O bistrițeancă își așteaptă sentința, după ce în urmă cu doi ani a fost la un pas să-și omoare iubitul. Era beată și, aparent din senin, a luat un cuțit și l-a înjunghiat pe bărbat în spate. Anul trecut, femeia a fost trimisă în judecată, iar pronunțarea sentinței a fost stabilită pentru luna viitoare.

Consumul de alcool a ajuns la cote îngrijorătoare în România, iar viitorul nu se anunță unul roz, în condițiile în care tot mai mulți tineri consumă acest lichid: unii din supărare, depresie, alții pentru distracție – ați auzit de nenumărate ori: “m-am distrat, am fost rupt în două (de beat, evident)” sau multe alte sintagme asemănătoare… De fapt pentru astfel de persoane, labile, ca să le spunem pe nume, oameni slabi și fără sânge în instalație, nici nu contează motivul pentru care consumă alcool până nu mai știu de ei. E suficient că, la un moment dat, se află în lumea lor și că ei sunt personaje principale… sau măcar asta cred ei…

Cert este că, pe fondul consumului de alcool, distracția nu e distracție, ba se poate transforma într-o tragedie, iar pentru cei care beau din cauza problemelor întâmpinate și greu de depășit, acestea nu dispar, ba rămân acolo și se amplifică.

Toți, dar absolut toți, ajung într-o bună zi să bea alcoolul precum apa.

Petrecere udată din belșug cu alcool

Așa s-a întâmplat și în cazul lui R.V., care, atunci când și-a înjunghiat iubitul, pe R.L., în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2020, era beată.

În după amiaza acelei zile, femeia a ajuns în casa unui frate de-al ei, care împreună un alt frate și cu concubina acestuia sărbătoreau un anume eveniment și, evident consumau alcool.

“(…) martorul AA a început să consume băuturi alcoolice împreună cu fratele său, cu numitul BB, cu concubina acestuia, martora CC și cu copiii lor minori. În acel loc a sosit și inculpata Varga Raluca, care avea o relație cu persoana vătămată L.R., relaţie care nu era specifică uneia de concubinaj.

În jurul orei 22:00, inculpata a chemat-o telefonic în acel loc pe persoana vătămată care a sosit în cartierul Sărata în jurul orei 23:00 cu un taxi, cursa fiind achitată de martorul BB. În momentul când a ajuns la locuința familiei (…), persoanele prezente, inclusiv inculpata se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Chiar şi persoana vătămată se afla sub influența băuturilor alcoolice, aceasta consumând asemenea băuturi anterior sosirii sale în Sărata”, arată procurorii în rechizitoriu.

Fiind sub aburii alcoolului, R.V. și-a adus aminte că iubitul ei ar fi înjurat-o cândva. Drept urmare, i-a cerut unuia dintre frați să-l ia la palme pe Radu Lăcătuș, iar fratele s-a executat. Incidentul nu a avut urmări, cel pălmuit fiind prea beat ca să mai reacționeze. La scurt timp, așa din senin, Raluca Varga a luat din bucătărie un cuțit, s-a dus și s-a așezat lângă R.L și l-a înjunghiat în spate de câteva ori. Nimeni nu și-a dat seama ce s-a întâmplat, până când unul dintre frații Ralucăi l-a dezbrăcat pe Radu și a observat că hainele acestuia erau pline de sânge.

Beată fiind, a luat un cuțit și a lovit! De 3 ori

La un moment dat, fiind sub influența alcoolului, din cauza unor presupuse insulte adresate cu o altă ocazie de către persoana vătămată inculpatei, aceasta din urmă i-a cerut fratelui ei, martorului BB, să o pălmuiască pe persoana vătămată, lucru pe care martorul l-a făcut, incidentul neavând urmări grave, persoana vătămată nereacționând din cauza băuturii. Într-un moment situat destul de aproape de incidentul descris anterior, situat după miezul nopţii, inculpata V.R. care, aşa cum s-a precizat, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, consumând anterior bere şi coniac, a luat de pe un frigider un cuţit de bucătărie cu lama lungă de 9 cm şi a venit lângă persoana vătămată care era aşezată în şezut pe o canapea, lângă aceasta fiind martorul BB. Cu toate că persoana vătămată nu făcuse nimic agresiv la adresa inculpatei, aceasta a lovit-o de 3-4 ori cu cuţitul în spate pe persoana vătămată.

