Alexandru Năşcan, primarul comunei Rodna, este un om care spune lucrurilor pe nume. În interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa, edilul vorbeşte despre împlinirile sau neîmplinirile din acest an în fruntea comunităţii pe care o conduce, despre ceea ce ar trebui să facă cei care ne conduc destinele, dar şi despre speranţele sale de viitor.

Gazeta de Bistriţa: Suntem la ceas de bilanţ. Vă rog domnule primar să ne spuneţi ce a însemnat anul 2011 pentru dumneavoastră, din punct de vedere administrativ.

Alexandru Năşcan: A fost un an şi cu lucruri bune şi cu satisfacţii, dar luat per ansamblu a fost un an în care, ceea ce noi ne-am propus, primarul şi consiliul local, s-a realizat. Chiar dacă au fost destule sacrificii şi eforturi, a fost un an rodnic, cu toată criza pe care o amintim la fiecare cuvântare, şi nu numai la noi, ci cu siguranţă în întreaga lume. Cu toate acestea, eu spun că anul 2011 am avut progrese şi realizări, aşa cum noi ne-am propus. În rest, ce să spun, aşteptăm un an mai bun.
Gazeta de Bistriţa: Bugetul pe care l-aţi avut anul acesta la dispoziţie a fost unul suficient?
Alexandru Năşcan: Din acest punct de vedere am câteva mici nemulţumiri. Sigur, bugetele se fac, se construiesc, niciodată nu ajung, fiindcă toţi avem nevoie de bani. Pentru noi, pentru Rodna, 2011 ne-a adus câteva surprize neplăcute din acest punct de vedere, în sensul că din sumele care s-au defalcat pentru bugetele locale în 2010 pentru 2011, noi nu am primit circa trei miliarde şi jumătate de lei vechi. Ni s-a justificat că nu au fost încasările la bugetul judeţului şi că nu a fost de unde să primim aceşti bani. Astfel că am fost puşi într-o postură extrem de neplăcută, fiindcă aceşti bani care nu ne-au fost repartizaţi au fost planificaţi pentru anumite acţiuni şi, la sfârşitul anului, te trezeşti că nu mai poţi să faci plăţile curente, nu mai vorbim de investiţii. De asemenea, noi am avut cinci contracte, cinci acorduri de grant cu Ministerul Economiei pentru investiţii în zonele miniere pentru mai multe obiective, printre care biblioteca, Grădiniţa nr. 3, fanfară, teren de sport, cămin cultural, etc. Din 2,4 miliarde (n. r. lei vechi) nu am primit niciun leu. Toate contractele semnate am rămas agăţate în cui şi nu am putut să facem nimic. Puse una peste alta, că aşa este când ceva nu merge bine, pe măsura 3.2.2 am fost şi penalizaţi cu 2% din total valoarea investiţiei, aceasta însemnând 1,7 miliarde de lei vechi. Aceste sume despre care am făcut vorbire nu au intrat niciodată la bugetul local. Deci, nu au intrat la bugetul local aproximativ şapte miliarde de lei vechi şi este foarte, foarte mult. La o parte din lucrări, cum sunt grădiniţa, biblioteca şi fanfara nu am avut bani, iar la terenul de sport şi cămin cultural am fost nevoiţi să completăm noi sumele, plus penalizările care s-au aplicat. Am avut în fondul de rezervă pe activităţile economice şi am reuşit completăm pe ultima sută de metri aproape toate plăţile curente care le-am avut pentru anul 2011 şi să nu rămânem datori, în măsura în care pentru anul 2012 mai avem de plătit 1,7 miliarde de lei vechi. Din acest punct de vedere, acest an a fost un an care ne-a pus la grea încercare. În Consiliul local a trebuit să găsim formulele cele mai bune şi legale pentru a putea să ne acoperim cheltuielile pe care le-am avut. Sigur, pentru asta aş recomanda de acum celor care ne fac parteneri cu sumele de bani, să măsoare de zece ori şi să taie o singură dată, pentru că vă daţi seama, făcând un buget pe anumite sume şi neintrându-ţi în visteria localităţii, te trezeşti că ai de dat bani şi tu ajungi să ridici din umeri pentru că nu ai de unde. Este o situaţie neplăcută şi pentru mine, care am ajuns uneori şi m-am certat sau poate am ridicat puţin tonul sau poate am fost mai acid, dar pe bună dreptate, dar şi pentru cei care împart şi dau puţinul sau multul pe care îl au.

