Începând din 15 februarie 2016, Poliţia Română, va organiza mai multe aşa-zise concursuri de recrutare din sursă externă, adică direct din civilie, a unui număr de circa 2.500 de cadre, ofiţeri şi agenţi de poliţie.
Acţiunea aminteşte de o operaţiune asemănătoare făcută prin ani ’50 de regimul comunist care, în graba de a înlocui vechile cadre ale poliţiei competente şi cu ştiinţa dreptului penal, cu un hei-rupism de înţeles poate pentru acele vremuri, au încadrat direct din producţie, de la coada vacii şi de la coarnele plugului, oameni cu dosare „sănătoase”, viitorii miliţieni ai regimului nou instaurat.
Efectele s-au văzut, unele mai sunt vizibile şi astăzi: abuzuri peste abuzuri, oameni condamnaţi şi încarceraţi pe nedrept de o justiţie strâmbă şi prost aplicată.
Acest lucru se întâmplă, după ce nu cu mult timp în urmă, prin 2011-2012, în plină dictatură Băsescu – Boc, cu o criză economică în plină expansiune şi o creştere a criminalităţii nemaiîntâlnită, oameni Ministerului de Interne erau daţi afară pe capete de către ministrul Igaş, sub pretextul că sunt prea mulţi.
Infiltrare pe uşa din dos
Actualul procedeu nu este nou, angajări la „apelul bocancilor” s-au mai văzut în Poliţia Română în aceşti ani, când peste noapte, din civil o persoană cu relaţii şi pile devine ofiţer sau agent de poliţie. Mega-operaţiunea de infiltrare în poliţie pe uşa din dos naşte o revoltă, mocnită deocamdată în rândul cadrelor active care şi-au câştigat stelele şi tresele prin examene extrem de complexe şi cu multă sudoare în sălile şi poligoanele de tragere. Este o operaţiune dirijată, spun surse avizate, de deprofesionalizare şi în acelaşi timp de infiltrare a unor persoane pe care îi recomandă doar relaţiile în rândul unor vremelnici sus-puşi în funcţii, care au dat chix în profesiile pentru care s-au pregătit, dacă s-au pregătit pentru vreuna anume.
Pe termen lung, fără riscul de a cădea într-o teorie a conspiraţiei, măsura de angajare cu toptanul în poliţie poate genera riscuri majore pentru securitatea şi siguranţa cetăţenilor.
Concomitent cu aceste angajări, probabil pentru a acoperi acest subiect care îi frige pe unii la degete, poliţia mai organizează un concurs de promovare a unor agenţi de poliţie care îndeplinesc condiţiile legale să fie trecuţi în rândul ofiţerilor de poliţie.
Este o chestie care miroase rău, fiindcă fără să urmeze măcar o zi cursurile unei şcoli de agenţi de poliţie sau ale Academiei de Poliţie anumite persoane vor ajunge cadre de poliţie cu toate drepturile, lucru nedrept din punctul de vedere a cadrelor aflate în activitate şi care şi-au câştigat funcţiile şi gradele în lupta de zi cu zi împotriva infracţionalităţii.
Subit, sunt prea puţin poliţişti în IPJ-uri
Nu este clar ce ameninţări interne sau externe au generat această măsură extremă, dacă în urmă cu patru ani, poliţiştii, dar nu numai, erau daţi afară pe capete sub pretextul că sunt prea mulţi, iar în prezent, se constată subit că sunt prea puţini. Mai mult, în perioada respectivă câteva promoţii de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi şcolile de agenţi de poliţie, inclusiv de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, dar şi de jandarmi şi pompieri, nu au fost încadrate pe posturi câteva luni bune sub pretextul hilar că nu au fost bugetate sumele de bani pentru plata acestora.
Invocarea faptului că această încadrare masivă din sursă externă ar avea drept cauză un prezumtiv val emigraţionist care se va abate asupra României, ne aduce aminte de povestea drobului de sare care ar putea să cadă de pe grindă şi să lovească copilul aflat în leagăn.
