, volan îmbrăcat în piele ecologică, însă îi lipsesc o serie de dotări pe care le au celelalte autoturisme, precum asistența a parcarea cu spatele, sistemul de monitorizare a presiunii pneurilor, sistem de asistență la coborârea pantei sau faruri cu aprindere automată.
Autoutilitarele costă 35.000 de euro bucata
Lotul al doilea este compus din trei autoutilitare, valoarea acestuia fiind de 525.000 de lei. La un calcul simplu constatăm că doar una dintre aceste autoutilitare costă 35.000 de euro. Cel mai probabil acestea vor fi folosite pentru intervențiile în teren a furnizorului de apă-canal.
Autoutilitarele trebuie să fie pe motorină, tracțiune spate, cu cutie manuală, să aibă antenă radio montată pe acoperiș, avertizor sonor la încuiere eșuată, podeaua din cabină trebuie să fie acoperită cu cauciuc.
De asemenea, trebuie să aibă parbriz încălzit, ștergătoare de parbriz cu senzor de ploaie, sistem asistentă precoleziune, pilot automat, alertă pentru păstrarea benzii de rulare, faruri cu pornire automată, sistem start/stop, sistem de încălzire cu recirculare, suport pentru tabletă sau torpedou cu posibilitatea de închidere centralizată de la distanță.
Aquabis se angajează să plătească 30% din valoarea contractului în maxim 15 zile de la emiterea facturii de avans și diferența de 70% din valoare în termen de maxim 30 de zile de la emiterea facturii după predarea autoutilitarelor și semnarea procesului verbal de predare-primire. Mașinile trebuie să aibă trusă de prim ajutor, triunghi reflectorizant și extinctor. Trebuie să mai aibă și asigurare RCA, asigurare CASCO și taxa de rovinietă plătită.
În 2019, 100.000 de euro mergeau pe 3 mașini
Nu este prima dată când Aquabis investește în parcul auto. Acum câțiva ani, mai exact în 2019, furnizorul de apă-canal cumpăra trei autoturisme de teren cu 100.000 de euro. Printre dotările cerute atunci în caietul de sarcini se număra: faruri cu funcție „follow me home”, senzori de lumină, tehnologie LED. Volanul trebuia să fie îmbrăcat în piele, la fel și schimbătorul de viteze, iar display-ul de bord trebuia să fie LCD, multi-funcțional.
Nu lipseau nici sistemul multimedia cu ecran tactic ce se poate conecta prin USB, sistem hands-free cu bluetooth, dar nici torpedoul refrigerat sau geamurile cu filtre UV. Sistemul de acces trebuia să fie fără cheie, de tipul „smart entry & start”, iar capacul de la cotiera centrală învelit în piele ecologică. Printre dotări se număra și cameră video și asistență marșarier și scaune încălzite, asistență plecare din rampă/coborâre în pantă.
Printre autoturismele care se încadrau se număra Toyota Hilux, o mașină de teren care a participat la curse în deșerturi, a cucerit vulcani, a explorat bazinul Amazonului, a ajuns la Polul Nord, iar în 2016 o variantă special pregătită a urcat pe podium la Raliul Dakar.
În timp ce Aquabis își cumpără autoturisme de lux, tarifele la apă și canal continuă să crească, asta deși șeful companiei anunța în toamna anului trecut că în 2024 creșterile vor fi zero. Proiectele de hotărâre care au ajuns pe masa consilierilor locali din județ spun însă altceva. Cu cât va crește efectiv factura la apă-canal, rămâne de văzut. Cert este că pentru 2025 și 2026 sunt pregătite creșteri substanțiale a tarifelor.
În anul 2022, Aquabis SA avea cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în ultimele două decenii: 82,8 milioane de lei. Profitul înregistrat era și el cel mai mare din ultimii 10 ani: 8,4 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 43,6 milioane de lei.
În 2021, Aquabis raporta o cifră de afaceri de 58,8 milioane de lei, cu 24 milioane mai puțin decât în 2022. Profitul era, însă la jumătate, ajungând la 4,8 milioane de lei. Datoriile erau aproape la fel de mari 42,8 milioane de lei.
În 2020, cifra de afaceri raportată era de 54 milioane de lei, iar profitul net de 3,4 milioane de lei. Datoriile erau însă mai mari cu 15 milioane de lei, ajungând la 57,7 milioane de lei. Numărul de angajați ai furnizorului de apă oscilează între 450 și 540. În 2022, Aquabis a funcționat cu cel mai mic număr de angajați din ultimii ani: 450.
Pe se ce duc banii Aquabisului ? Ei bine, potrivit celui mai nou raport al companiei, aferent anului 2022, cheltuielile de exploatare au ajuns la 76,7 milioane de lei. Pe curent, furnizorul de apă și canal a cheltuit 13,8 milioane de lei în 2022, iar pe gaze naturale aproape jumătate de milion de lei.
Pentru salariile celor peste 450 de angajați au mers aproape 30 de milioane de lei, iar asigurările și protecția socială au mai înghițit 1,8 milioane de lei. Angajații au mai primit tichete în valoare de peste două milioane de lei.
În anul în cauză, Aquabis a încasat subvenții în valoare de 16,6 milioane de lei și dobânzi în valoare de aproape 200.000 de lei. În 2022, Aquabis avea de dat băncilor 24,2 milioane de lei și trezoreriei statului peste 100.000 de lei. La acestea se adăugau datorii comerciale sau avansuri primite de la clienți de aproape 8 milioane de lei. Nu au lipsit nici datoriile la bugetul de stat reprezentând asigurări sociale ale angajaților, în valoare de 2,6 milioane de lei.
Stirea e de anul trecut! Ar trebui sa veniti cu noutati