Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) protestează miercuri dimineață, în fața instituțiilor, din cauza unei legi adoptate marți de Parlament. Manifestații vor fi în Sibiu, Constanța, Giurgiu, Argeș, dar și în alte județe.
Camera Deputaților a votat marți, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023).
Angajații DSP cer salarii mai mari
Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. Și lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București au cerut salarii mai mari, dar n-au primit.
Amendamentul a fost respins
În ședința de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă. Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus luni votului plenului Camerei Deputaților. Au fost 36 voturi „pentru”, de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi „contra”, USR, și 136 „abțineri”, PSD și PNL.
„Prin votul de marți, Camera Deputaților îi răsplătește pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută și îi pedepsește pe medicii și asistenții din DSP-uri pentru că nu au protestat și ei”, transmite Sindicatul Național „Forța Legii”, scrie evz.ro.
Protestul angajaților DSP și al farmaciștilor
Angajații din direcțiile de sănătate publică se plâng și de lipsa personalului. Sunt 20 de DSP-uri care nu au medici pentru inspecție și control în spitale. În toate DSP-urile sunt doar 40 de medici care verifică situația inspecțiilor din unitățile sanitare.
Și farmaciştii organizează un protest organizat miercuri, 15 noiembrie, în Piaţa Victoriei. Farmaciştii reclamă că în ultimii ani „nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat” şi că „farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie”.
Aceştia solicită decontarea la termen de către CNAS a medicamentelor eliberate de farmacii, implicarea farmacistului în monitorizarea pacienţilor cu boli cronice şi „plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii”.