Pentru a justifica oarecum această nevoie subită de cadre în condiţiile în care cu puţin timp înainte se dădeau afară oamenii pe motiv că numărul lor este prea mare, recent la sediul IPJ Cluj, dar şi la IPJ BN, au fost prezentate bilanţurile activităţii desfăşurate în anul 2015. Printre datele statistice care nu spun prea multe despre activitatea desfăşurată, în bilanţul poliţiştilor bistriţeni este strecurată subtil o informaţie cu privire la numărul personalului activ în IPJ BN. Astfel, la începutul anului 2015, necesarul de personal era asigurat în proporţie de 89,09%, iar pe parcursul anului deficitul a ajuns la 14%, cu o acoperire de 86,89%, de unde, chipurile, nevoia urgentă de personal, iar soluţia este obligatoriu recrutarea din sursă externă.
Hei-rupismul înseamnă deprofesionalizare
La unison, mai multe surse din cadrul poliţiei Cluj, dar şi din Bistriţa, sub protecţia anonimatului, au ţinut să precizeze faptul că recrutarea din sursă externă înseamnă de fapt o deprofesionalizare totală a muncii de poliţist. Recrutări din sursă externă s-au mai făcut şi până acum, dar în general au vizat posturi tehnice, în sectoare neoperative, specialişti IT, cu pregătire economico-financiară etc. Un val de recrutări din sursă externă au mai avut loc în urmă cu câţiva ani, când mai ales la categoria agenţi de poliţie au intrat şi persoane, care după un stagiu la mai multe posturi de poliţie comunale, au ajuns în final la sediul IPJ BN, iar unele au ajuns şi prin paturile şefilor. Niciuna din aceste încadrări din surse externă nu au produs însă poliţişti pur-sânge, oameni pentru munca de teren operativă, în prima tranşee în lupta cu infractorii. Toţi au ajuns aşa cum a fost stabilit anterior, în locuri călduţe, învârtind de pe o parte pe alta hârtii fără nici o valoare.
Această metodă are două căi de ajungere în poliţie a unor persoane, direct din viaţa civilă, sau mai sofisticat, prin transfer din instituţii cu competenţe din domeniul ordine publică, care nu au de a face cu munca de poliţie.
Prin încadrările directe din viaţa civilă, spun sursele din poliţie ale Gazetei de Bistriţa, intră în această instituţie oameni cu pile şi relaţii. Aceste persoane niciodată nu vor ajunge poliţişti în adevăratul sens al cuvântului, lipsindu-le calităţile pe care le are un poliţist adevărat. Iar acestea se deprind în şcolile de agenţi şi în Academia de poliţie.
Sute de ore de practică în şcolile de poliţie
Pentru exemplificare prezentăm structura de pregătire urmată de un tânăr, absolvent de liceu care aplică pentru Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. Anul I de învăţământ are o durată de 35 de săptămâni, iar al doilea – 37 de săptămâni, cu un timp total de pregătire de 2.100 ore, circa 30 de ore săptămânal. Din acest număr de ore, 480 sunt dedicate practicii în unităţi operative de poliţie, direct în stradă alături de poliţişti cu experienţă.
În Academia de Poliţie, structura anilor de studiu este puţin diferită, fiecare an de studiu având două semestre a câte 14 săptămâni, cu trei sesiuni de examene, practică de specialitate de câte 2-3 săptămâni, organizate de regulă după sesiunile de examene.
Ca şi în cazul oricărei meserii, dascăl, doctor sau artist, în meseria de poliţist trebuie să ai şi vocaţie. Fără menajamente trebuie spus faptul că cei care intră în poliţie din sursă externă, sunt persoane care fie au aplicat pentru meseria de poliţist, dar furcile caudine ale examenelor extrem de drastice l-au scos din joc şi caută acum intrarea pe uşa din dos, fie persoane interesate de anumite beneficii decurg din meseria de poliţist.
