Şeful Poliţiei Rurala Năsăud, inspectorul principal de poliţie Ilie Adrian Câmpan, dar şi un subaltern al său, agentul de poliţie Viorel Onu – adjunctul şefului de post din comuna Coşbuc, pe lângă profesiile pe care le au – de poliţişti – se ocupă şi cu creşterea albinelor.
Ambii poliţişti deţin pe numele lor PFA-uri, deci sunt persoane fizice autorizate. În plus, Câmpan a obţinut şi un contract pe FEADR.
Activitatea nu pare la o primă vedere să contravină statutului, însă dacă privim mai profund, problema nu este tocmai în regulă. Asta din perspectiva produsului pe care îl obţin de pe urma creşterii albinelor – mierea – care în final este valorificată. Or statutul poliţiştilor interzice categoric activitatea de comerţ, fie ea şi prin interpuşi.
Câmpan, şeful Poliţiei Rurale Năsăud, stă bine la avere
Şeful Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Năsăud, inspectorul principal de poliţie Ilie-Adrian Câmpan a preluat, la finele anului 2014, îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de şef al Poliţiei oraşului Năsăud, în locul inspectorului principal Leon Cloşcă. Funcţia a fost doar temporară, întrucât Câmpan nu a stat nici o lună la şefia Poliţiei năsăudene, el fiind înlocuit rapid de subcomisarul Vasile Sângeorzan.
Deşi foarte tânăr, declaraţia de avere a poliţistului năsăudean arată foarte bine. Potrivit documentului completat în 2015, inspectorul principal Ilie Adrian Câmpan a dobândit, în perioada 2006 – 2014, 7.785 m. p. de teren agricol în comuna Coşbuc, suprafaţă pe care a prin donaţie dar şi prin vânzare-cumpărare. În declaraţiile anterioare, poliţistul menţiona 24,5 ari (2.450 m. p.) de teren agricol, dobândit prin donaţie în 2006, şi încă 5 ari (500 m.p.) de teren din aceeaşi categorie dobândit, în 2010, prin contract de vânzare cumpărare. De aici rezultă că în 2014, Câmpan a dobândit încă 4.835 m.p. de teren agricol.
În 2007, poliţistul Câmpan a mai cumpărat în comuna Romuli 3,14 ari de teren intravilan. În urmă cu cinci ani, în 2011 mai precis, poliţistul năsăudean şi-a îndreptat ochii şi spre municipiul Cluj-Napoca unde şi-a cumpărat 430 m.p. de teren intravilan. De asemenea, în 2013 mai achiziţionează în comuna Coşbuc 10,6 ari de teren intravilan.
Tot în Cluj Napoca, Ilie Adrian Câmpan deţine din 2011 un apartament de 57 m.p., în timp ce în Dealul Ştefăniţei, comuna Romuli, şi-a construit în 2013 o casă de vacanţă în suprafaţă de 144 m.p.
Pe lângă acestea, el mai deţine şi un autoturism, marca Volkswagen Passat fabricat în 2007.
Din acelaşi document reiese că inspectorul principal de poliţie Ilie Adrian Câmpan are de returnat până în 2016 două credite bancare în valoare totală de 20.000 lei. Un al treilea credit a fost contractat în 2014, în valoare de 11.000 lei, însă în declaraţia de avere Câmpan nu precizează anul scadenţei, astfel că ar fi posibil să fie vorba despre o descoperire de card.
Salariul încasat de poliţistul năsăudean în 2014 se cifrează la 42.936 lei (3.578 lei lunar), în timp ce soţia sa, angajata Grupului Şcolar Telciu, a primit, în 2014, 13.323 lei,la care se adaugă alocaţia copilului, în valoare 1.920 lei. Tot la capitolul venituri financiare, Câmpan menţionează încă o sumă în dreptul soţiei sale care ar proveni din închirieri, respectiv fiind vorba de 5.400 lei.
În plus, şeful Poliţiei Rurale Năsăud a mai obţinut în 2014 suma de 43.100 lei de pe urma unui contract FEADR.
Din declaraţia sa de interese reiese că inspectorul principal de poliţie Ilie-Adrian Câmpan se ocupă şi de agricultură. Astfel, în 2012 a încheiat cu APDRP un contract pe fonduri europene pe FEADR măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri – în valoare de 25.000 euro, contract care se va finaliza în 2017.
Stupăritul, a doua profesie
Contractul obţinut de poliţistul Câmpan a fost semnat de acesta în calitate de persoană fizică autorizată, după cum menţionează acesta în declaraţia de interese, şi, potrivit informaţiilor noastre ar fi vorba de creşterea albinelor. Albine care produc miere şi care mai trebuie şi valorificată.
