După exact un an de la darea în folosinţă, Căminul Cultural din Sigmir, localitate componentă a municipiului Bistriţa, are probleme serioase în zilele cu precipitaţii. Din cauză că acoperişul nu a fost executat aşa cum ar fi trebuit, apa de ploaie ajunge în podul clădirii şi inundă tavanul

Vinovat de lucrările de proastă calitate este executantul, mai precis SC Lucicor SRL, firma care a câştigat licitaţia organizată de primăria Bistriţa pentru atribuirea contractului de execuţie… Firma de care facem vorbire nu este decât faţadă, întrucât executantul este de fapt SC Laryluc SRL, una dintre firmele prietene ale municipalităţii bistriţene. Obiectivul de la Sigmir a înghiţit aproximativ 1,4 milioane lei.

 

 

În ultimii ani, sumele de bani cheltuite pe lucrări de reabilitare sau reparaţii capitale sunt foarte mari. În schimb, calitatea lucrărilor este una îndoielnică în multe cazuri, dar culmea, aceste deficienţe scapă din vedere celor care efectuează recepţiile lucrărilor la obiectivele respective.

Un astfel de caz este şi Căminul Cultural din localitatea componentă a municipiului Bistriţa, Sigmir, unde Primăria a investit de la bugetul local circa 1,4 milioane lei. Obiectivul, care mai nou este numit casă de cultură, a fost refăcut din temelii, numai că de la darea în folosinţă s-au depistat mici… scăpări. Ultima este proasta execuţie a şarpantei clădirii, pe unde apa de ploaie se scurge, ajungând la tavan.

 

Reprezentantul sătesc reclamă

 

Din cauza stării deplorabile în care s-a aflat clădirea, fiind foarte veche, aceasta a trebuit demolată şi refăcută din temelie. Pe lângă lucrările de construcţie propriu-zise, căminul cultural ar fi trebuit dotat cu toate utilităţile necesare.

După ce investiţia a fost finalizată şi recepţionată, dar şi inaugurată cu mare fast anul trecut spre sfârşitul campaniei electorale pentru alegerile locale şi din cămin cultural a fost transformat în casă de cultură, s-au constatat o serie de deficienţe. Reprezentantul localităţii componente Sigmir, Gavrilă Gavrilaş, a adus respectivele probleme la cunoştinţa municipalităţii bistriţene şi consilierilor locali, într-o şedinţă ordinară a legislativului local din luna februarie anul acesta.

„O problemă cu, Casa de cultură – mulţumim, o avem, e frumoasă, dar probabil s-a greşit, sau s-a uitat, am vrut s-o închiriem, chiar am găsit chiriaşi jos (n. r. – demisol) – un bar – dar nu are apă. Au pus calorifere, e căldură, dar nu este o chiuvetă – când a venit omul a dat din umeri, păi nu ştiu, s-a uitat, ce s-a întâmplat, nu ştiu”, a spus Gavrilaş.

Soluţia primarului Ovidiu Creţu a fost una ciudată: cine vrea să închirieze spaţiul respectiv nu are decât să-şi introducă singur apa, cu menţiunea că respectivele costuri îi vor fi scăzute din plata chiriei lunare.

La patru luni distanţă după acest semnal de alarmă, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Bistriţa, din luna iunie, Gavrilă Gavrilaş semnalează altă problemă legată de aşa numita casă de cultură din Sigmir – plouă prin acoperiş.

„Avem o problemă în Sigmir la Căminul Cultural. Acolo sunt probleme când plouă, apa ajunge în pod. Ar trebui discutat cu constructorul şi ar trebui reparat totul”, a afirmat reprezentantul sătesc din Sigmir.

Legat de această problemă, primarul Bistriţei a dat asigurări că totul va fi remediat de constructor, fiindcă lucrarea este încă în garanţie.

 

În scripte, câştigător e Lucicor, primarul spune că e Laryluc

 

Interesant este însă cine este firma care a executat această lucrare de la Sigmir. În acte, ca şi pe panoul pe care sunt afişate datele investiţiei, este vorba de SC Lucicor Prod SRL. În fapt, dacă este să ne luăm după declaraţiile primarului Ovidiu Creţu date mass media bistriţene când încă obiectivul nu era finalizat, firma care a executat lucrările este de fapt SC Laryluc Prod SRL. În toată această poveste există un numitor comun: Buduşan Lucreţia, unul dintre acţionarii SC Lucicor Prod SRL, care este acţionar şi la cealaltă societate – Laryluc Prod, pe care de fapt a numit-o drept executant primarul Ovidiu Creţu.

Un alt aspect deosebit de interesant este data la care SC Lucicor Prod a obţinut autorizaţia de construire în raport cu data la care a avut loc licitaţia pentru contractul de lucrări de execuţie a acestui obiectiv de la Sigmir. Potrivit datelor postate pe SEAP, anunţul pentru această licitaţie a fost publicat pe data de 1 noiembrie 2010, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor şi deschiderea acestora era pe data de 16 noiembrie. În schimb, autorizaţia de construire obţinută de SC Lucicor SRL pentru căminul din Sigmir este datată 8 noiembrie 2010, cu nr. 1042, conform datelor înscrise pe panoul de afişaj al lucrărilor. În concluzie, autorizaţia de construire a fost obţinută cu opt zile înainte de deschiderea ofertelor.

Conform datelor postate pe SEAP, investiţia a fost estimată la 1.366.820 lei, fără TVA.

 

Laryluc, abonată la banii publici

 

Laryluc Prod SRL este una dintre firmele cu care administraţia Creţu a colaborat în ultimii ani, firma accesând licitaţii importante pentru lucrări în cadrul proiectului de modernizare şi consolidare a clădirii în care funcţionează clasele I – IV ale Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, dar şi la reabilitarea şi modernizarea Grupului Şcolar Forestier. În urma acestor lucrări, Laryluc Prod a încasat de la municipalitate peste două milioane de lei.

SC Laryluc Prod SRL are ca obiect de activitate lucrări de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar potrivit ultimului bilanţ din 2011, postat pe listafirme.ro societatea a avut o cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei, datorii de circa 850.000 lei şi un profit de 17.933 lei.

Cealaltă firmă, SC Lucicor Prod SRL, la care Buduşan Lucreţia este unul dintre asociaţi, a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de peste 3,4 milioane lei, are datorii de peste 583.000 lei, iar profitul s-a ridicat la suma de 34.871 lei.

Printre alte contracte câştigate de SC Lucicor pe bani publici în judeţul Bistriţa-Năsăud, se numără şi lucrările de reabilitare a grupurilor sanitare de la Spitalul Judeţean, în toamna anului trecut. Valoarea contractului a fost estimat la 4,5 milioane lei (fără TVA), iar SC Lucicor Prod SRL a câştigat licitaţia cu o ofertă de 2.985.628,92 lei, fără TVA.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.