După ce în 2021, Ocolul Silvic Telciu a fost în centrul unui scandal cu iz penal, Garda Forestieră descoperind de la arbori tăiați ilegal la procese verbale cu date nereale, 2022 aduce noi rețineri, pentru noi infracțiuni. Au ajuns după gratii, ce-i drept doar pentru 24 de ore, doi bărbați din Telcișor, acuzați că au falsificat actele aferente unui transport de lemne.
Săptămâna trecută, doi bărbați din Telcișor au fost reținuți pentru 24 de ore, acuzați de fals informatic. Faptele penale identificate sunt însă „proaspete”. Implicați ar fi un transportator de lemn și un angajat al Ocolului Silvic Telciu, ambii din Telcișor.
Din investigațiile polițiștilor reiese faptul că în 13 septembrie, un bărbat de 46 de ani din Telcișor, care avea calitatea de transportator profesionist, ar fi transportat aproximativ 10 metri cubi de material lemnos, provenit dintr-o partidă destinată nevoilor locale ale cetățenilor din comuna Telciu.
„Materialul lemnos ar fi fost comercializat în comuna Șieu Ordorhei, pentru suma de 5.000 de lei. Pentru a ascunde proveniența materialului lemnos și pentru a putea fi comercializat, un alt bărbat de 36 de ani din Telcișor, angajat în cadrul Ocolului Silvic Telciu, i-ar fi eliberat, în fals, documente de însoțire a materialului lemnos”, precizează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior judecătorii au hotărât ca aceștia să fie cercetați, în continuare, sub control judiciar pentru 60 de zile.
„Buchet” de infracțiuni descoperite în 2021 la OC Telciu
Povestea transportatorului de lemne și a angajatului de la Ocolul Silvic Telciu nu pare greu de crezut, mai ales că entitatea a fost în centrul unui scandal care a ajuns inclusiv la Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, anul trecut.
Anul trecut, Garda Forestieră a găzit nereguli în 10 din cele 16 cantoane administrate de Ocolul Silvic Telciu. De la arbori tăiați ilegal, la procese verbale care conțin date nereale sau arbori marcați, tăiați și lăsați în pădure după finalizarea exploatării. În urma controalelor, 6 firme au rămas fără licențele de exploatare, au fost confiscate două ciocane de marcat și s-au deschis 4 dosare de cercetare penală.
La scurt timp după ce Garda Forestieră făcea publice rezultatele controalelor, Ocolul Silvic Telciu era călcat de mascați. 5 persoane au fost reținute cu acea ocazie, în urma celor 25 de percheziții care au avut loc la sediul ocolului, dar și la sediile unor firme de exploatarea lemnului și domiciliile unor persoane fizice.
Dosarul vizează infracțiunile: constituirea unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Prejudiciul estimat de oamenii legii ajunge la 600.000 de lei. Ulterior, în urma perchezițiilor, au fost descoperite noi posibile infracțiuni: nerespectarea regimului armelor și munițiilor și deținerea de alcool și tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.
În urma perchezițiilor, polițiștii au confiscat peste jumătate de milion de lei, aproape 10.000 de euro, aproape 300 de pachete cu țigări, trofee de vânătoare și muniție, precum și o cantitate impresionantă de alcool deținut ilegal.
„În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor, 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline, dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, documente și înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare”, precizau oamenii legii.
Cercetările au scos în evidență faptul că din 2019 și până în toamna lui 2021, în urma unor înțelegeri prealabile, angajații ocolului silvic și administratorii unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Ar fi pusă în valoare și exploatată, ilegal, masă lemnoasă de peste 600.000 de lei.
Personalul silvic cu atribuții de control din cadrul ocolului silvic, ar fi întocmit documente neconforme cu realitate, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal și omise alte nereguli, fără a fi constatate, de exemplu, tăierile ilegale din pachetele exploatate.
Cum a scăpat Ocolul Silvic Telciu basma curată la Judecătoria Năsăud
Parte dintre infracțiunile identificate la Ocolul Silvic Telciu au ajuns în fața judecătorilor de la Năsăud. Nu mai puțin de 14 dosare au fost înregistrate anul acesta la Judecătoria Năsăud.
Mai toate au în centru „confirmare renunțare urmărire penală”, semn că procurorii nu au reușit să își facă treaba corespunzător și să adune dovezile necesare unei trimiteri în judecată.
Unul dintre dosare a fost înregistrat în mai anul în curs, cererea fiind făcută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, care cerea renunțarea la urmărirea penală, comisă de autori necunoscuți, având ca obiect infracțiunea de tăiere ilegală de arbori.
La finalul lunii aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătora Năsăud înaintează patru cereri similară, infracțiunea fiind tot de tăiere fără drept de arbori, comisă tot de „autori necunoscuți”.
Tot în aprilie, Ocolul Silvic Comunal Telciu apelează la instanță, pentru a anula o amendă primită de la Garda Forestieră Cluj, în primăvara acestui an. Judecătorii năsăudeni resping ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de ocolul silvic.
În luna septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud mai înregistrează două astfel de cereri, iar în august alta. Ultima, înregistrată în august încă nu a fost soluționată de către judecători.
În iulie au fost înregistrate alte două cereri similare, una dintre ele primind aprobarea judecătorilor. În iunie se înregistrează două cereri similare și apare pentru prima dată, pe lângă Ocolul Silvic Telciu, și un suspect. Judecătoria Năsăud admite cererea formulată de Parchet și constată renunțarea a urmărirea penală pentru tăierea fără drept de arbori. În luna octombrie a urmat o cerere similară, aprobată deja de către judecătorii năsăudeni.
De curând s-a pregătit schimbarea lui Luca Pupeză din fruntea Ocolului Silvic Telciu, pe motiv de pensionare. Manevra, făcută de Consiliul Local al comunei Telciu nu a fost lipsită de scandal, miza fiind mare.
Se pare că a fost votat în CL ca „succesor” Vasile Pupeză, rudă cu fostul șef de ocol și cercetat penal în dosarul instrumentat încă de anul trecut. În prima fază, CL Telciu a încercat organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, însă în cele din urmă au ales calea numirii, pe motiv că legea ar fi ambiguă și ar prevedea numirea șefului de ocol și nu ocuparea postului prin concurs.