Gazeta de Bistriţa: Dar până la urmă aţi reuşit să treceţi cu bine peste toate, nu?

Alexandru Năşcan: Da, pentru că am avut şi noi înţelepciunea noastră, fiindcă în consiliul local am găsit toate căile legale. Şi am avut norocul să avem agenţi economici locali care au adus venituri la buget şi am avut de unde să ne luăm banii, însă cu costul de a diminua veniturile pe care le avem pentru 2012.

Gazeta de Bistriţa: Aveţi în fruntea comunităţii deja trei mandate. Care este proiectul pe care aţi reuşit să îl duceţi la bun sfârşit şi v-a adus cele mai mari satisfacţii din punctul de vedere al funcţiei pe care o deţineţi?

Alexandru Năşcan: Nu aş putea să spun că este doar un singur proiect. Dar dintre proiectele de anvergură care aduc foarte multe beneficii, comunităţii noastre, locuitorilor noştri, aş aminti asfaltările de străzi, extinderea reţelei de canalizare, care este una modernă, chiar cei de la Satu Mare care ne-au verificat au rămas impresionaţi de ceea ce am reuşit aici. Asta a fost pe măsura 3.2.2 , una dintre realizările care au adus mai multe beneficii comunităţii, în sensul că avem aproape 70% din localitate, asfaltată, 80 la sută este cu canalizare, peste 80% are apă potabilă. Înseamnă foarte mult, de asta spuneam că sunt mai mult proiecte care mi-au adus satisfacţii. Dar revenind, avem aproape 13 kilometri de canalizare, iar cu extinderea reţelei de apă au dus la extinderea confortului şi a traiului locuitorilor noştri din Rodna. Ne apropiem încet, încet de o viaţă civilizată, de un mod de viaţă ca şi cel de la oraş, în sensul că avem apă curentă, avem canalizare, avem asfalt, avem lumină electrică, avem salubrizare. Ne apropiem încet, încet dar sigur de ceea ce se poate numi un mic orăşel de munte.

Gazeta de Bistriţa: Sunteţi deja la al treilea mandat ca primar. Care este secretul reuşitei, fiindcă nu este de ici de colo să fii ales de atâtea ori consecutiv ca primar, să fii iubit de majoritatea concetăţenilor tăi?

Alexandru Năşcan: Nu cred că este neapărat un secret ca să te menţii şi oamenii să te aleagă şi de fiecare dată să obţii tot mai multe voturi. La primul mandat de primar am câştigat cu 55 la sută, apoi pentru al doilea am obţinut 65%, iar pentru cel de acum am câştigat 73% din voturi, deci de fiecare dată procentele au crescut în favoarea mea ca primar. Eu mă duc de fiecare dată la judecata oamenilor. Oamenii m-au cunoscut de dinainte, ca medic veterinar. Ei m-au ştiu ca un om de cuvânt, ca un om serios şi, oriunde m-am dus, am ştiut să îmi organizez munca. Este extrem de important să fii un bun gospodar şi să îţi prioritizezi lucrurile, începând alături cu consiliul local, şi să faci lucruri pentru comunitate şi pentru obştea din faci parte. Pe urmă, aş mai putea să spun că este foarte important să ridici autoritatea publică locală la un standard la care omul dacă se adresează primarului să ştie că stă de vorbă cu primarul, să ştie că dacă i-a spus o vorbă primarul, el să ştie că i-a spus-o primarul şi că nu vorbim aiurea. Când îi spune că e da, e da şi când e nu, e nu. Este extraordinar de important ca un primar să aibă cuvânt în faţa oamenilor. Bine, mai sunt şi probleme care nu ţin neapărat de tine, ca primar, sunt factori intermediari care ajung la finalitate, dar de regula atunci dai o marjă de certitudine faţă de ceea ce tu poţi să faci şi îi spui omului da sau ba. Bineînţeles apoi, trebuie ca tu, primar, să fii primul la muncă şi tu să pleci ultimul, să îi organizezi munca şi să te vadă oamenii că eşti cinstit şi că îţi faci treaba. Sigur, discuţii sunt peste tot, în funcţiile publice pe care le avem suntem supuşi criticii, suntem supuşi observaţiilor şi întrebărilor zilnice din partea oamenilor. Unii sunt răutăcioşi, cârcotaşi, dar trebuie să te înţelegi cu toţi chiar sunt persoane care au o altă părere, trebuie să le respecţi pe acele persoane şi părerea lor, să le explici care este părerea ta. În cele trei mandate m-am adresat oamenilor civilizat, iar când am fost în perioadele electorale i-am rugat să fie civilizaţi cu contracandidaţii, să îi asculte ce au de spus, iar la vot să îi aleagă pe cei care cred că pot să îi reprezinte cel mai bine.