Iniţial victima nu a realizat ce i se întâmplase, pentru că nici nu apucase să observe cuţitul din mâna inculpatei, dar când martorul BB a dezbrăcat victima, a realizat că fusese lovit cu cuţitul, hainele fiind pătate de sânge. Practic loviturile aplicate victimei au reprezentat un gest neaşteptat, astfel nici martora minoră DD, în vârstă de 15 ani, prezentă în camera unde victima a fost înjunghiată, nu a văzut cuţitul. După acest moment martora DD a luat cuţitul şi l-a aruncat pe jos, iar fratele ei, minorul EE, în vârstă de 9 ani, l-a luat şi l-a pus sub masă. Din camera alăturată au venit martorii AA şi CC care au aflat ce făcuse inculpata, victima fiind tamponată de martorul AA cu un prosop”, au notat procurorii în rechizitoriu.

El, operat de urgență, ea – legată de polițiști

R.L. a fost dus de urgență la spital, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale, iar poliția a intrat pe fir. Conform expertizei medico-legale, viața nu i-a fost pusă în primejdie. În acea noapte, R.V. a fost reținută, iar mai apoi procurorii au pus-o sub control judiciar.

“Persoana vătămată a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistrița unde i s-au acordat îngrijiri medicale şi a fost internată în perioada 06-16.11.2020. S-a constatat că victima prezenta trei plăgi penetrante în zona posterioară a toracelui şi memotorace bilateral.

Lucrătorii de poliţie delegaţi de procuror care au procedat la efectuarea cercetării locului faptei au găsit şi ridicat cuţitul corp delict cu care a fost lovită victima, au identificat pe canapeaua unde stătuse victima mai mulţi stropi şi pete de substanţă de culoare brun-roşcată şi au procedat la ridicarea unei feţe de pernă de la o pernă aflată pe canapea şi a unui prosop pe care s-au identificat de asemenea, pete de culoare brun-roşcată.

Lucrătorii de poliţie au găsit într-un tomberon o cămaşă aparţinând victimei având depuneri de substanţă de culoare brun-roşcată şi au procedat la ridicarea acesteia și la recoltarea de probe biologice. Prin raportul de expertiză nr. 2208/II/a/93/2021 emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud s-a concluzionat că persoana vătămată L.R. prezintă un număr de 3 leziuni traumatice care pot data din 06.11.2020, leziuni produse prin lovire cu corp tăietor înţepător, acestea necesită un număr de 19-20 zile de îngrijiri medicale, viaţa victimei nefiind pusă în primejdie (…).

În drept, se apreciază că fapta inculpatei Varga Loredana, care la data de 06.11.2020, a agresat-o fizic pe persoana vătămată Lăcătuș Radu, lovind-o în zona posterioară a toracelui cu un cuţit, producând victimei leziuni corporale traumatice care au necesitat un număr de 19-20 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale tentativei la infracțiunea de omor, prev. de art. 32 al. 1 C.pen. rap. la art. 188 al. 1 și 2 C.pen. Se consideră că multitudinea loviturilor aplicate victimei cu un cuţit cu lamă în lungime de 9 cm, deci un obiect apt de a produce un rezultat letal şi zona vizată de loviturile aplicate, denotă intenţia indirectă a inculpatei de a suprima viaţa victimei, chiar dacă viaţa victimei nu a fost pusă în primejdie.

Victima a fost transportată de urgenţă la spital, astfel că medicii au putut interveni în timp util pentru ca stare de sănătate a victimei să nu se altereze. Inculpata nu are antecedente penale (…) și a recunoscut că a lovit-o pe persoana vătămată cu cuţitul. Aceasta a susţinut iniţial că a lovit victima pentru că ar fi înjurat-o, pentru ca ulterior să afirme că a făcut acest lucru pentru că victima ar fi determinat-o să se prostitueze. Se apreciază că inculpata a lovit victima pe fondul unor neînţelegeri mai vechi între părţi, un rol determinant avându-l consumul în exces de băuturi alcoolice”, arată procurorii.

Și-a recunoscut faptele

În timpul procesului, femeia și-a recunoscut vina și a solicitat să fie judecată conform procedurii simplificate, astfel că instanța a decis să vină cu o sentință pe data de 12 iulie.

Conform anchetatorilor, R.L. nu s-a constituit parte civilă în proces și după externare și-a continuat relația cu R.V. În schimb, femeia va avea cel mai probabil de plătit despăgubiri civile Spitalului Județean pentru spitalizarea lui R.L., în valoare de aproape 10.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.