Anul care trece a adus disparitia celor mai temuti dictatori

Pe langa multele evenimente politice si economice survenite in incercarea de a gasi o solutie la criza economica, anul 2011 a fost marcat si de trecerea in nefiinta a unora dintre cei mai temuti si longevivi dictatori ramasi in functie. Fie ca ne referim la Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi sau la Kim Jung-Il, moartea acestor personalitati va marca nu doar viitorul natiunilor pe care le-au condus, ci si intregul raport geopolitic mondial.

Anul 2011, anul mortii dictatorilor

Agentia americana Associated Press (AP) a publicat si in acest an o lista a celor mai importante stiri votate de catre cititori in urma unui sondaj. Chiar daca tsunami-ul din Japonia a ingrozit o lume intreaga, americanii au considerat ca cel mai important eveniment al anului a fost reprezentat de moartea celui mai cautat terorist din lume, Osama bin Laden. "A fost cel mai cautat terorist al lumii pentru aproape zece ani, de cand discipolii sai din cadrul al-Qaida au lansat atacurile din 11 septembrie 2001. Cursa de urmarire lunga si frustranta a luat sfarsit in mai 2011, cand un elicopter a atacat resedinta din Pakistan a lui bin Laden. Teroristul a fost impuscat, iar trupul sau a fost aruncat in mare", descrie AP cel mai important eveniment al anului 2011. Chiar daca moartea acestuia a fost intens aclamata si prezentata ca un succes al serviciilor secrete americane, insusi presedintele Barack Obama anuntand ca inamicul numarul unul al americanilor a fost inlaturat, disparitia acestuia avea sa fie doar prima dintr-o serie de evenimente care urmau sa schimbe lumea.  

Denumit generic de catre jurnalisti drept “Primavara araba”,  valul de demonstratii si violente care a zguduit lumea araba  a dus la rasturnarea mai multor guverne si regimuri.
Inceputa cu demonstratiile din Tunisia, care s-au extins rapid in Egipt, Libia, Siria, Bahrain si Yemen, “primavara araba” a culminat cu inlaturarea de la putere a primului ministru egiptean Hosni Mubarak si asasinarea dictatorului libanez Muammar Gaddafi.

Supranumit “Faraonul modern al Egiptului”, Hosni Mubarak, in varsta de 83 de ani, a fost pus sub acuzare, impreuna cu cei doi fii, pentru acte de coruptie din timpul in care a fost la putere si pentru reprimarea revoltei populare din perioada ianuarie – februarie 2011, soldata oficial cu 850 de morti. In urma unor indelungi proteste, Hosni Mubarak a demisionat la data de 11 februarie 2011, punand astfel capat unei adevarate domnii de mai bine de 30 de ani. In timp ce opinia publica internationala l-a acuzat mereu ca si-a zdrobit opozitia politica pentru a-si asigura continuitatea la putere, pana si cei mai inversunati adversari ai acestuia nu au putut sa nu remarce faptul ca a stiut sa consolideze relatiile cu occidentul in interesul tarii sale. Chiar daca in decursul carierei sale a supravietuit mai multor tentative de asasinat, liderul egiptean Hosni Mubarak a decedat la data de 24 octombrie anul curent pe patul unui spital in urma unui infarct.  

Daca liderul egiptean si-a gasit sfarsitul intr-un mod relativ pasnic, nu acelasi lucru se poate spune despre cel care a condus timp de 40 de ani Libia, dictatorul Muammar Gaddafi. Chiar daca a “domnit” cu o mana de fier timp de 42 de ani, cele opt luni de revolta populara, sprijinita de o interventie a NATO,  Muammar Gaddafi a fost constrans sa fuga in luna august, dupa ce capitala Tripoli a fost preluata de Consiliul National de Tranzitie (CNT). La 69 de ani, Gaddafi, cel mai vechi lider arab si african, a continuat pana in ultimul ceas sa lanseze apeluri la ‘rezistenta’ impotriva ‘cruciatilor’ occidentali. El a facut de asemenea apel la victorie impotriva ‘insurgentilor’, care ar fi avut, potrivit lui, legaturi cu reteaua terorista al-Qaida si pe care i-a denumit ‘sobolani’. Fostul lider libian Muammar Gaddafi si-a gasit sfarsitul in urma unei rani de glont la cap, provocata in urma unui schimb de focuri la data de 20 octombrie 2011 in Sirt, orasul sau natal.
La data de 17 decembrie, dictatorul nord-coreean Kim Jong-Il murea in urma unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace" in trenul sau, in cursul uneia dintre traditionalele sale deplasari pentru “a de sfaturi pe teren”. Nascut la 16 februarie 1942, liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), Kim Jong-Il a condus Coreea de Nord cu o mana de fier incepand cu anul 1994. El a fost presedintele Comisiei Nationale de Aparare, secretar general al Partidului Muncitoresc din Coreea, partidul de guvernamant din 1948, si comandantul suprem al Armatei Populare Coreene. In aprilie 2009, Constitutia Coreei de Nord a fost modificata, iar Kim Jong Il a fost numit "lider suprem". Precum in cazul altor dictatori, Kim Jong-Il se bucura de fanatismul a mase intregi din populatie, un eveniment exemplificator in acest sens fiind momentul in care televiziunea de stat coreeana. Imediat dupa oficializarea decesului, o prezentatoare imbracata in negru a televiziunii anunta, cu lacrimi in ochi, ca liderul Kim, numit "conducatorul iubit", a murit.

