Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a dat undă verde Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) necesar obținerii autorizațiilor necesare construirii cloud-ului regional. PUZ-ul schimbă regulile jocului în zonă și vine cu impuneri stricte pentru cei ce vor să construiască în zonă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a început demersurile pentru amenajarea cloud-ului regional, care se va materializa în Unirea, pe strada Aerodromului, în apropierea Sălii Polivalente TeraPlast Arena. Pentru ca acest obiectiv să poată fi construit a fost necesar un Plan Urbanistic Zonal, care tocmai a primit undă verde de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

„Planul Urbanistic Zonal – Construire zonă cu destinație specială, în vederea realizării obiectivului de investiții Cloud Regional Nord-Vest, în municipiul Bistrița, localitatea componentă Unirea, str. Aerodromului, nr. 33, județul Bistrița-Năsăud, nu necesită evaluare de mediu, nu necesită evaluarea adecvată și se adoptă fără aviz de mediu”, este decizia luată luna aceasta de Agenția pentru Protecția Mediului.

Scopul Planului Urbanistic Zonal este de a schimba funcțiunea parcelei respective în zonă cu destinație specială. Terenul studiat prin PUZ are o suprafață totală de 8.500 de metri pătrați, este în intravilan, are folosința actuală – curți construcții și a fost trecut în administrarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Terenul studiat este situate în intravilanul municipiului Bistrița UTR 37, având funcțiunea V2 – subzone spațiilor verzi amenajate cu acces limitat: amenajări sportive baze de agreement, baze sportive conform PUG al municipiului Bistrița, zonă de agrement și recreere, conform PUZ Complex Sportiv Polivalent, terenul este încadrat în UTR 7 Zona Aqualand, centru hipic și patinoar”, se arată în proiectul depus de STS la APM BN.

PUZ-ul vine cu noi stricte de construire

Fiind o zonă cu destinație specială, Planul Urbanistic Zonal vine și cu o serie de condiționări pentru cei ce vor să construiască în zonă, creând un cadru pentru proiectele și activitățile viitoare și stabilind reglementări urbanistice pentru o zonă limitată de amplasamentul studiat.

Prin PUZ-ul studiat se propun: stabilirea funcțiunii zonei, stabilirea indicatorilor urbanistici obligatorii, de utilizare a terenului, realizare de accese carosabile și pietonale, aliniamente obligatorii, distanțe de retragere de la aliniament, echipare edilitară a amplasamentului, reguli cu privire la amplasarea de spații verzi și împrejmuiri, reguli cu privire la păstrarea integrității mediului.

Practic, cei care vor să construiască în zonă vor avea nevoie de avizul Serviciului de Telecomunicații Speciale: „Se va institui o zonă de siguranță, definită de o rază de 1.000 de m, în jurul zonei cu destinație specială. Emiterea autorizației pentru execuția oricărei categorii de lucrări de construire pe parcelele aflate în zona de siguranță, cu înălțime mai mare de 14 m față de cota terenului natural, va fi condiționată de obținerea avizului Serviciului de Telecomunicații Speciale”, se arată în memoriul PUZ.

Cloud-ul Regional se va întinde pe mai bine de 4.000 de metri pătrați și va avea trei etaje. Potrivit documentației Planului Urbanistic Zonal făcute publice pe site-ul Primăriei Bistrița, cloud-ul regional va avea la dispoziție un teren de 8.500 de metri pătrați.

Pe această suprafață de teren va fi ridicată o clădire cu trei etaje și cu o suprafață desfășurată de peste 4.000 de metri pătrați. Pe parcela respectivă vor fi amenajate și locuri de parcare, alei pietonale și auto, iar pe 30% din suprafața totală, mai exact pe 2.550 de metri pătrați va fi amenajat spațiu verde.

Scandal între liderii județeni de la cloud-ul de 60 de mil. euro

Cloud-ul regional va deservi 6 județe: Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Acesta are drept scop asigurarea interoperabilității bazelor de date ale fiecărei instituții.

Cetățenii vor avea acces direct la serviciile publice fără a se mai deplasat la sediul lor, iar instituțiile publice la rândul lor vor comunica între ele și vor avea acces la baza de date comună. Acesta va duce la o reducere serioasă a birocrației.

Se pare că cel care a insistat ca Bistrița-Năsăud să găzduiască acest cloud regional a fost actualul ministru al Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, care l-ar fi convins pe președintele Consiliului Județean Radu Moldovan să „lupte” pentru această investiție, care ajunge la 60 de milioane de euro.

Acordul de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului Regional Nord Vest a fost semnat încă de anul trecut și a precedat niște „lupte” serioase cu autoritățile locale și județene din vecini, mai ales că prima locație unde se vehicula materializarea proiectului era Beclean.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a dat okey-ul pentru acest proiect, care are o valoare de 60 de  milioane de euro și urmează a fi finanțat din fonduri europene. 30 de milioane de euro costă partea de cloud regional, iar 30 de milioane de euro realizarea părții software.

Primarul orașului Cluj-Napoca Emil Boc și președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe ar fi vrut ca proiectul să fie materializat în județul lor. Cei doi au motivat cu faptul că Clujul deja are o bază de IT-iști care pot lucra și se pot folosi de cloud-ul regional.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan miza pe o dezvoltare a acestui domeniu și la Bistrița, odată ce va funcționa cloud-ul regional aici. În ciuda intervențiilor celor doi, care au trimis inclusiv o scrisoare de protest către STS, decizia ca acesta să fie materializat la Bistrița a rămas în picioare.

„Noi nu ne opunem realizării obiectivului. În mod evident nu au argumente. Voi analiza dacă deschid un proces pentru că decizia este absolut ilegală. De acum Clujul nu va mai vota decât în propriul interes. Am trimis o scrisoare de protest împreună cu domnul Boc către STS. Îl avertizez și pe colegii de la Consiliile Județene că sunt într-o ilegalitate votând în afara unui cadru statutar să stabilească astfel de clădiri. Vă dați seama cum va fi să fie centrul IT-ului într-un oraș așa de mic precum Becleanul? Cred că vor schimba locația în municipiul Bistrița. Iată cum o decizie politică trece peste argumentele de logică. Noi nu dorim să oprim venirea banilor în județul respectiv. Vom vedea dacă vom ataca. Voi analiza împreună cu domnul Boc,” a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe, citat de zcj.ro, acum un an.

Cloud-urile regionale vor complete cloud-ul guvernamental, care va reuni într-o „arhitectură informatică sigură și consolidată” instituțiile administrației publice centrale. Această investiție trebuia demarată abia în anul 2026, însă s-a reușit grăbirea sa și începerea procedurilor anul acesta. Momentan, autoritățile centrale se pregătesc pentru licitația publică pentru cloud-ul guvernamental. Pentru acest proiect a fost alocată suma de 560 de milioane de euro, prin PNRR.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.