Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea publică a acțiunilor de protest, acestea având drept scop satisfacerea revendicărilor legitime ale tuturor angajaților din sănătate.

„Pentru a asigura nivelul maxim de eficiență a acțiunilor de protest și satisfacerea revendicărilor, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a semnat o Înțelegere prealabilă cu Federația „Sanitas” din România, menită să conducă la un Acord privind desfășurarea în comun a acțiunilor de protest, acestea incluzând organizarea și desfășurarea conflictului colectiv de muncă și a grevei, respectiv a negocierilor cu Guvernul. Acțiunea comună a celor două federații reprezentative din Sănătate generează posibilitatea unei greve generale în acest sector și obținerea drepturilor solicitate pentru toți angajații din sănătate”, transmit sindicaliștii.

Pe primul loc în lista revendicărilor (stabilite în comun) se află creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024, consecutivă acordării integrale a drepturilor salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017.

Nivelul actual al salarizării în sănătate evidențiază lipsa de respect cu care guvernanții tratează profesioniștii din acest sector public.

„Alături de creșterea salariilor există o serie de revendicări legitime ce vizează atât creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate cât și creșterea calității serviciilor medicale.

Revendicările conflictului colectiv de muncă:

  1. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024,
  2. Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.
  3. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
  4. Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.
  5. Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală”, mai arată sursa citată.

Programul acțiunilor comune ale celor două federații va debuta cu pichetarea Ministerului Sănătății în data de 1 februarie 2024, continuând cu alte proteste ce vor culmina cu declanșarea conflictului colectiv de muncă, respectiv a grevei. Acțiunile de protest vor fi continuate până la satisfacerea revendicărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.