În acest punct lucrurile sunt oarecum încurcate, având în vedere profesia lui Ilie Adrian Câmpan, aceea de poliţist. Statutul acestei profesii arată că, poliţiştilor le este interzis „să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ”, asta în condiţiile în care aşa cum am precizat mai sus, produsul obţinut de la albine – mierea – trebuie valorificată.
Şi tatăl lui Ilie Adrian Câmpan – Grigore Adrian Câmpan – a fost beneficiarul unul contract similar, pe FEADR măsura 141 – sprijinirea fermelor de subzistenţă – în valoare de 7.500 euro. Contractul a fost încheiat în 2010 şi a expirat în 2015, însă cu toate acestea, poliţistul nu îl mai menţionează în declaraţia de interese deşi avea această obligaţie, întrucât respectivul document indică veniturile şi contractele din anul anterior fiscal.
Ilie Adrian Câmpan este născut în 18 aprilie 1983, în Năsăud. Este absolvent al Liceului de Poliţie „Constantin Brâncoveanu” Ploieşti, promoţia 2001, şi a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, promoţia 2005. În 2009, Adrian Câmpan şi-a luat masteratul în Ştiinţe Penale la Facultatea de Drept a Universităţii „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca. Din 2005 a lucrat la Formaţiunea Cercetări Penale din cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, a cărei şefie a preluat-o un an mai târziu.
Ilie Adrian Câmpan a ajuns la cârma Poliţiei oraşului Năsăud în luna aprilie 2011, după ce fostul comandant – comisarul Ciprian Buta a fost numit în funcţia de inspector şef adjunct al IPJ Bistriţa-Năsăud. După mai bine de două luni de interimat, Ilie Adrian Câmpan reuşeşte să câştige concursul pentru funcţia de comandant al Poliţiei din Năsăud. Nu a stat însă foarte mult în această funcţie fiindcă a fost înlocuit, fără prea multe explicaţii, de inspectorul Leon Cloşcă, în 2012, imediat după ce PSD reuşit să dea jos Guvernul Boc. După acest moment a preluat şefia Poliţiei Rurale Năsăud. Câmpan, aşa cum am mai precizat, a preluat pentru circa o lună, între finele lui decembrie 2014 – începutul lui ianuarie 2015 în funcţia de comandant al Poliţiei oraşului Năsăud, el fiind înlocuit de subcomisarul Vasile Sângeorzan.
Adjunctul şefului de post de la Coşbuc, preocupat şi el de albinărit
Un alt poliţist, o situaţie aproape identică. Este vorba de adjunctul şefului de post din comuna Coşbuc, agentul de poliţie Viorel Onul.
Şi acesta, ca şi Ilie Adrian Câmpan, care de altfel este şeful său de la Poliţia Rurală, se ocupă cu creşterea albinelor.
Agentul de poliţie Viorel Onu figurează şi el ca persoana fizică autorizată, din 2012. Fiind vorba de creşterea albinelor, este clar, ca şi în cazul anterior, mierea obţinută trebuie valorificată, deci şi aici se aplică interdicţia „să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ”.
Maşina, singura avere
Potrivit declaraţiei sale de avere completată în 2015, adjunctul şefului de post din Coşbuc nu are nici un bun imobil pe numele său. Singura sa avere este un autoturism marca Audi A4, fabricat în 1995.
Ca angajat al Ministerului de Interne, Viorel Onu a încasat un salariu în cuantum de 29.882 lei (circa 2.940 lei lunar).
Pai, dupa Dvs, politzistul ar trebui sa fie sarac lipit pamantului si sa umble cu papucii sparti si pantalonii rupti in cur, flamand si vai de el ?! Tot dupa dvs, ar trebui sa n-aiba nici parinti, de la care sa mosteneasca ceva anume… si fata de care are anumite obligatii in relatia parinti-copii … ca-i tot dati inainte cu STATUTUL POLITZISTULUI…
Dar, nu aratati ca tot „statultui politzistului”… spune ca statul roman, este obligat sa-i asigure acestuia o salarizare corespunzatoare, astfel incat , acesta sa nu fie nevoit sa faca si altceva pe langa profesia de politzist, nu ? Ce ziceti de asta ? Ce legatura are acest statut, daca cineva, inafara serviciului, desfasoara niste activitati legale, pentru el si familia sa, ori impreuna cu acestia ?
Bine ca au voie parlamentarii nostri ( dragi ) sa faca de toate si care cum ajunge „uns suspus”… cum il ia „dra.cu”… politzia sau DNA-ul !
Asa dobitoci sunteti ? Si ce ati vrea sa vina sa stea la voi la poarta paznic in timpul liber? :))