Furnizorul de apă și canalizare Aquabis a găsit în sfârșit o soluție pentru o nouă stație de epurare la Colibița, problema care a întârziat realizarea proiectului în valoare de aproape 11 milioane de lei fiind lipsa unui amplasament potrivit pentru aceasta. Odată cu stația de epurare va fi extinsă și canalizarea în stațiune, fiind vorba tot de malul drept al lacului, zona de pe malul stâng fiind văduvită de utilități.

Aquabis pregătește un nou proiect în valoare de 11 milioane de lei, care prevede extinderea canalizării la Colibița și construirea unei noi și moderne stații de epurare.

Furnizorul de apă și canalizare a luat în calcul 4 amplasamente până să ajungă la concluzia că cea mai bună variantă de amplasament pentru noua stație de epurare este tocmai locul unde funcționează cea existentă, în ciuda faptului că și aceasta are bubele sale, ca de exemplu, este o zonă inundabilă.

Este vorba totuși de malul drept al lacului, unde s-au tot făcut investiții în ultimii ani, începând de la drum, aducțiune de apă, canalizare. Chiar și pe partea electrică s-au făcut pași, acest drum ducând spre satul Mița.

Extinderea rețelei de canalizare se va realiza pe străzi situate pe versantul malului drept al lacului de acumulare Colibița și terasa malului drept al cursului de apă Bistrița, pe străzi care au conectivitate cu DJ 173, unde sunt montate conductele de canalizare menajere, la care se vor racorda extinderile propuse. Conductele ar urma să aibă o lungime totală de 4.000 de metri.

„Oportunitatea investiției este justificată de faptul că în lipsa unui sistem adecvat de colectare, evacuare și epurare, deversările necontrolate de ape uzate ar conduce la impurificare apei, solului, subsolului și chiar aerului cu materii și noxe provenite din descompunerea substanțelor organice pe care le conțin. Pe lângă degradarea mediului de viață al locuitorilor, negestionarea adecvată a acestor ape uzate menajere ar putea declanșa epidemii de boli infecțioase”, se arată în proiectul depus de Aquabis la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Investiția se apropie de 11 milioane de lei!

Valoarea investiției ajunge la 10,8 milioane de lei, iar perioada de implementare propusă este de 36 de luni, cu o perioadă de finalizare a lucrărilor de 24 de luni. Amplasamentul studiat se află în proximitatea râului Bistrița, în albia majoră  pe malul drept al acestuia și este parțial inundabil la producerea debitului maxim. Pentru a rezolva problema, Aquabis vrea să amenajeze terenul cu umplutură de pământ:

„La producerea unui debit maxim cu probabilitate de depășire de 1% pe Râul Bistrița, terenul în suprafață de 989 de mp, pe care se va realiza stația de epurare este inundabil într-o proporție foarte mică, adâncimea apei fiind variabilă, datorită pantei terenului și a lipsei de planeitate. Adâncimea apei, la producerea debitului maxim cu probabilitate de depășire de 1%, la care, aproximativ 600 de mp de tern se inundă, este cuprinsă între 3 cm și 51 cm. Pentru protejarea împotriva inundațiilor a stației de epurare se va realiza o amenajare a terenului cu umplutură de pământuri locale aduse din afara amplasamentului. Volumul de umplutură va fi de 180 mc”, se explică în proiect.

În prezent, pe amplasament există o stație de epurare cu capacitatea de 1,5 l/s care constă într-un decantor etajat care realizează epurarea mecanică a apelor uzate menajere colectate din localitatea Colibița. Aceasta va și rămâne în funcțiune până când cea noua va fi gata.

„Stația existentă va rămâne în conservare. Echipamentele de epurare funcționale existente pe amplasament nu vor fi dezafectate. Ele vor funcționa și vor asigura epurarea apelor uzate până la intrarea în funcțiune a noii stații și atingerea parametrilor prevăzuți în proiect. Ulterior se va trece la dezafectarea decantorului IMHOFF și a echipamentelor conexe, lucrări care vor constitui obiectul unui alt proiect”, se precizează în proiectul depus la APM.

Stația nouă de epurare va fi dotată inclusiv cu un ebitmetru electromagnetic, ce va măsura cantitatea de apă uzată ce va trece prin stația de epurare, echipamentul urmând să înregistreze și stocheze aceste date.

„Tehnologia stației de epurare concentrează toți pașii epurării într-o singură unitate compactă formată din două linii tehnologice: linia apei și linia nămolului. Echipamentele stației vor fi montate într-o clădire realizată din panouri termoizolate”, se mai arată în proiect.

Au fost analizate 4 locații, inclusiv fostele tabere școlare ale ISJ

Aquabis a luat în calcul 4 locații pentru amplasarea stației de epurare, până să ajungă la această situație de compromis. Locația numărul 1 era situată în localitatea Colibița și amplasată în fondul forestier. Locația avea dezavantajul situării la o altitudine necorespunzătoare din punct de vedere hidraulic. În cele din urmă, locația s-a abandonat deoarece costurile de exploatare ar fi fost mari în timp și proiectul nu ar fi fost fezabil.

Locația numărul 2 era situată tot localitatea Colibița, pe un teren aflat în proprietatea Ministerului Educației, teren pe care a funcționat fosta tabără școlară a ISJ BN. Locația s-a abandonat deoarece nu s-a reușit schimbarea destinației imobilului și preluarea terenului de la Ministerul Educației.

Locația 3 era situată în localitatea Tiha Bârgăului, la limita sitului ROSAC0051. Locația avea mai mulți proprietari și nu s-a reușit obținerea unui consens pentru preluarea locației.

Malul drept al lacului… văduvit în continuare!

Toate investițiile de până acum vizează partea dreaptă a lacului și localitatea Mița.  Asta în timp ce cea mai văduvită zonă când vine vorba despre utilități este malul stâng.

Culmea, Aquabis a avut disponibilitatea să investească și acolo dar s-a bătut de refuzul proprietarilor din zonă, care nu vor să lase furnizorul să lucreze pe terenul lor. De asemenea, cei care mai vând teren în zonă nu vor să îl dea celor de la Aquabis, pe motiv că se va devaloriza dacă acolo apare o stație de tratare.

„Rămâne partea mal stâng și asta nu din cauza noastră și nici a Consiliului Județean care inițial alocase fonduri și pentru malul stâng. Ne-am plimbat cu Primăria de la Bistrița-Bârgăului și Tiha Bârgăului prin pădure pe acolo, pe malul stâng ca să găsim locații pentru stația de epurare. Ca și sursă de apă am găsit, dar n-a vrut nimeni să vândă teren în apropiere de lac sau coada lacului să amplasăm stația de epurare, pe motiv că pe urmă scade valoare terenului în zonă. A fost multe promisiuni, multe negocieri, multe întârzieri, d-asta s-a întârziat atât de mult cu licitațiile pentru că a trebuit să mergem cu amândouă odată”, explica situația Ion Șandru, directorul Aquabis, în urmă cu doi ani.

Printre cei care au pus bețe în roate operatorului s-ar număra inclusiv Uniunea Comunelor Grănicerești. Se pare că Uniunea a revendicat un drum pe malul stâng, iar reprezentanții acesteia n-au vrut nici în ruptul capului să permită lucrările acolo.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.