Averile si succesorii la putere ai fostilor dictatori

Cel mai temut terorist al planetei, Osama bin Laden,  s-a nascut in orasul Jeddah Arabia Saudita in 1957, fiind al 17-lea din cei 52 de copii ai lui Mohamed bin Laden, un antreprenor multimilionar responsabil cu construirea a 80% din soselele din Arabia Saudita. Moartea tatalui sau intr-un accident de elicopter, in 1968, i-a adus tanarului o avere de cateva milioane de dolari. De-a lungul timpului, averea lui Osama bin Laden, a sportit considerabil datorita investitiilor profitabile pe care acesta le facea in intreaga lume, permitandu-i acestuia sa finanteze si sa controleze o serie in continua miscare de aliante militante transnationale prin reteaua sa al-Qaida. Uciderea lui Bin Laden de catre armata americana a lasat un vid de putere in randul al-Qaida, multi speculand cine va deveni noul lider al organizatiei teroriste si va continua jihadul, “razboiul sfant”.
Potrivit expertilor din cadrul serviciilor de securitate americane, regulamentul intern al retelei al-Qaida prevede ca adjunctul lui bin Laden, Ayman al Zawahiri, devine automat lider interimar. Mary Habeck, fost expert in consiliul de securitatea american declara faptul urmatoarele "Comandantii de rang inalt ai al-Qaida au facut un juramant de loialitate fata de Osama bin Laden, dar acesta nu este transferabil". Intr-o inregistrare video difuzata imediat dupa uciderea lui Osama bin Laden, Azman al Zawahiri declara despre fostul lider terorist faptul ca "oamenii nu stiu ca acest barbat era sensibil, bland, prietenos, cu sentimente rafinate, chiar daca viata era grea".
Atat in cazul lui Osama bin Laden, cat si in cel al celorlalti lideri morti anul acesta, este foarte greu de estimata averea pe care acestia o detineau sau limitele puterii pe care o exercitau. Chiar daca  dictatorul libian Muammar Gaddafi il caracteriza pe Hosni Mubarak ca fiind un om modest care nu iesea cu nimic deosebit in evidenta, au existat mereu voci care sustineau contrarul. “Il cunosc pe Hosni Mubarak, un om sarac, modest care va iubeste", declara Muammar Gaddafi intr-o inregistrare video difuzata de televiziunea libiana cu ocazia aniversarii loviturii de stat din 1952 din Egipt. "In loc de a fi umilit, Hosni Mubarak trebuie elogiat", continua acesta.  

Chiar daca Gaddafi il numea pe Mubarak un “om sarac”, o parte a presei internationale ii numea pe acesta drept cel mai bogat om din Egipt si poate chiar din lume. Conform unei anchete publicate in presa britanica, Hosni Mubarak i-ar intrece pe mexicanul Carlos Slim Helu sau pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, estimandu-i acestuia averea la peste 70 de miliarde de euro. Jurnalistii britanici ii fondeaza prezumtiile pe faptul ca Hosni Mubarak ar fi perceput pe toata perioada in care a fost la putere o taxa de joint-venture, care putea ajunge pana la 20%, tuturor oamenilor de afaceri care voiau sa investeasca in Egipt. Mergand pe aceasta metoda de imbogatire tipica dictatorilor, Mubarak si familia sa a reusit sa obtina participatii la toate companiile detinute de stat sau militare, iar chiar daca nu aparea in topurile revistelor de specialitate gen Forbes, acesta detinea nenumarate proprietati imobiliare in Franta si Marea Britanie, precum si conturi in diverse banci elvetiene si engleze.
Si despre Muammar Gaddafi au existat voci care au sustinut ca ar fi cel mai bogat om al lumii. Daca ar fi sa dam crezanie datelor publicatiei The Los Angeles Times, Muammar Gaddafi, ar fi strans o avere de circa 200 de miliarde de dolari, avere plasata in investitii la nivel global, ceea ce l-ar fi indreptatit sa-l numeasca pe prietenul sau Mubarak  un “om sarac”.  Cu toate ca este greu de estimat averea fostului lider libian,  din primele informatii, in cei 42 de ani de putere, Gaddafi a acumulat o avere de 37 de miliarde de dolari, investiti in America, mai mult de 30 de miliarde de dolari in Europa si China si, conform oficialilor libieni citati de Los Angeles Times, alte zeci de miliarde din afaceri internationale.

