In urma unui control efectuat de catre Curtea de Conturi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud (CJAS BN) s-au descoperit mai multe nereguli in ceea ce priveste felul in care au fost eliberate o serie de retete compensate.
Dupa verificari,care trebuie finalizate pana in ianuarie 2012, vinovatii vor fi pusi la plata.

Mai exact, verificarile au scos la lumina faptul ca 973 de pensionari care au venituri de peste 700 de lei au primit medicamente compensate in proportie de 90 la suta, in conditiile in care legea prevede clar ca acestia au dreptul la o compensare de doar 50 de procente.
Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud, Vilhelm Szekely, a declarat ca institutia pe care o conduce face verificari pentru a vedea cine se face vinovat pentru aceasta situatie si cine va plati prejudiciul adus statului.
Conform calculelor facute, prejudiciul creat Ministerului Sanatatii, deocamdata prezumtiv in opinia lui Szekely, se ridica la peste 92.500 de lei.

Prejudiciu de 92.500 de lei

Anul acesta, Curtea de Conturi a efectuat un control la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud, ocazie cu care s-au constatat nereguli in eliberarea medicamentelor in regim compensat.
Potrivit celor declarate de presedintele CJAS BN, Vilhelm Szekely, au fost descoperite retete compensate cu 90 la suta si eliberate ilegal pentru un numar de 973 de pensionari bistriteni.
„Persoanele care au venituri de peste 700 de lei nu pot beneficia de medicamente compensate cu 90 de procente. In aceasta situatie se afla si cei 973 de oameni. Pentru cei care au venituri de peste 700 de lei, plafonul de compensare este de 50 la suta. Astfel, diferenta de 40 de procente a fost decontata necuvenit in situatia de fata si trebuie recuperata”, a explicat seful CJAS BN pentru Gazeta de Bistrita.
Acesta a mai precizat ca valoarea prejudiciului se ridica la nu mai putin de 92.593 lei, iar banii urmeaza sa fie recuperati dupa finalizarea verificarilor si gasirea vinovatilor. Curtea de Conturi a decis ca lucrurile trebuie rezolvate pana la finele lunii ianuarie a anului viitor.

CJAS, pe urmele vinovatilor

Pentru a depista cine se face vinovat pentru intreaga situatie creata, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud a inceput verificarile in acest sens.
„Verificarile sunt in desfasurare, iar cine a gresit va plati. Erorile pot apartine medicilor de familie, dar si farmacistilor sau pensionarilor. Cei din urma ar fi putut sa dea o declaratie mincinoasa la medicul din familie, in care sa nu specifice ca beneficiaza de mai multe drepturi banesti, astfel ca totalul veniturilor sa depaseasca 700 de lei. Ar putea fi greseli si in baza de date cu persoanele asigurate a Casei Judetene de Pensii, de unde provin unele informatii, astfel ca verificam fiecare CNP al persoanelor care au beneficiat de medicamente compensate”, spune presedintele institutiei.
La ora actuala, in judetul Bistrita-Nasaud exista 143 de medici de familie care au contract cu CJAS BN. La 130 dintre acestia s-au gasit nereguli, la unii putine, iar la altii de numarul zecilor. Ramane ca verificarile sa scoata adevarul la lumina, iar vinovatii sa plateasca.

Probleme si in alte judete

Nu doar in judetul nostru exista astfel de probleme. De exemplu, in judetul Botosani, mai multi medici de familie trebuie sa achite Casei Judetene de Asigurari de Sanatate o suma mare de bani deoarece au eliberat medicamente compensate cu 90 la suta unor pacienti cu venituri de peste 700 de lei. Situatia este similara celei din Bistrita-Nasaud.
La Botosani au fost eliberate retete gratuite si compensate si unor persoane care figurau ca internate in spital. Si aici, pentru ca au incalcat legile in vigoare, toti cei vinovati vor avea de scos bani frumosi din buzunar.
Si la Mures au fost descoperite astfel de nereguli. Aproape 200 de pensionari au primit retete compensate cu 90 de procente, desi aveau venituri de peste 700 de lei. Minciuna a avut insa picioare scurte, asa ca, in urma unui control facut de Finante, s-a observat faptul ca aceste persoane aveau si alte venituri.
Multe au fost si cazurile in care medicii de familie au eliberat retete compensate pentru persoane decedate. Potrivit CNSAS, la nivel national, in primul trimestru al anului, medicamente compensate si gratuite au primit aproape 1.400 de morti, iar prejudiciul cauzat se ridica la zeci de mii de lei. Cele mai multe retete eliberate pe numele unor persoane decedate au fost descoperite in Bucuresti – 309, Sibiu – 137, Dolj – 100, Alba – 91, Constanta – 81 si Galati – 75. In Bistrita-Nasaud au fost depistate 11 astfel de cazuri.

Cine beneficiaza de medicamente compensate

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, asiguratii beneficiaza de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%, in functie de lista cu medicamente aprobata de Guvern, care are in componenta mai multe liste.
Astfel, lista A contine pastile de baza de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 90 la suta din pretul de referinta. lista B contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 50 la suta din pretul de referinta si este formata preponderent din medicamente originale, la care se adauga si unele generice.
Lista C este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare suta la suta pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate. Aceasta are trei sectiuni – C1, C2 si C3. Sectiunea C1 cuprinde DCI de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, in regim de compensare suta la suta din pretul de referinta. Sectiunea C2 cuprinde DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc in regim de compensare suta la suta din pretul de decontare. Sectiunea C3 contine medicamentele compensate suta la suta din pretul de referinta de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri, precum si gravide, in tratamentul ambulatoriu.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.