Vremurile în care toti cetatenii puteau obtine o locuinta de la stat, pe atunci fiind suficient sa fie angajati în „câmpul muncii“, au apus demult. Acum, ca sa beneficiezi de o locuinta de stat trebuie sa dovedesti un sir de calitati dupa care, odata îndeplinite, mutarea într-o casa de stat e ca si facuta. Cel putin teoretic.

În realitate, numarul prea mic de locuinte sociale disponibile anual, iar cresterea continua a numarului de cereri transforma încercarea de a obtine o astfel de casa într-un demers anevoios. În mod normal, fiecare primarie trebuie sa detina anual un buget pentru construirea sau cumpararea de locuinte sociale, destinate celor care nu au posibilitatea sa achizitioneze una. Problema este ca pâna în prezent, aceste bugete au fost reduse ca importanta.

Spre exemplu, în Bistrita, desi a fost demarat un proiect pentru construirea unor locuinte sociale si mutarea chiriasilor-problema, actiunea a trenat si era cât pe ce sa fie abandonata dupa ce fostul primar, Vasile Moldovan, a încercat sa redirijeze banii necesari catre finalizarea asfaltarilor. Banii cu pricina proveneau dintr-un credit al municipalitatii, angajat pe 20 de ani, si ar fi trebuit sa asigure pe lânga asfaltarea a peste 30 de strazi si finantarea demararii programului de construire a blocurilor. Costurile pentru suplimentarea cu asfalt au dus în final la o suma considerabil mai mare astfel încât proiectul blocurilor a putut fi demarat numai dupa ce consilierii PNL si PSD au refuzat redirijarea banilor.

Locuintele sociale un vis devenit realitate

În acest an municipalitatea sub conducerea noului primar, Ovidiu Cretu, va investi în construirea a 350 de locuinte sociale. Evident, prea putine deoarece în total sunt necesare 378 de locuinte sociale pâna la nivelul anului 2010.

Numarul cererilor la nivelul anului 2008 pentru locuinte sociale depaseste 120 si sunt facute în principal de cetatenii care vor fi evacuati anul acesta. Pâna în anul 2010 trebui sa mai fie evacuate înca 73de familii.

În zona centrala a municipiului sunt 148 chiriasi care se afla în locuintele proprietate a Primariei Bistrita si care vor trebui evacuati pentru ca administratia locala sa poata valorifica centrul municipal. La ora actuala sunt demarate actiuni din partea Primariei Bistrita pentru rezolvarea acestei probleme.

Astfel, la Viisoara s-au cumparat doua terenuri cu suprafete de 4.600 mp si respectiv 9.600mp. Pretul achizitionarii terenurilor este de 38 milioane lei vechi pe ar pentru prima suprafata si 39 milioane lei vechi pe ar pentru cea de-a doua suprafata. Proiectul prevede construirea, pe terenul în suprafata de 4.600 mp, case însiruite în regim de înaltime P+1, iar pe terenul în suprafata de 9.600 mp, blocuri de locuinte în regim de înaltime P+3+M.

Proiectul prevede construirea a 15 case în regim de înaltime P+1, unei case revenindu-i o suprafata desfasurata la sol de 78 mp.

Pe suprafata de 9.600 mp vor fi construite patru blocuri tip „A” si cinci blocuri tip „B”, în regim de înaltime P+3+M. Cele tip „A” au în plan patru apartamente de 67,2 mp fiecare, iar blocurile de tip „B” au pe nivel un apartament de 78,5 mp de trei camere, un apartament de 50,5 mp cu doua camere si un apartament de 38,7 mp cu o camera. În total, cele noua blocuri vor avea patruzeci de garsoniere, 120 apartamente cu doua camere, si 40 apartamente cu trei camere. Deocamdata totul este la stadiu de proiect.

