Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud a respins emiterea acordului de mediu pentru exploatarea gazelor naturale la Chiochiș, operate de Romgaz. Potrivit instituției, Romgaz s-ar fi apucat acolo de lucrări fără a deține autorizațiile necesare. Mai mult, Instituția Prefectului a cerut și obținut, în instanță, anularea autorizației de construire și certificatului de urbanism emise de Primăria Chiochiș pentru investițiile Romgaz.

Săptămâna trecută, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a refuzat să emită acordul de mediu pentru Romgaz pentru exploatarea gazelor naturale în comuna Chiochiș:

„În urma analizării documentației depuse, a localizării amplasamentului în planul de urbanism și în raport cu poziția față de arii protejate, zone –tampon, monumente ale naturii, monumente istorice sau arheologice, zone cu restricții de construit, zona costieră, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Menținere instalație tehnologică Sonda 50 Buza Sector județ B-N, lucrări realizate în baza autorizației de construire nr. 09/05.06.2020, anulată prin sentința civilă nr. 386/2021 emisă de către Tribunalul Bistrița-Năsăud, secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal și decizia civilă nr. 956/2022, emisă de Curtea de Apel Cluj, Secția a III-a, Contencios Administrativ și Fiscal”, propus a fi amplasat în localitatea Chiochiș, extravilan, în, comuna Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud”, se arată în decizia Agenției Județene pentru Protecția Mediului, făcută publică pe site-ul oficial.

Se pare că Romgaz s-a ales cu respingerea acordului de mediu, pentru că s-a apucat de lucrări înainte de a cere autorizațiile necesare:

„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele : Conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, Anexa nr. 5, art 5, alin (1) procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost realizate”, mai spune APM.

Instituția Prefectului a cerut în instanță anularea autorizațiilor emise de Primăria Chiochiș

La mijlocul anului 2021, Instituția Prefectului cerea Tribunalului Bistrița-Năsăud să anuleze autorizațiile emise de Primăria Chiochiș în 2019 și respectiv 2020, pentru Romgaz, care se pregătea să extragă gaze naturale pe teritoriul comunei.

În 16. 07. 2021, Instituția Prefectului a cerut la Tribunalul Bistrița-Năsăud anularea actului emis de autoritățile publice locale, respectiv autorizația de construire din 05.06.2020 și certificatul de urbanism din 30.05.2019, emise de Primăria Chiochiș.  Instanța s-a pronunțat câteva luni mai târziu, chiar înainte de Crăciun, în 2021. Judecătorii dau dreptate Instituției Prefectului și anulează autorizația de construire:

„Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul P.J.BN în contradictoriu cu pârâtul P.C. CHIOCHIŞ şi intervenienții forțați ISC şi SNGN ROMGAZ SA.

Anulează Autorizaţia de construire nr. 9 din 05.06.2020 şi Certificatul de Urbanism nr. 12 din 30.05.2019, eliberate de P.c.Chiochiş. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței.

Romgaz nu se lasă și face recurs, dosarul ajungând astfel la Curtea de Apel Cluj, care, în toamna anului trecut menține decizia dată la Bistrița:

„Respinge recursul declarat de SNGN R.SA -S.Tg.Mureş împotriva sentinței civile nr. 385 din 22.12.2021 pronunţată în dosarul nr.1365/112/2021 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă”, este decizia Curții de Apel Cluj.

Romgaz are peste 100 de puncte de exploatare în țară

Romgaz extrage gaze naturale în 121 de puncte din țară. O parte din ele se află pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Astfel, Romgaz are sonde la Delureni și Fânațe, comuna Urmeniș, Hirean (comuna Milaș), Sânicoara, Apatiu, Tentea și Strugureni (comuna Chiochiș), Covrinești și Fântânele (comuna Matei) sau Bungard (comuna Lechința).

În toamna lui 2021, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a prelungit cu 6 ani licența de exploatare pe 12 perimetre concesionate de Romgaz, pentru că producătorul de gaze a găsit resurse suplimentare care merită exploatate.

„SNGN Romgaz SA Mediaș, în calitate de titular al acordurilor petroliere pentru aceste perimetre, a executat operațiuni petroliere pentru aceste perimetre, a executat operațiuni petroliere care au evidențiat volume noi de rezerve de hidrocarburi, solicitând astfel prelungirea duratei de exploatare pentru o perioadă de 6 ani, respectiv pentru perioada Decembrie 2021 – Decembrie 2027,” anunța compani,a în 2021.

Printre perimetrele vizate pentru care s-a prelungit licența de exploatare se numără cel din localitățile Delureni (comuna Urmeniș) și Fântânele (comuna Matei).

Romgaz se aliază cu OMV Petrom pentru a extrage gaze din Marea Neagră

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, extrăgând anual circa 5,5 miliarde de metri cubi de gaze. Statul român deține 70% din acțiunile Romgaz. Grupul are aproape 6.000 de angajați.

Anul trecut, Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 13,3 miliarde de lei, în creștere cu peste 100% față de anul anterior, când era de doar 5,9 miliarde de lei. Profitul net este pentru anul trecut a fost de 2,5 miliarde de lei, în creștere cu 32% față de anul 2021.

Creșterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 124% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producția Romgaz și a celor achiziționate în vederea revânzării, din creșterea veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 313% și a veniturilor consolidate din serviciile de înmagazinare cu 80%.

Luna trecută, Romgaz și OMV Petrom anunțau că vor dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Cele două companii se pregătesc să investească până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care ar urma să genereze o producție de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Se estimează că producția de gaze naturale va începe în 2027. Companiile estimează, astfel, că România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE. Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarile și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, o conductă principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.