Angajările din sursă externă în pun amprenta asupra activităţii de poliţie
S-a ajuns ca atât la IPJ Cluj, dar şi la IPJ BN, numărul poliţiştilor adevăraţi cu pregătire poliţienească de specialitate, adică cei proveniţi din şcolile de agenţi şi Academia de Poliţie, să fie destul de apropiat de al celor ajunşi în poliţie, datorită încadrărilor din sursă externă. Acest fenomen a afectat şi afectează întreaga poliţie şi mai ales activitatea specifică de poliţie, menţinerea liniştii şi ordinii publice.
Promovarea pe alte criterii decât cele prevăzute de lege – pile, relaţii, în special din partea politicului, în detrimentul profesionalismului, au dus din păcate în ultima perioadă de timp la plecarea înainte de vreme din Poliţia Română, a multor poliţişti experimentaţi, profesionişti. În ultimii 10 ani, mai ales, s-a acţionat premeditat şi constant pentru deprofesionalizarea poliţiei, întrucât o poliţie puternică şi stabilă deranja jocurile unor politicieni.
Fără îndoială şi din cei proveniţi din sursă externă au ieşit poliţişti buni, dar nu ei dau tonul în această activitate.
cam rautacios articolul…ministrul Petre Toba a fost angajat din sursa externa. Drept urmare, cine spuneai ca da tonul in politie?
Ce articol sovietic!!! De parca daca esti de ex jurist sau economist cu experienta..sa nu mai vb de IT-ist nu poti face fata in politie ca vezi doamne nu ai academia sau liceul…ce sa zic…!! Degeaba ai mii de ore de scoala daca esti praf si te fac baietii destepti cu actele la vedere cum de altfel se intampla de multe ori in realitate!! Zici ca cine stie ce competente super mega speciale deprinzi in scolile de profil ….peste tot in lumea civilizata sunt situatii/departamente in cadrul politiei unde se apeleaza cu succes la ,,surse externe” ( nu ma refer la turnatori)..numa la noi vezi doamne asta ar duce la o deprofesionalizarea…ca a si fost militia profi rau la noi pana acu’!!!!
d-l, ass…..cum care Toba? Ala cu PLAGIATUL, copy-paste? da, n-am ce zice aveti dreptate…ati dat un exemplu bun…culmea-culmilor, ca in bancurile ale cu culmea-culmilor….un plagiator a ajuns Ministru de Interne, bravos natiune…unde se putea asta, in ROMANICA..
Sunt foarte multi din sursa externa mai destepti decat multi incadrati cu scoli si nu stiu ce pregatiri!!!
Lumea e foarte rea in loc sa fie bucuroasa ca sunt locuri de munca in Tara realizez ca toti critica si acuza sistemul.Si ce daca esti incadrat din sursa externa?Daca esti incompetent sistemul te da afara…garantat!!!
Dar daca esti foarte bun si poti ajuta???….!!!!!!!
Bine punctat, sunt o grămadă care fac școală și tot pleavă rămân!
Scrieti prostii de dragul frazelor lungi si pompoase! Intrati in randul politistilor…..a celor care practica meseria aceasta cu demnitate de zeci de ani si a celor ce „chipurile” si au tocit coatele la Academie si la Campina……nu generalizez,sunt si oameni bine pregatiti care intra in teren, dar sunt mai multi cei care nu au habar ce li se intampla cand intra in contact cu cele militienesti! Asa ca ,pe om nu l face OM Academia!!!!
Și ce vrei să zici cu articolul asta de cac..,vezi doamne ce mare pregătire trebuie să fi polițist,și încă ceva ,cei câte au pile intră și la școlile de poliție nu trebuie neapărat să se facă încadrări directe .bravo celor care au propus încadrările directe, mai putini bani cheltuiți de la stat ,pt ca școlarizarea a 2500 de polițiști costa mulți bani aruncați degeaba ,meseria se învăța pe teren nu în școli.
