Medicul veterinar Anton Varga a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN) până la începutul lunii ianuarie anul acesta, când în urma unei solicitări depuse de acesta cu puţin timp înainte la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit undă verde pentru a lua o pauză „din motive personale”.
Chiar dacă motivele personale nu sunt recunoscute public de doctorul Varga, iar ANSVSA dă răspunsuri foarte vagi la întrebările Gazetei de Bistriţa, se pare că autosuspendatul din funcţie are probleme de… Integritate, fiindcă în timp ce el ocupa funcţia de adjunct, în aceeaşi instituţie şi-a adus pe postul de şef Serviciu economic şi administrativ.
Medicul veterinar Anton Varga a preluat funcţia de director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare în octombrie 2012, el înlocuindu-l pe dr. Romulus Biţa.
Doi ani mai târziu, în 2014, în aceeaşi instituţie a apărut şi soţia acestuia, Ştefania, aceasta preluând funcţia de şef Serviciu Economic şi Administrativ. Înainte de a fi veni în cadrul DSVSA BN, doamna Varga fusese angajată la o firmă privată din Bistriţa, mai precis RAAL SA.
Din acest punct au apărut însă situaţii în care soţii Varga erau la limita conflictului de interese, întrucât dr. Anton Varga a avut perioade în care a fost nevoit să asigure şi interimatul în fruntea instituţiei, în timp ce şeful DSVSA BN de atunci, dr. Ioan Bogolin a fost o perioadă detaşat la Bucureşti, după care, încercând să muşamalizeze scandalul legat de boala vacii s-a trezit cu procurorii pe cap.
Problemele pentru Bogolin au început în 2014, când s-a descoperit că împreună cu şeful ANSVSA de la acea vreme, Cristian Duicu, şi directorul DSVSA Cluj – Nicolae Pivariu ar fi măsluit rezultatele unei anchete a ANSVSA cu privire la un animal infestat cu Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune.
Când procurorii au prins de veste, au demarat o anchetă, iar firele au dus direct în vârful ANSVSA. La finele lunii noiembrie, Cristian Duicu a fost arestat pentru 30 de zile de magistraţi, în timp ce Bogolin şi Pivariu au fost puşi sub control judiciar.
În acest moment Ioan Bogolin, Cristian Duicu, Nicolae Mirel Pivariu şi Ovidiu Airimiţoaie (fostul şef al DSVSA Botoşani) sunt trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu.
Bârfele din instituţie
Aşa cum precizam mai sus, din cauza problemelor cu care se confrunta Bogolin au fost momente în care doctorul Varga a fost nevoită să îi ţină locul acestuia în fruntea DSVSA BN. Astfel că în instituţie au început să circule şi o serie de bârfe. Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, pentru a evita conflictul de interese, soţii Varga au început să intre alternativ în concedii de boală.
Pe de altă parte, în instituţie a început şi o luptă pentru a obţine funcţia de prin şef al acesteia, moment în care doctorul Varga a început să piardă teren în faţa celor de la Bucureşti, dar şi parte din susţinerea partidului care l-a promovat în funcţia de director adjunct al DSVSA BN. Cert este că la finele anului trecut, doctorul Varga a solicitat conducerii ANSVSA să îi aprobe suspendarea din funcţie pentru o perioadă de patru luni, începând cu 4 ianuarie 2016 până pe 4 mai 2016.
ANSVSA: Varga s-a autosuspendat! Verificarea unui conflict de interese nu intră în competenţa instituţiei
Gazeta de Bistriţa a trimis o solicitare Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a vedea care este starea de fapt cu privire la suspendarea din funcţie a doctorului Varga şi dacă motivul care stă la baza acestei decizii este un posibil conflict de interese, în condiţiile în care soţia acestuia este şefa Serviciului economic din cadrul DSVSA BN.
Astfel, în răspunsul obţinut ANSVSA arată că „în perioada 04.01.2016 – 04.05.2016, raportul de serviciu al domnului Anton Varga este suspendat la cerere din motive personale” conform legilor în vigoare.
Cu privire la un posibil conflict de interese, ANSVSA precizează:
„Potrivit art. 79 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
(1)Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații:
- este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial;
- participă în cadrul aceleiași comisii, constituite conform legii, cu funcționari publici care au calitatea de soț sau rudă de gradul I;
- interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.
(2) În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoștință.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorității sau instituției publice, la propunerea șefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcționarul public în cauză, va desemna un alt funcționar public, care are aceeași pregătire și nivel de experiență.
(4) încălcarea dispozițiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.
Astfel, apreciem că domnului Varga îi revine sarcina de a respecta toate dispoziţiile legale incidente referitoare la funcţia publică şi funcţionarii publici, instituţia noastră neavând, potrivit normativelor în vigoare, competenţe cu privire la evaluarea conflictelor de interese”.
Sursele Gazetei de Bistriţa afirmă însă că doctorul Varga ar fi primit tot mai des semnale cu privire la acest ultim aspect, un posibil conflict de interese, astfel că a luat decizia de a se autosuspenda. Aceleaşi surse afirmă că a apărut la timp şi colacul de salvare, fiind vorba de faptul că doamna Varga ar fi însărcinată şi astfel până când domnia sa va intra în concediu prenatal, domnul Varga a profitat de situaţie şi s-a autosuspendat din funcţia de director adjunct.
Averea lui Varga
Dar să vedem cum stau soţii Varga şi la capitolul avere. Astfel potrivit declaraţiilor postate pe site-ul DSVSA BN, soţii Varga deţin în municipiul Bistriţa, din 2003, un teren intravilan în suprafaţă de 1.115 m.p., şi două case de locuit, una de 200 m.p – pe care a construit-o în 2011, iar cealaltă de 80 m.p., pe care a cumpărat-o tot în 2011.
În acelaşi document sunt menţionate două autoturisme, un Suzuki Vitara din 1994, despre care doctorul Varga spune că l-a înstrăinat în martie 2015, şi un Honda Hr-V, fabricat în anul 2000.
În anul anterior depunerii declaraţiei de avere, deci în 2014, Anton Varga a încasat de la DSVSA BN un salariu în valoare de 41.009 lei (circa 3.417 lei lunar). Soţia sa, Ştefania Varga a încasat până în noiembrie 2014, de la RAAL SA, un salariu în cuantum de 14.728 lei (circa 1.400 lei lunar, iar pentru circa o lună şi jumătate petrecută în DSVSA BN a încasat 5.318 lei.