Începând cu anul școlar 2014 – 2015, profesorii și părinții elevilor din clasele cu predare în limba maghiară din unitățile de învățământ din municipiul Bistrița, precum și membrii comunității maghiare din Bistrița, cu susținerea cultelor religioase și a societății civile maghiare din Bistrița au solicitat aprobarea înființării prin divizarea Colegiului Național Andrei Mureșanu Bistrița, a Liceului „Hunyadi Janos” Bistrița începând cu anul școlar 2015-2016.

Liceul „Hunyadi Janos” Bistrița cu limba de predare maghiară, a mai funcționat sub același nume ca școală maghiară în municipiul nostru în timpul celui de al doilea război mondial.

Astfel consilierul local Antal Attila, dorește punerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din luna februarie, a proiectului de horărâre, prin care se solicită înființarea liceului.

 

 

„Către Primarul Municipiului Bistrita si Consiliul Local al Municipiului Bistrita.

Pe baza solicitării cadrelor didactice de la secția maghiară a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, a părinților și a membrilor comunității din Bistrița, precum și pe baza sprijinului cultelor religioase și societății civile maghiare din județul Bistrița-Năsăud, conform Legii învățământului nr.1/2011, Art. 45, alineatul 2 și 5, a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nr. 874/29.IX.2005; potrivit Art.94, alin. (2),lit d din Legea învățământului nr.1/2011, potrivit Ordinului MECTS 6564/2011 și OG. 6312002, conform Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2015-2016, OM. nr.4894/10.11.2014., vă rog să puneți pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna februarie 2015 a Consiliului Local al Municipiului Bistrița, proiectul de hotărâre, prin care se solicita înființarea prin divizarea Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, a Liceului „Hunyadi János” Bistrița cu predare în limba maghiară.
Consider fondată cererea formulată în vederea locației acestei noi unități școlare, ca fiind clădirea localului III al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, situat în Bistrița, pe strada Republicii”, a precizat consilierul local Antal Attila.

 

Potrivit proiectului, oferta educațională va fi adaptată necesităților comunitățior locale , și se va opta pentru acele profiluri, specializări și calificări profesionale care sunt cerute de comunitatea locală și de condițiile socio-economice și „pentru care putem organiza școlarizarea în condiții didactico-materiale optime, având în vedere oportunitățile de inserție socio-profesională„.

„Pe baza acestor criterii Liceul Hunyadi János cu limba de predare maghiară va funcționa cu următoarea structură:

– ciclul primar 5 clase

– ciclul gimnazial 4 clase

– ciclul liceal 8 clase

„Începând cu anul școlar 2016-2017, dorim să creăm și o clasă profesională, pentru a acoperi cerințele comunității maghiare din municipiu și din județ, având în vedere că din a doua clasă de liceu de la secția maghiară a CNAM, sunt mai mulți copii, care nu ating nivelul cerut într-un liceu. De asemenea, foarte mulți elevi maghiari din județ sunt actualmente in clase profesionale cu limba de predare română”, a mai adăugat Antal Attila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.