Bună ziua! Mă poate ajuta cineva cu informaţii legate de concursul de încadrare a agenţilor din sursă externă? Nu am găsit nicio informaţie despre organizarea acestuia.
Intradevar, sunt asa de bine pregatiti politistii, incat trebuie sa ne inchinam in fata lor. As vrea sa va intreb cateva lucruri legate de profesionalismul lor rezultat din scolile de politie: De ce vorbesc la telefon fiind la volan in masina politiei? De ce intorc pe linie continua cu masina politiei, fara sa fie in misiune? s.a. Mda…stiu raspunsul. Au invatat fff mult in timpul scolii…
Pentru ca un politist este nevoit sa aiba telefonul cu el si atunci cand doarme, cand mananca, cand isi saruta copilul, cand isi plange mortii sau cand merge la wc…iar cand il suna „mai marele” trebuie sa ii raspunda indiferent unde se afla, acum stii de ce?! Esti foarte inteligent, doxa, chiar….domnulte „intradevar” . Gramatica asta…saraca nu are gura!!
Bravo celor cu initiativa, normal ca nu le convine sa se incadreze din surse externe, toti politisti care au varsta de 48 ani vor intra in pensie, sa lase si tineretul sa se formeze . Sunt multi cu studi superioare care vor aplica la acest job.
Respect pentru toti politisti care au intrat prin forte propii.
Felicitari pentru toti politistii care au absolvit o Scoala de Politie .Daca lucrezi in sistem e viziibila diferenta intre cei cu scoala si cei angajati la ,,apelul bocancilor”.In acest articol este purul adevar.Pacat ca se ia aceasta masura disperata de a distruge si ce a mai ramas din mandria de a fi politist.
Si pana in 2005 pe ce se intra frate? Pe oua si pe branza sau pe ce? Cei care fac parte din Politia Romana si au intrat acolo pe munca lor , reprezinta o minoritate!!!
Ai dreptate si e dureros deoarece multi dintre ei au de suferit din cauza nedreptatilor.Se lupta cu morile de vant cand e vorba de drepturile lor.Acum se v-a completa locurile disponibile cu ,,profesionisti” specializati in trei luni.DEZASTRU…ASTA.I ROMANIA
Baaaaaa comuniștilor dacă fac angajări de afara ce va doare ma pe voi leprelor numai de cârcota si vorbe de rahat sunteți in stare zdrențe infecte de oameni sunteți
Invata daca vrei sa fi politist .Asemenea specimene nu au ce cauta in politie.Frumos vocabular.RUSINEEE
Bună ziua! Mă poate ajuta cineva cu informaţii legate de concursul de încadrare a agenţilor din sursă externă? Sunt interesata in mod direct.
In toamna sunt examenele pentru a deveni politist adevarat.Poate se ocupa Agent Sef Principal Marian Godina si de nedreptatea adusa celor are au facut o Scoala de Politie si imediat vor fi egali cu cei incadrati direct.
Vai… dar nu ca multi au fost angajati ” la apelul bocancilor”… dar dupa angajare, au fost pusi pe functii inalte, cu mult deasupra ofitzerilor si subofitzerilor care au urmat Academia de Politie sau scolile militare in domeniu si tocmai pentru ca ” erau foarte competenti ” ( cica ) … stiti Dvs „calul , pe calul, pe calul… calare” .
