Trei dintre cele mai bune avioane de luptă ale NATO au efectuat o primă ieșire în teatrul de operații de la frontiera estică a Alianței, în timp ce cea mai avansată dronă a Pentagonului și-a făcut apariția unică deasupra Mării Negre, conform newsweek.ro.

În plus, într-un alt context remarcabil, un avion al guvernului ucrainean a defilat fără teamă prin Forțele Aeriene Ruse și a părăsit în siguranță spațiul aerian, îndreptându-se spre Balcani.

Aparatul operat de Kiev, un bimotor An-32 al Ministerului pentru Situații de Urgență, a efectuat un zbor fără precedent în timpul conflictului, traversând spațiul aerian ucrainean până în Croația, aterizând la aeroportul Zagreb, conform datelor de urmărire a zborurilor verificate de Kyiv Post.

În timp ce avionul ucrainean zbura în apropierea graniței dintre Ucraina și Ungaria, operațiunile aeriene ale NATO au inclus cel puțin trei avioane de luptă Typhoon ale Royal Air Force, care monitorizau situația.

Două dintre avioanele britanice, lansate de la baza aeriană principală a NATO, Aeroportul Mihail Kogălniceanu din apropierea Constanței de la Marea Neagră, au accelerat la o viteză de peste 500 de noduri și au ajuns în spațiul aerian deasupra estului Ungariei o oră mai târziu.

Pe parcursul operațiunii, avioanele de luptă britanice au urmat îndeaproape ruta unui avion civil al Iran Airways, un Airbus A330-243, cu indicativul de apel IRA772, care efectua un zbor regulat între Teheran și Hamburg.

Motivul exact pentru interceptarea avioanelor de luptă Typhoon nu a fost clarificat, însă operațiunea a fost efectuată fără incidente notabile.

În altă parte, un avion de transport al Royal Air Force, KC3 Voyager, a zburat de-a lungul marginii estice a spațiului aerian NATO, apropiindu-se de frontiera cu Belarus. Acest tip de aeronavă desfășoară misiuni strategice de transport aerian.

De asemenea, o dronă de spionaj maritim Northrop Grumman MQ-4C Triton, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, a efectuat pentru prima dată o misiune în teatrul de operații ruso-ucrainean, zburând deasupra Mării Negre.

Aceste acțiuni evidențiază un angajament puternic al alianțelor militare în regiunea respectivă, reflectând tensiunile geopolitice actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.