Gazeta de Bistriţa: Care este opinia dvs. în legătură cu proiectul derulat de CJ BN de la Tărpiu. Este un proiect pilot în ţară, dar în ultima perioadă au apărut nemulţumiri din partea administraţiilor locale.

Alexandru Năşcan: Eu vă spun foarte sincer, pentru că aşa sunt şi nu pot fi altfel, proiectul este unul foarte bine-venit, el are rolul lui, are anvergura lui, are implicaţia lui pentru comunitatea bistriţeană, în schimb trebuie luat extrem de atent, în special pe modul prin care se vor colecta deşeurile, modul în care se va face plata, modul prin care acest proiect se va putea derula, obligatoriu ţinându-se cont de cerinţele şi dorinţele noastre, ale celor care beneficiem de acest serviciu. Nu pot să stau în genunchi şi să spun că aşa vrea operatorul, oricare ar fi el, să îmi dicteze obligatoriu ce să fac, iar eu să nu pot să fac. Au fost mai multe idei, am discutat în prealabil, ne-am spus gândurile, cam cum vedem noi acest lucru. Între timp însă ele s-au schimbat, ba aruncă pe noi că se lucrează cu materialul clientului, deşi nu este adevărat. Noi am discutat iniţial de preluarea deşeurilor menajere din casă-n casă, de amplasare de euro-pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor. La noi e vorba de 52 de locaţii pentru care am eliberat certificate de urbanism, ca să ne gândim acuma că s-a schimbat totul şi cu totul faţă de ceea ce am discutat la început. Sigur că ultimele hotărâri vor fi supuse consiliului local şi pe urmă vor fi tratate ca atare. Totul va trece prin consiliul local. Sunt însă unele lucruri pe care nu le putem accepta: preluarea gunoiului la două săptămâni, containerele semi-îngropate pe care nu le putem amplasa în faţa casei omului sau în mijlocul străzii, aşa cum v-am spus Rodna este asfaltată. Sunt destule probleme, deci ne vom consulta în aceste probleme cu comunitatea şi o să fim de acord cu ce este benefic comunităţii. Şi nu numai, pentru că aşa cum aici la Rodna ne confruntăm cu anumite situaţii, aşa se confruntă şi Maieru, Şanţul, Sângeorz-Băi sau Feldrul, etc.

Gazeta de Bistriţa: Din punct de vedere politic, ce părere aveţi dumneavoastră despre comasarea alegerilor de anul viitor, cu atât mai mult cu cât este posibil să aibă loc şi un referendum?

Alexandru Năşcan: Mi-am spus părerea nu o dată din acest punct de vedere. Singur că dintr-un punct de vedere al separării lor era un lucru benefic pentru că alegerile locale şi alegerile pentru Consiliul Judeţean este o treabă, iar alegerile parlamentare sunt cu totul altceva. Comasarea lor, şi înţeleg acuma de ce, pe lângă acea economie pe care tot o vânturăm că o facem, este determinată de chemarea prea des la vot a alegătorului, şi în vară şi în toamnă. De ce să nu recunoaştem, oamenii nu se vor prezenta la vot, mai ales la alegerile parlamentare, şi atunci, sigur, primarul este un factor destul determinant pentru a merge omul la vot. Opţiunea este expusă de protagonişti. Desigur că va fi destul de greu să vorbeşti şi de alegerile locale, şi de ce guvernezi, şi de ce faci în judeţ sau în ţară, pe care foarte puţini le vor înţelege. Nu va fi uşor, va fi destul de greu, dar dacă aşa este hotărât de Guvern, aşa vom proceda. Eu cel puţin voi încerca să creez toate condiţiile ca să nu se fraudeze, să nu se suprapună nişte lucruri, vorbim de şase buletine de vot. Unii săracii abia se descurcă cu două sau trei, d-apoi când le pui şase în braţe. Cred că va fi destul de greu şi pentru cei de la secţiile de votare, unde vom avea grijă ca legea să fie respectată din toate punctele de vedere.

