În perioada 23 – 27 februarie 2015, Inspecţia Muncii a desfăşurat, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.285.800 de lei, adică 405.977 de euro.

Au fost depistate 175 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 33 erau din județul Bacău.
Inspectorii de muncă au făcut 8 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoarede 1.285.800 de lei din care 740.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 431 angajatori din care 52 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 59 persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. Dintre acestea 25 erau din județul Bihor.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în
valoare de 500.500 delei.
Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 9 echipamente de lucru, toate în județul Prahova. Este vorba de 3 compresoare, 3 încărcătoare frontale și 3 transpaleți. Inspectorii de muncă au dispus două sistări de activitate. Una dintre ele în județul Dolj, unui angajator care nu a asigurat malul la săpături efectuate la un bazin de decantare, cea de a doua în județul Satu Mare, la un căminul unei stații de pompare întrucât exista riscul îngropării prin surpare a terenului.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 13 au fost comunicate de Inspectoratul teritorial de muncă al municipiului
București. Printre evenimentele de la București au fost și: situația unui agent de securitate dintr-un hypermarket, care în urma căderii a suferit un traumatism cranio-facial și implicarea unui șofer român într-un accident de circulație în Franța soldat cu spitalizarea acestuia.

„Accidentele de muncă, bolile profesionale și riscurile la care se expun lucrătorii fac parte permanent din agenda inspectorilor de muncă. Suntem preocupați de evitarea oricărei situații
care să genereze expunerea la pericol a muncitorilor fie ca vorbim de o situație care poate genera accidente, fie că avem în vedere evenimente petrecute deja și care să nu se mai repete. Totodată am intensificat controalele care vizează munca la negru pentru că venirea primăverii aduce și înflorirea acestui fenomen”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În luna februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud a verificat 144 de angajatori, deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind sancţionate cu 59 de avertismente şi 13 amenzi, în cuantum de 45.500 de lei. Cele neconstatate s-au manifestat cu efecte chiar tragice, în două cazuri.

Șapte accidente au fost declarate la ITM în luna februarie, dintre care două mortale, iar cinci soldate cu incapacitate temporară de muncă. Altfel, amenzi s-au dat inclusiv pentru abateri de la normele de Sănătate şi Securitate în Muncă – cinci, în cuantum de 11.500 de lei. Cele mai multe amenzi s-au aplicat însă pentru nereguli în relaţia dintre angajator şi angajat, respectiv dintre angajator şi ITM, opt în total, în valoare de 34.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.