Familia Ohler a fost evacuată dintr-un imobil revendicat în care locuia cu chirie, pentru că nu şi-a plătit datoriile pe care le avea la proprietarul casei. Astfel, cu mic, cu mare, cu mobilă cu tot, Maria Ohler şi copiii ei s-au instalat pe un colţ de trotuar de pe strada Lupeni.
Deşi reprezentanţii Primăriei Bistriţa le-au oferit o mână de ajutor şi le-au propus să se mute provizoriu în Centrul de cazare a persoanelor fără adăpost şi să mănânce la cantina socială, aceştia s-au izbit de refuzul vehement al familiei Ohler de a pleca de pe stradă.

Oamenii au şi o explicaţie pentru refuzul de a dormi sub un acoperiş şi a mânca ceva cald: se tem că astfel şi-ar pierde repartiţia într-o locuinţă socială, aflându-se pe lista celor care vor primi o casă nouă în toamnă.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, spune că angajaţii Direcţiei de Servicii Sociale s-au deplasat de mai multe ori la faţa locului şi le-au explicat că nu e posibil aşa ceva, însă degeaba, Maria Ohler şi copiii nu vor nici în ruptul capului să-i asculte.

S-au mutat în stradă cu mobilă cu tot

Maria Ohler şi familia sa au locuit cu chirie până nu demult într-un imobil revendicat de pe strada Gheorghe Şincai, însă cu circa două săptămâni în urmă au fost scoşi pe stradă, cu tot cu mobilă şi alte obiecte necesare într-o casă. Motivul? Nu şi-au plătit datoriile către proprietarul imobilului.
Aşa se face că bistriţenii şi-au instalat lucrurile pe un trotuar de pe strada Lupeni, de unde nu vor să plece nicicum, deşi legea nu le dă voie să locuiască acolo. Angajaţii primăriei au mers în mai multe rânduri să discute cu ei, însă nu au avut cu cine. Oamenii o ţin una şi bună: nu vor să plece din zonă deoarece se tem că primăria nu le va mai da o locuinţă socială, aşa cum le-a promis.
„Li s-a oferit adăpost în Centrul de cazare a persoanelor fără adăpost. De asemenea, li s-a propus să ia masa la cantina socială, însă au refuzat tot ce le-am oferit”, spune Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.
Maria Ohler a primit repartiţie într-unul din blocurile sociale care se construiesc acum în cartierul Subcetate şi în Viişoara, dar lucrările vor fi gata abia la toamnă, prin luna noiembrie.

Cetăţenii de pe Lupeni, supăraţi pe noii vecini

Cei care locuiesc pe strada Lupeni spun că în ultimele zile nu i-au mai văzut pe membrii familiei prin zonă, însă lucrurile le sunt tot acolo.
„Nu ştim nici noi unde sunt, probabil că au găsit un loc unde să doarmă. Maria Ohler a fost zilele acestea la primărie şi a discutat cu unul dintre viceprimari. Deşi i s-a explicat clar că nu poate să rămână în stradă şi că nici nu va pierde locuinţa socială până la finalizarea lucrărilor, în cazul în care între timp îşi găseşte unde să stea, femeia refuză să plece cu lucrurile de pe strada Lupeni”, a completat Mihai Ruşti.
Ea ar putea fi şi amendată deoarece, potrivit legilor în vigoare, ocupă abuziv domeniul public.
Bistriţenii care locuiesc pe strada Lupeni nu văd cu ochi buni situaţia la care s-a ajuns, în condiţiile în care, spun ei, toţi membrii familiei Ohler par sănătoşi şi apţi de muncă. Un om care locuieşte în zonă ne-a spus că „unul dintre băieţi are vreo 18 ani, dar nu merge la muncă. Toată ziua îl vedeam stând pe scaun. Mai are o soră de 16 ani, care e gravidă. Nici mama lor nu munceşte. Sunt amărâţi, dar ar trebui să meargă şi să îşi câştige pâinea, cum facem toţi”.
Spusele bărbatului au fost confirmate de un altul, ce locuieşte pe aceeaşi stradă. „Din ce am văzut nu le place munca, aşa că nu mi-e milă de ei. Sunt tineri şi în putere, ar putea să facă ceva şi să câştige bani. Am înţeles că le dă primăria locuinţă socială, dar numai în toamnă. Nu ştiu ce o să facă până atunci că vine frigul, în stradă nu pot sta”, a povestit omul.