La ora actuala primaria a demarat planul urbanistic zonal. Conducerea Primariei Bistrita apreciaza ca pe data de 15 septembrie va avea avizele necesare, cel mai important fiind cel de la Apele Române, deoarece zona în care urmeaza a se construi locuintelele sociale este predispusa riscului de inundatii. Odata primite aceste avize primaria va demara licitatia si începerea executiei în data de 1decembrie 2008, lucrarile urmând a fi finalizate pâna la sfârsitul anului 2009. Pe lânga zona Viisoara mai exista o zona pentru construirea de locuinte, aceasta fiind Subcetate. Aici vor fi construite 120 locuinte, dintre care 63 apartamente cu o camera si 57 apartamente cu doua camere. Terenul este proprietatea municipiului, fiind deja demarate lucrarile la blocul numarul 10, însa datorita faptului ca lucrarile au început destul de târziu administratia locala nu prevede finalizarea acestuia în acest an.

De asemenea, primaria doreste sa mai achizitioneze un teren în vecinatatea celui de 4.600 mp. În cazul acesta Primaria Bistrita va renunta la casele însiruite si vor fi construite tot blocuri.

ANL construieste în continuare

O alta sursa de locuinte gratuite ar fi Agentia Nationala pentru Locuinte. În prezent, aceasta deruleaza, destul de anemic, un program guvernamental în sprijinul tinerilor care vor sa obtina o locuinta în schimbul unei chirii modice. Agentia construieste pe terenurile puse la dispozitie de Consiliile locale si toate investitiile sunt finantate de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum si din credite. Însa de repartizarea locuintelor ANL se ocupa tot autoritatile locale. La nivelul întregii tari ANL construieste acum aproximativ 1.090 de locuinte pentru tineri, cele mai multe fiind livrate în Botosani, Bistrita-Nasaud si Bihor. În ceea ce priveste municipiul Bistrita, ANL a ajuns la etapa a treia de constructie de blocuri. Aceasta etapa prevede trei asemenea constructii cu 138 apartamente. Licitatia va fi organizata de ANL, finalizarea acestui proiect fiind la sfârsitul anului 2009. Etapa a patra ANL prevede doua blocuri cu 84 de apartamente. Aceasta ramâne doar la faza de proiect, primaria sperând ca în 2009 sa obtina finantarea de la guvern cu probabilitatea de finalizare a constructiei la sfârsitul anului 2010 începutul anului 2011.

Cererile cetatenilor analizate temeinic

Cererile pentru locuintele sociale sunt analizate de comisiile sociale din cadrul Consiliilor Locale care stabilesc ordinea repartitiilor în functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant si în urma verificarii dosarelor. Partea interesanta începe acum. Pentru ca numarul caselor este întotdeauna mai mic decât al solicitantilor, Primaria Bistrita a stabilit niste criterii de departajare. Astfel, daca esti casatorit, ai studii superioare, ai mai mult de patru copii în întretinere, dintre care unul este adoptat, esti crescut în orfelinat si, capac peste oala, ai un handicap fizic, ai sanse sa primesti foarte repede o locuinta de stat. Un alt criteriu pentru a primi o locuinta sociala este ca solicitantul sa fie cetatean al orasului. Existând peste 150 solicitari în ultimii ani, primaria este nevoita sa faca o departajare si în functie de venitul pe membru de familie, adica cine câstiga mai putin sau chiar deloc o sa aiba mai multe sanse la obtinerea unei locuinte. În ceea ce privesc criterile de departajare pentru locuintele ANL titularul cererii trebuie sa aiba pâna în 35 de ani la data repartizarii locuintei si sa-si desfasoare activitatea în localitatea în care aceasta este amplasata. Daca nu respecti niciunul dintre aceste criterii, îti va lua ceva timp sa convingi primaria ca meriti o casa.

Plenul Senatului a adoptat doua proiecte de lege în 3 mai 2007 potrivit carora chiriasii din casele nationalizate pot fi evacuati doar daca li se ofera alte locuinte din partea autoritatilor locale.

De asemenea, senatorii au votat ca durata contractelor de închiriere pentru chiriasii imobilelor dobândite de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora sa se prelungeasca pe o perioada de maximum trei ani de la intrarea în vigoare a acestei legi.

În aceasta perioada, problema locativa a chiriasului trebuie rezolvata de catre Consiliile Locale care vor aloca sumele necesare construirii sau cumpararii locuintelor sociale.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.