Atat in Politia Romana, cat si in Jandarmerie sau Politia Locala,( sau alte servicii de fortza publica ) ar trebui prin lege, instituita regula , sa nu aiba drept sa poarte uniforma de serviciu, decat numai ofitzerii sau subofitzerii operativi, care efectiv fac munca de „politie a statului”, nu toti „ciu.ciu.metzii” din serviciile administrative, care ( sfidator ) toti umbla in uniforma pe strada si care trec pe langa „evenimentele ” ce cad in competentza profesionala, fara sa intervina , deoarece nu se pricep sau daca o fac , o fac de toata „ca.ca-ua”… si astfel „lumea” din jur isi face o impresie proasta la adresa acestor efective . N-au decat , cei din serviciile ” anexe” ( logistica… , tehnica, IT… etc ) sa umble in civil , ca nu au in sarcina de serviciu atributiuni de ordine publica, protectie civila etc. ce cad in cmpetenta politiei, jandarmeriei, apararii civile sau de alt gen…
Ca se angajeaza personal „dinafara” sistemului, nu este o problema… atata vreme cat , sau daca efectiv nu exista disponibil un „personal calificat ” prin scolile militare ori de tip militar, dar problema este ca se fac angajari cu persoane care sunt total „paraleli” cu profesia de „politzist” … sau „jandarm”… etc. etc. Cetatzenii trebuie sa inteleaga ca a fi lucrator operativ in aceste domenii, trebuie imbinata proportional calitatea judiciara a profesiei ( de tip juridic ) cu cea de tip militar si aceste activitati, nu se invatza decat efectiv in scolile si facultatile militare ori de tip militar . Exista destui politzai si jandarmi, carora iti este si frica sa le dai o arma de serviciu in mana sa nu impuste pe cineva sau pe el insasi , fiind foarte slab pregatiti in acest domeniu.
Fara sa exagerez, inclin sa cred ca „lucratorii ” de astazi din acest domeniu, nici nu ” miroasa „… pe langa cei facuti in scolile lui Ceausescu , si care astazi in marea lor majoritate sunt bine multzam trecuti la pensie, exceptia unor „fosile” care… cu „pile” sunt inca tzinuti in system , pe banii statului , putorind si nefacand nimic .
Nu mi se pare deloc normal si moral, sa fie tzinuti pe functii anumite „fosile” … si tinerii nostri sa bata „floastarul” si sa umple barurile , negasindus-i nimic de lucru , dar intreb si eu… asa… ca un nestiutor… cei „noi” si tineri … de unde isi vor insusi meseria daca „batranii ” trebuie dati la „casare” … ca pentru aceste acivitati, trebuie ani buni de experienta , sa devii un bun , corect si eficient profesionist .
postacii ce scrie sun din ce ce stau la usile ministerului de multi ani si nu abilitatile necesare pentru meserie , dar vin cu interese de a se pune pe capatuială si spagă cred ei!comentatorii mâncă dejaba ca să fii politist nu poate toti , stres, inteligență si vad că cei ce scriu prost nu prea are QI bun!
FELICITARI PENTRU ARTICOL , UN BUN ZIARIST INFORMAT SI VORBESC , CA SI CUNOSCĂTOR DIN SISTEM MARE MAJORITATE DIN CEI VENITI DIN SURSE EXTERNĂ AU DAT CHIX IN DIFERITE MODURI ,,, VĂZÂND FILME CU VADAME AU FACUT CA EL! ZERO-S………………
D-le Gaspar, daca și vorbiți precum scrieți… Nu știu ce școală ați făcut de sunteți în sistem dar și la Academia de Poliție și la Școala de agenți Cîmpina se cere gramatica limbii Române. Nu sunt cunoscător din sistem dar am văzut și eu oameni veniți din ”sursă internă” care au dat chix, nu neapărat că au văzut filme cu Van Damme, ci pentru că, văzându-se în funcții înalte, au profitat și au abuzat de ceea ce credeau ei că pot face. Și asta s-a văzut în toate sistemele. Pentru că se poate.
De ce nu se spune nimic despre acest concurs? Cand se va desfasura, ce programa, ce criterii? Sau se ocupa pe nepotisme?
E na și văd și pe asta,pe langa ca actuală poliție,nu-si prea face datoria,scoți niște neexperimentați la iveală,adică de băncile școlii sanitare sau al altor instituții, și îi faci „milițieni de rangul !!”,la cum își desfășoară activitatea poliția la ora actuală,și codul penal nu permite să tragi intr-un infractor,când te ataca eu nu m-as hazarda,or fii salarii mari în gradina lui Petrece Toba.,eu nu m- aș hazarda.