Fostul antrenor de fotbal şi profesor la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa a fost condamnat săptămâna trecut la 12 ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în dosarul în care antrenorul sportiv Leon Buhai a fost acuzat de săvârşirea actelor sexuale cu minori.

 

Dosarului lui Buhai s-a agravat înainte de prima sentinţă. Bărbatul fusese acuzat la finalul anului 2013 de corupere sexuală şi în timpul procesului a mai comis infracţiuni de acest gen. Pe scurt, în 2014 a stat o perioadă scurtă în arest preventiv, iar ulterior a rămas sub control judiciar. Aflat în libertate, acesta a fost reţinut încă odată pentru săvârşirea faptelor de agresiune sexuală şi act sexual cu un minor. Din mai 20 şi până în prezent acesta a fost încarcerat la Penitenciarul Bistriţa de unde nu va mai ieşi decât după ce trec 12 ani de detenţie efectuată.

 

Punerea în libertate a lui Buhai a fost o decizie greşită

Pe 22 noiembrie 2013, Leon Buhai a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de corupţie sexuală Conform unui comunicat al IPJ BN de la acea vreme, Leon Buhai ar fi săvârşit „acte cu caracter obscen în prezenţa unui număr de 10 minori, domiciliaţi pe raza municipiului Bistriţa”.

În 2013, susţin surse ale Gazetei de Bistriţa, ar fi fost depuse la Poliţie aproximativ 20 de plângeri în care Leon Buhai era acuzat de părinţii copiilor pe care îi antrenează, de comportament sexual neadecvat faţă de micuţi.

Cu un an înainte de a izbucni scandalul, Leon Buhai a fost antrenor de fotbal, în regim de plata cu ora, la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Bistriţa, el plecând de aici prin demisie după ce un scandal similar a fost pe punct să izbucnească. La acea vreme, totul a fost la stadiul de discuţii, nefiind depusă nicio plângere oficială.

Leon Buhai a mai funcţionat, în 2013, ca profesor suplinitor circa o lună şi jumătate, în cadrul aceluiaşi liceu.La acea vreme el l-a înlocuit pe profesorul de fotbal Dumitru Sigmirean care, bolnav fiind de cancer, a decedat pe data de 12 noiembrie acelaşi an.

Înainte cu trei zile de a izbucni scandalul din 2013, poliţiştii bistriţeni au contactat conducerea LPS pentru a stabili care a fost comportamentul lui Leon Buhai în perioada cât acesta a predat la respectiva şcoală, atât în 2012, cât şi anul acesta. Acest aspect ne-a fost confirmat la acea vreme chiar de directorul LPS, Augustin Pop.

 

Pedeapsa definitivă mai mare decât cea de la fond

Dacă magistraţii de la Judecătoria Bistriţa au decis anul trecut să îl condamne pe Buhai la  9 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj s-au pronunţat cu o pedeapsă mai mare.

Constată că infracţiunile deduse judecăţii au fost săvârşite în condiţiile concursului real, cât şi raportat la infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (dreptul de a exercita profesia de antrenor) pe o durată de 5 ani prin sentinţa penală nr. 123/F/22.07.2015 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, definitivă la data de 22.10.2015 prin DP nr.1271/A/2015 a Curţii de Apel Cluj.Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare aplicată prin SP nr. 123/F/22.07.2015 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, definitivă la data de 22.10.2015 prin DP nr.1271/A/2015 a Curţii de Apel Cluj, în elementele ei componente (…) Contopeşte pedepsele în pedeapsa principală cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (dreptul de a exercita profesia de antrenor) pe o durată de 5 ani, adăugând la pedeapsa principală sporul obligatoriu de 5 ani şi 2 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 9 ani şi 8 luni închisoare”, au stabilit judecătorii de la Bistriţa.

Însă la Curtea de Apel Cluj lucrurile au stat altfel. Completul de judecători al instanţei superioare a dispus timp de aproape un an de zile audierea persoanelor vătămate şi a reprezentanţilor acestora. Adică elevii afectaţi de faptele indecente comise de Buhai.

În urma acestor declaraţii, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe antrenorul sportiv la 12 ani de închisoare cu executare.

„Curtea de Apel Cluj îl condamnă pe inculpatul Buhai Leon (…) la pedeapsa principală cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor ( dreptul de a exercita profesia de antrenor ) pe o durată de 5 ani, adăugând la pedeapsa principală sporul obligatoriu de 7 ani şi 6 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 12 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor a exercita profesia de antrenor  pe o durată de 5 ani”, arată completul de judecători de la Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.