Gazeta de Bistriţa: Care sunt plusurile şi minusurile acestei guvernări, din punctul dumneavoastră de vedere? Ce se putea face şi nu s-a făcut sau ce s-a făcut foarte bine?

Alexandru Năşcan: Eu, ca membru al PDL şi ca om fac atâta politică cât pot să fac, fiindcă noi facem mai multă administraţie, dar sunt şi eu un consumator media, mă uit şi eu şi ascult. Toată lumea asta, inclusiv România, au intrat într-o criză economică şi, probabil, trebuiau luate nişte măsuri, cum au luat şi alţii, poate mai dure, mai nepopulare prin reducerea salariilor, a personalului, prin ridicarea TVA, măsuri care, nefiind în zona euro, e mai greu să ne apere. Vedeţi cazul Greciei, dacă e în zona euro, toată lumea a sărit să o apere, scut s-a făcut în jurul ei. Dar aceste măsuri ne ţin la suprafaţă. Ce este greşit, este că nu avem timp să comunicăm toate aceste lucruri mai nepopulare, mai dure, oamenilor. Pentru că e una să spun unui om care a avut 1.500 de lei că de mâine are doar o mie şi să îi explic şi de ce şi alta e să îi spun doar ce bine am făcut. Omul înţelege greu de ce i s-a luat. Pentru că pe cealaltă parte, şi pe bună dreptate, opoziţia şi cei care nu sunt de acord cu aceste măsuri spun: noi nu făceam asta sau dacă luam astfel de măsuri dure le luam într-un alt mod. Aşa că omul îl crede pe cel din opoziţie. Din acest punct de vedere, nu ştim să explicăm oamenilor de ce s-au făcut asemenea sacrificii. Apoi, am reuşit „performanţa” de a pune în unele posturi de conducere oameni incapabili, oameni slabi, oameni nehotărâţi, care nu au ştiut să comunice. Nu intru acum în amănunte, noi ne ştim hibele, dar mi-e frică, indiferent de cine va veni la guvernare, asta este frica mea, ca român nu ca primar, nu ca vicepreşedinte al PDL, ci din punct de vedere al omului simplu, că vor veni alţii la guvernare şi vor veni aceleaşi metehne, aceiaşi oameni slabi care au lipit afişe şi au făcut slugărnicii pe la „şefu’ ” şi l-a pus în nu ştiu ce funcţii. Asta ne trage în jos. Şi asta facem în foarte multe agenţii guvernamentale, secretari de stat până la nivel de judeţ. Este o nemulţumire a mea, fiindcă am umblat din casă în casă, am discutat cu oamenii, pentru partidul meu ca să ajungem la guvernare. Şi am ajuns la guvernare. Nu a fost o guvernare uşoară, este o perioadă de criză, dar, sigur, istoria ne va judeca dacă am făcut bine sau nu am făcut bine. Judecata va fi la vot.

Gazeta de Bistriţa: Ce vă doriţi de la anul 2012, şi în calitate de primar, dar şi pe plan personal?

