Deputatul PNL, Ioan Oltean care face parte din Comisia de Codului electoral, consideră că Dreptul de a vota este un drept fundamental al fiecărui cetățean, indiferent dacă la momentul votului se află în țara sa sau în străinătate, și face un apel către toți parlamentarii, indiferent dacă sunt din partea puterii sau din partea opoziției, de a susține proiectul Partidului Național Liberal în ceea ce privește votul prin corespondență.

„Alegerile prezidențiale de anul trecut au reprezentat un semnal pentru întreaga clasă politică din România asupra carențelor sistemului electoral și al necesității stringente de modernizare legislativă care să răspundă noilor nevoi ale societății. Erorile birocratice, reaua voință a guvernului PSD, proasta organizare a alegerilor, umilința la care au fost supuși românii din străinătate, toate acestea pot fi contracarate în primul rând prin și cu ajutorul legii. Atunci când o lege este depășită de realitate, când nu mai răspunde nevoilor cetățenilor, este obligația Parlamentului de a o schimba, de a căuta o soluție mai bună, mai adaptată societății. Societatea este în continuă schimbare, într-un neîncetat proces de evoluție și modernizare și, de aceea, însăși democrația devine o continuă cucerire de noi drepturi și libertăți.

Dreptul de a vota este un drept fundamental al fiecărui cetățean, indiferent dacă la momentul votului se află în țara sa sau în străinătate, dacă are sau nu reședința permanentă în alt stat. Respectarea acestui drept este o dovadă că statul își respectă toți cetățenii și îi tratează pe toți în mod egal în exercitarea dreptului de vot.

Problemele întâmpinate de românii din străinătate la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut au motivat și mai tare reforma electorală atât de necesara pentru România, dar această reformă trebuie să își găsească o finalitate printr-un cadru legislativ adaptat cerințelor societății. Încăpățânarea de a vota a românilor așezați la cozi interminabile la alegerile prezidențiale de anul trecut a fost o lecție importantă dată guvernului și un semnal de alarmă pentru legislativ, de a căuta și propune prin lege metode de vot alternative, care să faciliteze procesul electoral. Reforma electorală începută de românii din diaspora trebuie să se încheie în Parlament, prin adoptarea celei mai bune și mai avantajoase variante pentru toți cetățenii acestei țări. Acesta este și motivul pentru care Partidul Național Liberal a avut o serie de întâlniri cu asociațiile românilor din diaspora, pentru a găsi împreună cu cei direct implicați, mecanismele de vot cele mai potrivite prin care să ne asigurăm că fiecare cetățean care locuiește în străinătate și dorește să voteze, să o poataăface. Alegerile nu se organizează pentru politicieni ci pentru oameni, iar acest lucru trebuie să fie acceptat de toate partidele, indiferent de culoarea lor politică. Prezența la sectțile de vot nu este un calcul politic, nu trebuie să răspundă nevoilor electorale de moment ale unui partid sau ale altuia. Accesul cât mai bun la centrele de votare și o prezență cât mai mare la vot înseamnă normalitate în democrație. Niciun cetățean nu trebuie să mai fie uitat, umilit sau ignorat din motive de birocrație sau din motive politico-electorale. Dreptul fiecăruia la vot înseamnă în primul rând garantarea drepturilor și libertăților fiecăruia dintre cetățenii acestei țări.

Votul prin corespondență, susținut de parlamentarii PNL, reprezintă accesul rapid la vot pentru toți cetățenii români din străinătate și o soluție corectă și responsabilă pentru toți cei care doresc să își exercite dreptul de vot, oriunde s-ar afla. Discuțiile pe care PNL le-a avut cu reprezentanții Diasporei au ca scop transformarea respectării dreptului de a vota în realitate legislativă. Este un subiect complex și tocmai de aceea Partidul Național Liberal dorește să lucreze direct cu cei implicați, pentru a acoperi toate aspectele legate de modalitățile specifice de exercitare a dreptului de a vota, iar răspunsul Diasporei a fost unul prompt și care se concretizează într-un proiect pe care urmează să îl prezentăm Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral.

Respectul față de cetățean și față de drepturile lui nu se oprește la granițele țării. Este datoria statului român să se asigure că fiecare cetățean care dorește să voteze poate face acest lucru, într-un mod cât mai simplu și mai puțin costisitor, indiferent dacă este vorba de cetățenii aflați în țară sau în străinătate. Se poate vota prin corespondență în: Austria, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Slovacia, Spania, Belgia, Estonia, Franța, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia și Suedia. Votul prin procură este reglementat în Belgia, Franța, Marea Britanie, Olanda și Suedia. În Estonia, Franța și Olanda se poate vota electronic. Partidul Național Liberal își propune să promoveze o legislație electorală modernă și deschisă spre nevoile democrației secolului XXI, în acord cu necesitățile cetățenilor.

În încheiere, aș dori să fac un apel către toți parlamentarii, indiferent dacă sunt din partea puterii sau din partea opoziției, de a susține proiectul Partidului Național Liberal în ceea ce privește votul prin corespondență, pentru că problema Diasporei este una care ne privește pe toți, indiferent de culoarea politică, și ceea ce trebuie să urmărim în demersurile noastre parlamentare este să rezolvăm aceste probleme ale Diasporei și să asigurăm respectarea drepturilor cetățenilor români din străinătate. În luna ianuarie a acestui an, consultările de la Palatul Cotroceni cu domnul președinte Klaus Iohannis, au demonstrat că există voință politică și s-a ajuns la un consens teoretic în ceea ce privește organizarea votului în Diaspora. Avem acum ocazia de a transpune în fapte buna intentțe a tuturor partidelor de pe scena politică, prin susținea proiectului votului prin corespondență initțat de Partidul Național Liberal și construit împreună cu reprezentanții Diasporei”, precizează Oltean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.