Pentru majoritatea politicienilor campania electorala a ajuns la final. Unii sunt multumiti pentru rezultatele obtinute, altii însa sunt mai mult decât dezamagiti. Cei care mai au de trecut un hop, adica de turul al doilea de scrutin, batalia nu s-a terminat înca.
În 15 iunie, peste 146.000 de cetateni cu drept de vot din judetul Bistrita-Nasaud sunt chemati din nou la urne pentru a alege primarii din 25 de unitati teritoriale. Numarul alegatorilor reprezinta mai bine de 56% din totalul cetatenilor cu drept de vot din judetul nostru.
Localitatile din judetul nostru în care va fi organizat cel de-al doilea tur al alegerilor locale sunt municipiul Bistrita, orasul Sângeorz-Bai si comunele Sânmihaiu de Câmpie, Dumitrita, Magura Ilvei, Micestii de Câmpie, Sieu, Nimigea, Cetate, Sieu Magherus, Branistea, Caianu Mic, Josenii Bârgaului, Poiana Ilvei, Silivasu de Câmpie, Budesti, Spermezeu, Lechinta, Rebrisoara, Uriu, Mariselu, Matei, Sieut, Prundu Bârgaului si Teaca.
Astfel, vor avea loc 12 confruntari între candidati ai PD-L si PSD, cinci între PD-L si PNL, patru între PSD si PNL, una între PD-L si PC, una între PD-L si PNG, una între UDMR si PSD si una între un independent si un candidat al PSD.
Oltean Vrea sa se implice în administrarea judetului
Presedintele Partidului Democrat-Liberal Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Oltean s-a declarat multumit de rezultatele obtinute în urma alegerilor locale din 1 iunie. Filiala judeteana pe care o conduce a reusit sa obtina din primul tur de scrutin al alegerilor locale sefia Consiliului Judetean, 15 fotolii de primari, iar în multe dintre localitati majoritatea în consiliile locale. În al doilea tur de scrutin PDL va încerca sa câstige alte 20 de fotolii de primar. „PDL a revenit în forta, dovedind ca este prima forta politica la nivelul judetului Bistrita-Nasaud. Ne pozitionam între organizatiile fruntase la nivel national, fiind între cele 14 judete în care PDL a câstigat presedintia consiliului judetean”, a declarat Ioan Oltean.
Cu toate acestea liderul democrat-liberal sustine ca se va implica personal ca obiectivele pe care cei alesi le-au promis cetatenilor în timpul campaniei electorale sa fie atinse. Mai mult, nu va tolera pe cei care nu-si vor face treaba si nici haosul din primariile de culoare portocalie. Ferm, Oltean a promis ca în astfel de cazuri va retrage sprijinul politic primarilor democrat-liberali.
În ceea ce-l priveste pe Vasile Moldovan, candidatul PDL la Primaria Bistrita, deputatul, desi s-a aratat putin dezamagit ca nu a reutit înca din primul tur, este foarte convins ca acesta va câstiga pentru a treia oara scaunul de primar. Victoria pare sa fie mai mult decât necesara, având în vedere ca tot un democrat-liberal, Liviu Rusu, a câstigat sefia Consiliului Judetean. Daca Moldovan va câstiga primaria, Ioan Oltean a promis ca acesta va face un alt fel de administratie, deoarece acum are sprijinul la nivel de judet.
Adevarata victorie, abia dupa 15 iunie
Dar, la nivel local exista o mare problema – contracandidatul lui Moldovan, senatorul Ovidiu Cretu (PSD), a obtinut si el foarte multe voturi din partea bistritenilor care s-au prezentat la scrutinul din 1 iunie. Deoarece al doilea tur este foarte aproape, democrat-liberalii au început licitatia. Primele oferte sunt îndreptate spre liberali, ale caror voturi sunt vitale în cazul obtinerii sefiei la primarie. Numai ca nu este de ajuns doar aceasta, democrat-liberalii au nevoie de alianta liberalilor si pentru a obtine majoritatea în consiliul local si în cel judetean. În concluzie, mingea e în terenul galben-albastrilor. Doar de acestia depnde daca va renaste Alianta DA, desigur într-o alta forma.
În cazul în care liberalii vor refuza oferta ce s-ar lasa cu doua fotolii de vicepresedinti, cel putin în cadrul consiliului judetean, atunci sunt acceptati pentru negocieri si fratii de sânge ai portocaliilor, social-democratii. Situatia este similara si pentru consiliul municipal, unde democrat-liberalii nu au o majoritate suficienta pentru guvernare locala.
În concluzie, cu toate ca au câstigat un numar mare de consilieri municpali si judeteni si presedintia Consiliului Judetean, oamenii liu Oltean au nevoie de aliante ca de aer. În acest moment, conteaza destul de putin culoarea aliatului, ceea ce conteaza este ca PNL si PSD sa nu-si dea mâna, pentru ca atunci gustul victoriei va deveni unul amarui.
Liberalii plâng cu un ochi si râd cu celalalt
Desi nu au câstigat mare lucru în urma scrutinului din 1 iunie, doar functii de consilieri locali si pe ici pe colo câte un primar, liberalii bistriteni sunt fericiti totusi ca au obtinut peste media pe tara. Se poate afirma ca marele învins din aceasta batalie, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur, este Ioan Turc, care s-a aflat aproape trei ani la cârma Primariei Bistrita, ocupând unul dintre fotoliile de viceprimar. Cu toate ca era destul de bine cotat înainte de alegeri, voturile acordate de bistriteni celorlalti candidati mai mititei si-au spus cuvântul.
Conservatorii s-au ales cu un presedinte interimar
Liderul Partidului Conservator Bistrita-Nasaud, Ionel Tompa a demisionat saptamâna trecuta din functia de presedinte al acestui partid, alegând sa ramâna un simplu membru. Pâna la organizarea de alegeri în sânul filialei bistritene, cel care a fost ales ca presedinte interimar este Ioan David.
Demisia lui Tompa a fost cauzata de rezultatele sub asteptari ale PC în aceste alegeri. Conservatorii au iesit din ring, acestia nereusind pentru mandatul 2008-2012 sa obtina vreo functie importanta. Ionel Tompa si-a asumat în parte esecul electoral, dar a declarat ca nu toti candidatii conservatori au actionat cu convingere în campania electorala, acestia punând accent pe votul uninominal si mai putin pe succesul întregului partid. „Pentru mine sunt lucruri mult mai importante decât orice functie”, a conchis Tompa, adaugând ca dupa vacanta de vara a elevilor se va reîntoarce la catedra.
Ionel Tompa a fost unul dintre candidatii pentru fotoliul de primar al Bistritei, obtinând în urma alegerilor din 1 iunie peste 600 de voturi din partea bistritenilor.
Liana Muresan