Alexandru Năşcan: În primul rând le urez tuturor rodnenilor să aibă sănătate şi înţelegere, să putem accepta şi înţelege prezentul şi viitorul. De asemenea, îmi doresc să avem puterea şi înţelepciunea de a sta la masă, şi chiar dacă avem păreri diferite, să discutăm şi să ne înţelegem şi să punem în valoare ce avem mai bun. Sper să avem un an mai liniştit, deşi mă îndoiesc, deoarece fiind un an electoral nu va fi aşa după cum se prezintă situaţiile din punct de vedere al alegerilor. Dar aşa cum am mai spus-o, electoratul român se maturizează mai repede decât clasa politică. Asta o văd, asta cred şi aşa se va întâmpla probabil la alegerile din 2012. În rest, le urez tuturor rodnenilor, tuturor bistriţenilor să le dea Dumnezeu sănătate, un an mai bun, mai rodnic şi să fie mai toleranţi unii cu ceilalţi.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. Pai, cine a fost din „aripa PDL” a primit fonduri si resurse si …” s-a cam realizat „… asa cum spuneti domnule Nascan si cine n-a primit nimic, sau aproape nimic… tot „nimic” are! Ideal ar fi ca functia de primar, sa nu mai fie ocupata pe cale politica, ci exclusiv profesionala, pentru ca in actuala Lege a administratiei publice, absolut nicaieri, nu scrie vre-o sarcina „politica” pentru primari, ci exclusiv sarcini administrative. Eu apreciez, ca daca primarii n-ar mai face parte din absolut nici o orientare politica si-ar face treaba exclusiv profesional si atunci ar fi OK in tara asta. Totodata, este impreios necesar, schimbarea legii administratiei publice si consilul local, sa nu aiba rol decizional ci doar consultativ, decizia finala sa apartina primarului, pentru ca EL este de fapt si de drept si ordonator de credite si nicidecum „consiliul local sau judetean „. Cand se hotaraste soarta urbei, sa fie consultati pe specialitati, cu propuneri bine documentate si fondate pe realitatile administratiei locale si nu pe idei politice si primarul, sa poata decide soarta cea mai potrivita pentru cetatenii pe care-i reprezinta. Daca in cursul anului financiar, solicitarile si trebuintele sociale se ‘schimba”, primarul sa aiba puterea sa decida soarta ” banilor publici”… functie de necesitatile locale ale urbei, nu dupa cele politice dictate de la Bucuresti… Daca in fucntia de primar, ar accesa numai oameni bine pregatiti, cu o calificare si o experienta manageriala adecvata, care sa se priceapa cat de cat la administratie, la probleme economice, la probleme sociale, la probleme militare, politienesti, de sanatate, de invatamant, de mediu… etc. etc. va asigur ca urbea ar „merge” bine, dar, actualmente, functia de primar, este politica, desi se ocupa pe o cale electoare, sunt „instalate” persoane cu un nivel foarte modest de cunostinte generale si manageriale si este absolut lipsit de puterea de decizie. Degeaba la alegeri primarii trambiteaza sus si jos, ca „daca vor fi alesi ei… vor face aia si ai-lalta”… ca in fapt, totul este hotarat de consilieri, iar primarul nu este altceva decat o „paparuda” in fata lor… un „neputincios” permanent sub constrangeri si ocari de natura politica. Cat priveste repartizarea „banilor publici”… ar trebui sa fie facuta nu de Guvern pe criterii politice ci exclusiv sa fie facuta de Parlament, pe baza unor indicatori tehnico-economici ai localitatilor compenente ale acestui sistem administrativ national si atunci va garantez eu, ca fiecare localitate, va primi bani publci, dupa adevaratele lor „trebuinte” si nu exclusiv dupa criterii politice ca astazi. De ce sunt vinovati cetatenii, care compun o urbe, pentru faptul ca primarul lor este ” din opozitie ” fata de „guvernare”… si din aceasta cauza nu primesc mai nimic ? Este o totala si nesimtita atitudine fata de drapturile si libertatile pe care noi le trambitam sus si tare ca sunt „democratice” si de fapt sunt un adevarat fiasco social ! Asta-i Romania in care noi astazi, traim si suportam tot ceea ce se intampla. De ce este agreata calea „politica” si nu cea „tehnico-economica”… pentru ca atunci, n-ar mai avea acces la functiile de putere toti nataraii nimurugii si incultii fara scoala, dar politicul le asigura aceste „cai” pe baza unor „substantiale contributii” pe care ei de fapt le-au dobandit ilegal sub onorabila ” asistenta” a „politicului” la un moment dat… Asta este D.le Nascan. Pentru realizarile Dvs, meritati sincere felicitari, dar sa stiti ca nu sunt absolut deloc vinovati primarii care nu sunt „agreati” de cei de la putere… Aici, desigur nu incape la indoiala, puterea si capacitatea Dvs manageriala si despre Dvs si comuna Rodna, tot mereu, am auzit doar cuvinte de lauda, pentru care meritati sincere felicitari !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.