Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a respins acordul de mediu pentru parcările și amenajările exterioare ale stadionului UEFA pregătit în Unirea, lângă TeraPlast Arena. Asta după ce Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a atașat la documentația depusă la APM un certificat de urbanism expirat.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pregătește un stadion la standarde UEFA, situat în Unirea, a doi pași de TeraPlast Arena. Luna trecută, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea acestui stadion, care va avea o capacitate de 12.000 de locuri.

Acest obiectiv va fi realizat practic de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții. Deși CNI se va ocupa de licitație și construcție, se pare că Consiliul Județean a fost responsabil de obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.

Instituția a solicitat emiterea acordului de mediu pentru parcări și amenajarea spațiilor exterioare, însă Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a respins acordul de mediu, pe motiv că certificatul de urbanism expirase până să se pronunțe instituția:

„Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Amenajări exterioare pentru obiectivul de investiții Bază sportivă tip 1 în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud” amplasat în localitatea componentă Unirea, strada Aerodromului, nr. 33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. Motivele care au stat la baza deciziei: certificatul de urbanism expirat (certificatul de urbanism nr. 1437/10.08.2022 din documentație a expirat la data de 10.08.2024); în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, articolul 43, alineatul 1 – În cazul în care titularul proiectului nu pune la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului toate informațiile solicitate în orice moment al procedurii în termenul stabilit de autoritate sau în cel mult doi ani de la data solicitării acestora, solicitarea se respinge”, se arată în decizia APM.

Stadionul de la Bistrița – 64 de milioane de euro!

Costurile estimate pentru acest proiect sunt absolut colosale. Se pare că potrivit primelor estimări, materializarea stadionului de 4 stele UEFA la Bistrița ar costa în jur de 64 de milioane de euro.

Prin proiectul respectiv se prevede o integrare a stadionului în complexul sportiv din apropiere, care este compus momentan din TeraPlast Arena, cu  sală de sport cu spații de cazare, terenuri de sport exterioare, o bază sportivă de tip 1 și o pistă de atletism.

Stadionul va avea o capacitate de 12.388 de locuri și va fi destinat, în principal, disciplinelor fotbal și rugby. Va avea un regim de înălțime: parter + două etaje + etaj tehnic. Durata de proiectare a obiectivului este de 6 luni, iar cea de execuție este de 30 de luni.

Stadionul va fi dotat cu toate instalațiile necesare pentru funcționarea în condiții de exigență UEFA 4. Terenul va avea o suprafață de 67.500 de metri pătrați și include spații verzi, loc de joacă pentru copii, locuri de parcare, alei pietonale și pentru biciclete sau mobilier urban. În fața stadionului ar urma să fie amplasat bustul lui Jean Pădureanu, care a și dat numele vechiului stadion din Parcul Municipal.

TeraPlast Arena a costat mai puțin de jumătate cât înghite stadionul!

Stadionul pe care îl visează autoritățile județene în Unirea vine să completeze sala polivalentă amenajată acolo. TeraPlast Arena a fost inaugurată la mijlocul anului 2022. Aceasta a costat, însă, mai puțin de jumătate cât înghite stadionul UEFA – 27 de milioane de euro.

De tot ce a însemnat amenajarea TeraPlast Arena s-a ocupat constructorul Frasinul. Execuția lucrărilor la sala polivalentă a costat 27 de milioane de euro, sumă suplimentată mai apoi cu încă un milion de euro. Amenajările exterioare, care au inclus parcarea și căile de acces au mai costat 1,7 milioane de euro, costurile fiind suportate din bugetul Consiliului Județean.

A mai fost necesară realizarea canalizării pluviale în zonă, suportată tot din bugetul Consiliului Județean. Realizarea rețelei de canalizare pluvială a mai costat 3 milioane de euro.

Sala Polivalentă, care a primit numele TeraPlast Arena, compania asigurând funcționarea pentru a putea da numele complexului sportiv, are o capacitate de circa 3.000 de locuri, dintre care 2.171 de locuri în tribune, 360 de locuri la peluză, 20 de locuri la masa presei, 18 pentru persoane cu dizabilități și 418 locuri în regim VIP.

Corpul clădirii are o suprafață de 7.350 de metri pătrați, iar suprafața întregului complex sportiv este de 30.166 de metri pătrați, adică în jur de 3 hectare. Complexul sportiv cuprinde și terenuri exterioare de sport, pentru handbal, fotbal, baschet, tenis și o pistă de alergare cu 8 culoare.

A fost ridicată și o clădire anexă, cu toate dotările necesare pentru asigurarea bunei funcționări a terenurilor exterioare. Sala polivalentă are în componență inclusiv un mini-hotel cu 30 de camere, unde se găzduiesc echipele sportive care participă la evenimentele de la Bistrița. În incinta complexului a fost amenajat inclusiv un restaurant.

Stadionul Jean Pădureanu încă așteaptă să fie salvat!

Singurul stadion pe care-l are Bistrița, Jean Pădureanu, situat în Parcul Municipal încă așteaptă să fie salvat sau transformat. Preluarea sa de la lichidatorul Gloriei Bistrița s-a încercat încă de pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu, care a și întocmit o comisie care a participat la mai multe negocieri fără succes.

Și pe vremea fostului primar Ioan Turc s-a bătut pasul pe loc, nereușindu-se preluarea stadionului, deși și fostul edil părea să aibă planuri cu acest obiectiv. Între timp, lucrurile par să se fi clarificat dintr-un singur punct de vedere: Primăria Bistrița trebuie să plătească dacă vrea să aibă în proprietate din nou stadionul Jean Pădureanu, asta deși municipalitatea a fost cea care a dat stadionul clubului Gloria Bistrița.

Actualul primar, Gabriel Lazany are și el planuri cu stadionul municipal, pe care vrea să îl reamenajeze. Proiectul său dedicat stadionului a fost prezentat încă din campania electorală și prevede dărâmarea unei părți din tribune și reamenajarea celeilalte părți a tribunelor.

De asemenea, Lazany își dorește amenajarea unei parcări acolo, a unui loc de promenadă prin spatele stadionului, dar și o scenă unde să se poată ține concerte în aer liber. Primarul vrea ca în 2025 Primăria Bistrița să achiziționeze stadionul de la lichidatorul clubului Gloria Bistrița, cu care, se pare au început deja negocierile.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.