Cu mare tam-tam, lichidatorul Gloriei Bistrița anunța că scoate la licitație bunurile cele mai depreț ale falimentarei grupări. Este vorba despre stadion cu tot cu suprafață de joc și tribune și o clădire administrativă. Prețul de pornire al licitației era nici mai mult, nici mai puțin de 30 de milioane de lei. Nimeni nu s-a prezentat la licitație, însă stadionul și-a găsit un „tătuc”. Este vorba despre Ioan Horoba, conducătorul Fotbal Club Gloria, care ar fi închiriat stadionul.

La finalul lunii trecute, Vasile Urs, unul dintre cei mai controversați executori a organizat una dintre cele mai importante licitații din ultimii ani: stadionul Jean Pădureanu, cu tribune și suprafață de joc, precum și o clădire administrativă.

Deși Gloria Bistrița ar avea bunuri care, prin valorificare, ar ajuta la plata datoriilor istorice ale clubului, lichidatorul Vasile Urs încearcă de ani buni să vândă aceste bunuri, fără succes.

Potrivit evaluării lichidatorului, Gloria deţine două tribune cu o clădire pentru studio TV, o peluză în regim de înălţime P+1E, teren de joc, tabelă de marcaje, instalaţie de nocturnă, sistem de sonorizare, sistem de alimentare energie electrică, instalaţie de irigat terenul, instalaţie de încălzit terenul şi sistem de supraveghere video.

La acestea se mai adaugă o clădire administrativă care se întinde pe 780 de metri pătraţi şi care a fost evaluată la 1,3 milioane de lei şi trei autobuze, care ar valora, împreună în jur de 250.000 de lei.

În patrimoniul Gloria mai regăsim maşini de împrăştiat nisip, motocositoare, tractoare, aparate de fitness, aparatură de bucătărie, bunuri de inventar în valoare de 233.000 de lei şi echipament sportiv folosit care valorează 277.000 de lei.

Toate aceste bunuri mobile şi imobile valorează în jur de 40 de milioane de lei, potrivit celei mai recente evaluări. Deşi procesul de faliment a început în anul 2013, abia la începutul anului 2016 au fost organizate primele licitaţii de valorificare a acestor bunuri.

Horoba pune mâna pe stadion, pentru noua echipă a CJ

Se pare că la licitația programată pentru 29 iunie nu s-a prezentat nimeni, asta deși au fost purtate nenumărate negocieri cu autoritățile locale din Bistrița pentru preluarea stadionului.

Interesul pentru preluarea stadionului pare să fi scăzut, în ciuda faptului că viceprimarul Cristian Niculae vorbea despre achiziționarea acestuia, dărâmarea și transformarea zonei într-una de promenadă.

Demersurile oficiale ale Primăriei Bistrița pentru achiziționarea stadionului au început încă din 2016, discuțiile apărând încă din 2014. Se întocmește chiar și o comisie care să decidă și să analizeze oportunitatea achiziționării stadionului. De atunci, ani buni, municipalitatea a tot solicitat documente și lămuriri. Se pare că Vasile Urs s-a cam săturat de atitudinea municipalității și a hotărât să scoată la licitație Stadionul Jean Pădureanu.

Cei care voiau să participe la licitație erau nevoiți să achite 10% din prețul de pornire (adică în jur de 3 milioane de lei). Până și studiatul documentelor scotea din buzunarul celor interesați 1.000 de lei.

Deși nu s-a prezentat nimeni la licitație, spre final de săptămână accesul a fost interzis în incinta stadionului și mai mulți muncitori mișunau pe tribune.

Pe stadion a pus mâna cineva, însă sub altă formă. Este vorba despre o închiriere, trocul fiind făcut chiar cu Vasile Urs. Personajul care va avea în grijă stadionul este și el unul cunoscut în lumea fotbalului: Ioan Horoba, care se ocupă de Fotbal Club Gloria, o echipă ce vrea să calce pe urmele mai cunoscutei Gloria Bistrița și care este sponsorizată de Consiliul Județean.

Ioan Horoba a început o curățenie generală la stadion, începând chiar o colaborare de lungă durată cu Supercom în acest sens. De asemenea, Horoba mai promite că va permite accesul celor care vor să alerge pe pista de alergare, însă în orele în care nu sunt antrenamentele celor de la CSM Bistrița. Vor mai avea acces și echipele de juniori de la LPS.

Potrivit Sportul Bistrițean, accesul în stadion se va face doar pe la intrarea principală, unde va fi schimbată poarta. Pe pistă se va intra pe lângă vechiul hotel de la tribuna a doua.

„Știm cu toții că în ultima vreme, stadionul era ca un sat fără câini. A fost incendiată mai întâi tribuna oficială, apoi masa presei, a fost furat mixerul de la stația de amplificare, au fost sparte magazii. Totul arăta deplorabil, iar noaptea era paradisul golanilor acolo. Ne-am hotărât să facem un pic de curățenie. Am închiriat tot ce exista acolo de la administratorul judiciar și o să fie o rânduială. Pe tribune nu va mai intra nimeni, însă pe pistă, în mod civilizat, fără role și biciclete, vor putea să alerge toți cei interesați”, a explicat pentru Sportul Bistrițean, Horoba.

Ioan Horoba a preluat Fotbal Club Gloria, echipă susținută de Consiliul Județean în anul 2018. Dorința era atunci de a reînvia fotbalul bistrițean, care a cam dispărut din atenția națională, odată cu moartea clubului Gloria Bistrița.

Acesta spunea la acea dată că se pensionase și nu prea avea de gând să se reîntoarcă la fotbal, însă a fost convins de „rugămințile” autorităților din Bistrița-Năsăud.

Obiectivul atunci era promovarea echipei în Liga a II-a. Doi ani mai târziu, obiectivul încă nu a fost îndeplinit. Fotbal Club Gloria a terminat anul acesta la mijlocul clasamentului, în Liga a III-a.

Datoriile istorice ale defunctei Gloria Bistrița

În jur de 100 de persoane, societăți comerciale și instituții s-au înscris la masa credală sperând ca după valorificarea bunurilor clubului să își recupereze banii împrumutați sau datorați pentru prestări servicii.

Pe lista celor care vor să își recupereze banii de la clubul Gloria Bistrița regăsim societăți comerciale și persoane fizice din Bistrița-Năsăud, dar și din Argeș, Maramureș, Cluj, Teleorman, Prahova, Brașov, Timiș, Mureș, București, Dolj, Alba, Arad sau Galați.

De asemenea, pe listă și-au făcut loc Liga Profesională de Fotbal sau chiar licee. Entitatea cu cea mai mare sumă de recuperate este Administrația Finanțelor Publice, care s-a înscris la masa credală cu o datorie de 4,5 milioane de lei.

Urmează, controversatul milionar clujean Bela Urasi, care are de recuperate 1,6 milioane de lei, apoi Onișor Gheorghe ce speră să recupereze 1,5 milioane de lei și Nistoran Valerică cu datorii de 1,4 milioane de lei.

Comelf are de recuperat peste un milion de lei, iar Primăria Bistrița aproape 600.000 de lei. Clubul trebuie să le plătească foștilor jucători și angajați drepturi salariale în valoare de 1,4 milioane de lei.

Pe listă îl regăsim inclusiv pe Jean Pădureanu, decedat între timp. Acesta avea de recuperate 143.809 lei. Datoriile înregistrate de Gloria Bistrița ar ajunge la aproape 20 de milioane de lei. 

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.