Povestea s-ar putea repeta

Primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă, şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că municipalitatea a întins o mână de ajutor unei familii nevoiaşe ce locuia în pădure, oferindu-i o locuinţă socială, însă oamenii nu şi-au plătit datoriile şi chiria.
Mai exact, în urmă cu un an şi ceva, angajaţii municipalităţii au găsit o familie cu doi copii locuind într-o colibă în pădurea Codrişor, în condiţii jalnice. Primăria Bistriţa le-a oferit oamenilor o locuinţă socială în cartierul Subcetate, însă aceştia nu au plătit datoriile la întreţinere şi nici chiria, spre nemulţumirea vecinilor.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că problema este una delicată şi că nu poate fi rezolvată atât de simplu cum s-ar crede. Cu alte cuvinte, chiar dacă familia respectivă ar fi evacuată, ar ajunge să trăiască din nou sub plasticuri şi carton. Edilul consideră că ideea liberalilor privind construcţia locuinţelor modulare din Viişoara este una bună şi că astfel de case sunt necesare.
În luna iulie, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, viceprimarul Andrei Rusu a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectul privind studiul de fezabilitate pentru amenajarea locuinţelor modulare. Proiectul propunea ca la ieşirea din Viişoara înspre Crainimăt să fie amenajate 60 de locuinţe modulare, de care au urma să beneficieze chiriaşii din centrul istoric care locuiesc în case ce au fost retrocedate sau care au datorii mari la plata chiriei şi utilităţilor. Rămâne de văzut dacă familia Ohler îşi va plăti dările în momentul în care se va muta în casă nouă.

140 de locuinţe sociale, gata în noiembrie

Conform celor declarate de viceprimarul Andrei Rusu, până în noiembrie vor fi finalizate şi date în folosinţă 140 de locuinţe sociale, 80 în cartierul Subcetate şi alte 60 în Viişoara. Lista cu cei care vor primi astfel de apartamente a fost aprobată de Consiliul Local la începutul lui 2011. Totuşi, situaţia nu este tocmai roz, în condiţiile în care sunt depuse mii de cereri la primărie pentru o casă. Dintre acestea, circa 300 sunt pentru locuinţe sociale şi peste două mii de cereri sunt pentru locuinţe de tip ANL.
În această primăvară, 40 de familii au primit locuinţe în cartierul Subcetate pe baza unor anchete sociale, în urma cărora s-a considerat că au nevoie de aceste apartamente, dar şi că au toate şansele să le poată menţine salubre. Apartamentele sociale din Subcetate arată impecabil: gresie în băi, parchet melaminat, termopane. Fiecare locuinţă are centrală proprie, pentru a preîntâmpina problemele ce pot apărea din cauza rău-platnicilor, din cauza cărora ar putea avea loc debranşarea întregului bloc. Dar chiar şi aşa au existat nemulţumiri legate de faptul că nu s-a amenajat un spaţiu de joacă pentru copii sau că sunt persoane cu handicap locomotor care au primit apartament la ultimul etaj al blocurilor sociale.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. ar trebui sa va fie rusine sa judecati o sarmana feemeie,care e in stare de ori ce .pentru copii ei chiar daca sta in strada ,da sta pentru ca isi cere si ea dreptul si acela e dreptul la o locuinta sa aiba unde sa isi asterne capul noaptea sa aiba o farfurie de mancare calda sa le poata oferi copiilor ei caci mult a suferit aceasta sarmana femeie pe cand era raposatul ei sot in viata a trecut prin multe a si ramas fara vedere la un ochi de aceea au ajuns cum au ajuns si acesti copi care au varsta de 16 si 18 ani sunt inca niste copii care da poate ca aveti dreptate trebuie sa munceasca dar daca nu li se ofera de munca cum sa munceasca cu siguranta ca au cautat dar find asa saraci si dupa starea lor sociala cred ca sunt refuzati mereu sa fim sincer si ei sunt oameni ca si noi chiar daca sunt oameni amarati,si merita ajutti asa ca puneti mana la mana si datile o mana de ajutor ca chiar au mare nevoie acum cand mai este putin si se apropie sarbatorile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.