Nici cel supranumit “Tata al Natiunii” nu statea rau la capitolul finante personale. Imediat dupa moartea lui Kim Jong-Il, din cauza temerilor unei eventuale instabilitati politice in zona, bursele din regiune au scazut. In dimineata anuntului mortii, indicele Kospi din Coreea de Sud a pierdut 4,1 procente, iar bursa din Shanghai a scazut cu 2,6 procente. Pietele financiare din Hong Kong si Japonia au inregistrat si ele pierderi de 2,5, respectiv 1,1 procente. Conform mai multor surse, la momentul decesului averea lui Kim Jong-Il era estimata la circa 4 miliarde de dolari, in timp ce venitul mediu al unui nord-coreean este de 75 de dolari pe luna. Succesorul sau desemnat, Kim Jong Un, ales doar pentru ca este primul fiu, a comis greseala de a incerca sa ajunga la Disneyland, in Japonia, cu un pasaport fals, a fost special "antrenat", in ultimii ani, sa se inscrie perfect in linia trasata de bunicul si tatal sau. Desi este scolit prin Elvetia si are gusturi occidentale, fara indoiala cultivate de tatal sau, acesta este putin cunoscut in afara tarii si oricum nu le da prea mari sperante observatorilor ca va milita pentru deschiderea tarii. De la el asteapta acum intreaga lume un semnal pe marginea intentiilor sale nucleare si cu privire la felul in care se va desfasura succesiunea.

Coreea de Nord in cifre cronologice

– 1945: Plecarea ocupantului japonez. Sovieticii patrund in peninsula prin nord, fortele americane in sud. Coreea este divizata in doua peste paralela 38.

– 1948: Fondarea Republicii Democratice Coreea (nord) cu capitala la Phenian, apoi a Republicii Coreene (sud), cu capitala la Seul.

– 25 iunie 1950: Trupele nord-coreene invadeaza Sudul cu sprijinul Chinei si al Uniunii Sovietice: inceputul Razboiului din Coreea.

– 27 iulie 1953: Armistitiul de la Panmunjom pune capat razboiului care s-a soldat cu pana la patru milioane de morti si disparuti.

– 1991: Admiterea celor doua Corei in ONU. Acord de reconciliere, de non-agresiune si de recunoastere.

– 8 iulie 1994: Decesul liderului nord-coreean Kim Il-sung. Fiul sau Kim Jong-il ii succede.

– 18 septembrie 1996: 24 de agenti nord-coreeni si patru sud-coreeni sunt ucisi in cursul unei tentative de infiltrare a unui submarin de mici dimensiuni in Coreea de Sud.

– decembrie 1997: Primele negocieri de pace intre cele doua Corei la Geneva.

– 13/15 iunie 2000: Summit istoric la Phenian: presedintii Kim Dae-Jung si Kim Jong-il semneaza un acord care prevede reunificarea.

– 30 iunie: Acord privind reunirea familiilor si repatrierea prizonierilor nord-coreeni. Primele intruniri familiale la 15 august.

– 2002: Confruntare navala in iunie, soldata cu cel putin 30 de nord-coreeni ucisi sau raniti si patru sud-coreeni morti si unul ranit. Presedintele american George W. Bush claseaza Coreea de Nord in "Axa Raului".

– 2003: Phenianul se retrage din Tratatul de neproliferare nucleara. Inceputul negocierilor in sase state la Beijing (cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).

– 9 octombrie 2006: Coreea de Nord anunta ca a efectuat primul sau test nuclear.

– 25 mai 2009: Dupa ce a prezentat semne de bunavointa in 2008, Phenianul anunta ca a efectuat un al doilea test nuclear subteran.

– 26 martie 2010: 46 de marinari sud-coreeni mor in naufragiul unei corvete scufundate in apropiere de frontiera maritima intercoreeana. O comisie de ancheta internationala acuza o torpila nord-coreeana, insa Phenianul neaga.

– 24 august 2011: Kim Jong-il se declara pregatit sa impuna un moratoriu asupra testelor nucleare in cazul reluarii negocierilor in sase state.

– 19 decembrie: Phenianul anunta moartea, cu doua zile inainte, a lui Kim Jong-il si preluarea puterii de catre fiul sau cel mai tanar Kim Jong-un. Funeraliile sunt prevazute pentru 28 decembrie.

Sabin RIPAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.