Recent, Institutul de Politici Publice a dat publicităţii un raport de monitorizare a activităţii consilierilor locali din diferite localităţi din ţară, printre care şi cea a aleşilor locali bistriţeni.
Prezenţă bună la şedinţe
Din raportul IPP reiese că majoritatea membrilor Consiliului Municipal Bistriţa au participat până acum la cinci şedinţe – trei ordinare şi două extraordinare. Cele mai puţine participări le-a avut Vasile Moldovan (PD-L), dar din motive obiective, deoarece acesta a demisionat din forul legislativ local şi a fost înlocuit de Eugen Curteanu-Diacones. Cu excepţia celor doi nominalizaţi, 11 din cei 21 de consilieri au participat la cinci şedinţe de consiliu local, iar restul la câte patru.
În perioada monitorizată au fost adoptate 73 de proiecte de hotărâri, dintre care doar două au fost iniţiate de doi consilieri PD-L – Gheorghe Tuţă şi Alin Seserman. Tuţă a a iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în vederea reabilitării terenurilor de sport aflate în proprietatea Consiliului Local Bistriţa, respectiv a amenajării acestora cu gazon artificial şi iluminat nocturn, prooiect care însă a fost respins în urma dezbaterilor în consiliu. Seserman a iniţiat proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ din municipiul Bistriţa. Restul proiectelor de hotărâre aduse pe masa de lucru a consiliului local au aparţinut primarului municipiului.
Atenţie la cheltuirea banului public
În raportul IPP este evidenţiată şi cheltuirea banului public, fiind solicitate autorităţilor locale cuprinse în eşantionul proiectului şi date despre deplasările externe ale consilierilor dar şi despre acoperirea de către primărie a abonamentului pentru telefonul mobil al consilierilor.
La acest punct, Primăria municipiului Bistriţa a informat IPP că, au existat trei deplasări externe ale consilierilor locali, dar nu s-a comunicat scopul acestora. Astfel, Viorica Calo (PNL) şi Marius Paşca (PSD) au fost în Germania, Florin Găurean (PNL) şi Ovidiu Frenţ (PSD) în Italia, George Avram (PSD) şi Gavrilă Ţărmure (PNL) în Polonia. Cu privire la deplasările efectuate de consilierii locali, IPP recomandă autorităţii locale bistriţene ca, la întoarcerea în ţară, fiecare participant să întocmească un raport care să conţină cele mai importante concluzii extrase în urma deplasării şi maniera în care vor fi concret folosite în următoarea perioadă în activitatea de consiliu.
În ceea ce privesc cheltuielile cu abonamentul de telefonie mobilă, municipalitatea a informat că astfel de cheltuieli nu sunt asigurate pentru consilierii locali, cu excepţia celor efectuate de cei doi viceprimari George Avram (PSD) şi Florin Găurean (PNL).
Pagina de internet, bună
IPP a monitorizat şi în ce măsură minime informaţii despre consilierii aleşi – nume, apartenenţă politică, CV, eventual fotografii – sunt disponibile pe site-ul oficial al Primăriei Bistriţa. Pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Bistriţa – www.primariabistrita.ro – spre deosebire de alte primării din ţară, sunt afişate o serie de informaţii despre consilierii locali: nume consilieri, apartenenţa politică, fotografii ale acestora şi chiar date privitoare la data naşterii sau domiciliul. În ceea ce priveşte CV-urile consilierilor, autoritatea locală a precizat că nu le deţine însă „urmează să fie postate (pe site) în viitorul apropiat”.
Liana Mureşan
ASTIA NU AR TREBUI MONITORIZATI DE D. N. A. ???
Da domle si de ANI. si multi altii dupa cat dorm castiga bine .