Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bistriţa-Năsăud, de la centrul local Teaca lucrează în condiţii de neimaginat.
Angajaţii Centrului de la Teaca sunt la un pas de a se îmbolnăvi foarte grav din cauza substanţelor toxice care îşi mai fac simţită prezenţa, substanţe „moştenite” de la fosta unitate fito-sanitară. Şi localnicii sunt îngrijoraţi că sănătatea le-ar putea fi afectată.

Actualul sediu este pe un fost spaţiu al Unităţii Fitosanitare Bistriţa, preluat în 2008 printr-o Hotărâre de Guvern. Nu este finalizată încălzirea, nu sunt sobe, nu este gaz. În centrul APIA de la Teaca, încălzirea se face cu radiatoare electrice, iar costurile pentru plata energiei electrice ajunge la circa 700-800 de lei pe lună. Aici nu este canalizare şi nici măcar un grup sanitar. O parte din construcţia actuală este pe spaţiul vechiului depozit fitosanitar, unde au fost depozitate substanţe toxice, a fost atelier de reparat pompe de stropit, cu care se făceau tratamentele în livezi, şi unde se mai simte încă mirosul substanţelor toxice.

Salariaţii APIA Teaca sunt total nemulţumiţi de condiţiile de lucru

Cei care lucrează în acest punct de lucru al APIA Bistriţa-Năsăud spun că în aceste condiţii (un sediu care are perete comun cu un fost depozit de substanţe toxice) nu se poate lucra. „Ne doare capul în permanenţă, mirosul este insuportabil, avem ameţeli, senzaţii de oboseală şi chiar de leşin” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, un funcţionar de la Central local din Teaca. Aceasta nu este singura problemă! În perioada în care se depun actele pentru anumite subvenţii fluxul de oameni este foarte mare, iar funcţionarii trebuie să îi deservească în cele două birouri, care au o suprafaţă utilă de circa 12 mp. În fiecare birou lucrează patru angajaţi, uneori chiar şi 12( atunci când sunt prezenţi şi inginerii de la camerele agricole). În plus, angajaţii APIA Teaca spun că au nevoie şi de tehnică de calcul (calculatoare, imprimante) şi trebuie să folosească hărţi în format mare, ceea ce reduce şi mai mult spaţiul de lucru. Dar, aşa cum spunea un funcţionar de aici, „toate ca toate,astea vin şi trec, dar cu riscul nostru de a ne îmbolnăvi cum rămâne? Cine ne plăteşte sănătatea?”. Este de remarcat şi faptul că cei care lucrează în instituţia de la Teaca, neavând un grup sanitar, îşi fac nevoile pe unde apucă. Mai exact, în spatele fostului depozit de substanţe fitosanitare.

Magazin alimentar, situat la aproximativ 30 de metri de fostul depozit fitosanitar

Localnicii din zonă se plâng de faptul că acest depozit nu este demolat, că şi ei au probleme respiratorii, stări de greaţă, mai ales vara. Aceştia spun că este şi mai alarmant faptul că în curtea în care îşi are sediul central local APIA funcţionează şi un magazin alimentar. Dar, cum celelalte unităţi de alimentaţie public sunt la distanţă mare, nu au altă soluţie şi trebuie să-şi procure alimentele necesare de la un magazine situate lângă o adevărată sursă toxică.

Nici Ioan Borş nu este străin de situaţie

Directorul coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, spune că situaţia de la Centru local APIA Teaca îi este cunoscută, dar că situaţia nu este tocmai simplă. Acesta mai menţionează că nu a primit nicio sesizare în acest sens, iar instituţia pe care o coordonează nu dispune de fondurile necesare pentru anihilarea acestor deşeuri.
“După câte ştiu eu, la Teaca au fost depistate substanţe toxice neidentificate, dar nu avem aparatura necesară pentru a stabili clar care este natura acestora”, susţine Ioan Borş.

Emil Scurtu vrea un nou sediu

Directorul coordonator al Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud (APIA BN), Emil Scurtu, spune că terenul necesar pentru construirea unui nou sediu există încă din primăvara anului 2008, dar mai trebuie finanţare pentru ca acesta să devină realitate. În vederea atingerii acestui obiectiv, Scurtu a precizat că ar fi necesar circa 850.000 de lei – sumă prevăzută de altfel în lista de solicitare – şi în cadrul ultimei întruniri a Colegiului Prefectural, săptămâna trecută.
Actualul şef al APIA Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că, după ce a revenit la conducerea agenţiei (funcţie din care a fost schimbat în iunie 2008), a reluat demersurile pentru că, susţine acesta, în intervalul de timp în care nu a deţinut această funcţie nu s-a făcut nimic în acest sens, şi a trimis sesizări inclusiv la APIA Bucureşti. Şeful instituţiei spune că această problemă a semnalat-o presei pentru a putea fi ajutat în obţinerea finanţării.
„Oamenii de acolo se pot îmbolnăvi, nu s-a făcut o analiză de mediu. Acolo sunt, totuşi şapte oameni de execuţie şi un şef de centru. Deci colegii au reclamat că nu pot lucra din cauza mirosului, mai ales vara pentru că substanţele sunt volatile. Noi, în anii trecuţi, când am mai fost eu la conducerea APIA Bistriţa-Năsăud, am făcut demersurile cu Primăria Teaca şi am obţinut aprobarea pentru 1.000 mp care sunt în spatele clădirii primăriei. Acolo există acces la reţeaua de gaz, la cea de apă, la reţeaua electrică, plus celelalte servicii, în special canalizare şi ce mai este necesar unei instituţii publice. Singura soluţie ar fi alocarea de fonduri de la Consiliul Judeţean.” a mai declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Emil Scurtu, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Primăria Teaca dă, dar nu bagă în traistă

Pentru construcţia unui nou sediu s-a ajuns, conform declaraţiilor lui Emil Scurtu, până în faza studiului de fezabilitate, iar acesta a fost plătit. În plus, Primăria Teaca a dat în folosinţă agenţiei acest teren, în suprafaţă de 1000 mp, fără a solicita bani celor de la APIA. Exista posibilitatea ca centrul local de la Teaca să fie mutat într-o altă comună, însă nicio primărie nu a oferit teren pentru construcţia unui nou imobil.

Soluţia prefectului Cristian Florian

Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, i-a invitat la consultări pe şefii deconcentratelor, pentru ca aceştia să expună punctual problemele cu care se confruntă instituţiile pe care le conduc .
„Vom pune cu simţ de răspundere în aplicare programul de guvernare. Am hotărât, împreună cu domnul subprefect (n. r. – Ioan Păun), să ne întâlnim cu şefii deconcentratelor pentru a analiza problemele cu care se confruntă. Când vom ajunge la APIA, cu siguranţă că vom lua în discuţie şi situaţia Centrului local de la Teaca”, a mai precizat pentru Gazeta de Bistriţa Cristian Florian

Până una-alta, alţii promit, unii fac demersuri, iar cei care lucrează cu adevărat trebuie să se mulţumească cu… mirosul şi riscul de a se îmbolnăvi. Că, de!, aşa-i în ţărişoara noastră scumpă. România, trezeşte-te! Sau, în cazul de faţă, îmbolnăveşte-te! Oricum, nimănui nu o să-i pese!

Raimond Petruţ

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.